Primul val de proiecte eoliene în județul Iași a început în urmă cu aproape 15 ani, dar niciuna dintre investiții nu a fost dusă la bun sfârșit. În schimb, după 2020, asistăm la un nou val de astfel de proiecte, iar, de data aceasta, investițiile sunt în curs de implementare, iar unele parcuri au fost deja puse în funcțiune.Turbine la Ruginoasa
O posibilă explicație privind diferențele între cele două valuri ține și de costuri: CEO-ul DTEK Renewables International, John Stuart, a arătat, într-o declarație acordată Profit.ro, că necesarul de finanțare a scăzut simțitor. DTEK este compania deținută de miliardardul ucrainean Rinat Ahmetov și care a pus în funcțiune, la finalul anului 2023, primul parc fotovoltaic de amploare din județul Iași, cel de la Ruginoasa, cu o capacitate de 60 MW.Turbine la Ruginoasa, scrie apix.
Costurile pentru construirea unui parc eolian au scăzut cu până la 50% în ultimii 10 ani
″Față de acum 10-15 ani, costul investițiilor în fotovoltaic a scăzut la o treime din cât era atunci, iar în eolian – cu peste 50%. La costurile din 2010, investițiile nu puteau fi încurajate decât prin subvenții precum certificatele verzi, incluse în prețurile finale ale energiei, iar acele subvenții trebuiau să fie destul de mari pentru a fi stimulative. La costurile de astăzi, chiar dacă prețurile de vânzare din piață vor scădea consistent și statul va trebui să-i compenseze pe investitori din fondul de lichiditate CfD pentru diferența față de prețul de exercitare, acea compensare va fi mult mai mică decât subvenția de acum 10-15 ani″, a declarat John Stuart publicației amintite.
În județul Iași, în ultimii ani, au inițiat proiecte în sectorul energiei verzi companii puternice cu o vastă experiență în domeniu: germanii de la VSB și cei de la WPD, israelienii de la Shikun, francezii de la SOLVEO, americanii de la Tejas, italienii de la WDRE și, nu în ultimul rând, DTEK. De asemenea, în proiecte sunt implicate și firme românești din Iași, Constanța, Brașov, Timișoara și București.