Intrarea României în Schengen a adus beneficii pentru pasageri însă până când se vor lămuri cu noile condiții de pe terminalul T4 va mai dura.
Dispozitivele de scanare a bagajelor sunt încă o necunoscută pentru angajați, pasagerii nu sunt lămuriți în ce direcții trebuie să o ia dacă sunt mai multe zboruri simultan. Practic, e o întreagă harababură. Și asta nu e tot.
Un ieșean care a trecut zilele trecute prin Aeroportul Iași a făcut o fotografie cu telefonul la un aparat de băuturi nonalcoolice. Acesta voia să cumpere o sticlă cu apă la 0,5 litri însă a renunțat repede atunci când a văzut prețurile.
O sticlă cu apă plată de 0,5 litri are prețul de 20 de lei iar un pet cu suc Coca Cola, Fanta sau Sprite costă numai puțin de 50 de lei. În comparație, cea mai ieftină apă plată îmbuteliată la 0,5 litri poate fi achiziționată în municipiul Iași la prețul de doi lei iar sucul, cu opt lei petul.
Fotografia cu prețurile de la apă și suc a stârnit o controversă pe Facebook. Iată câteva reacții: “Este mai scump de două ori decât în Italia”, “Dacă mergi cu copilul și vrea o apă, ce faci?”, “Au înebunit”, “V-a trebuit terminal nou”, “Cine te pune să vii însetat la aeroport”.
Cel mai probabil, fotografia cu prețurile a fost făcută în terminalul vechi al aeroportului Iași deoarece în cel nou, inaugurat pe 29 martie încă nu au fost licitate spațiile comerciale. Însă, va fi interesant de văzut care vor fi prețurile și din noul terminal deoarece pentru atribuirea acestor spații se anunță o “bătălie” grea. Iar licitația va fi cu strigare, deci prețul cel mai mare oferit va triumfa iar clienții vor trebui să suporte din buzunarul propriu tarifele mari la spații percepute de către Aeroportul Iași.
Cele mai mari prețuri din România în privința tarifelor la parcarea din fața Aeroportului tot Iașul le are. Cei care aduc sau iau rudele din Aeroport trebuie să fie foarte atenți să nu stea prea mult în Aeroport deoarece sunt buni de plată. De exemplu, pe breteaua Kiss & Ride accesul este gratuit timp de 7 minute iar depășirea timpului pe aceasta se va tarifa cu 5 lei/min, pentru primele trei minute, după care se aplică un tarif de 10 lei minutul. “10 lei minutul? Ori nu am înțeles eu bine.. Nici la Hotel Mariot în București nu e atât”, a comentat un cititor pe Facebook.
Intrarea î parcare se face pe la barierele din capătul de sud al T4, lângă sensul giratoriu.
Pasagerii au 15 min gratuite în parcare, zona 3, timp în care trebuie să părăsească parcarea. Atenție, dacă este ora de vârf, când sunt sosiri, există riscul să depășiți acest interval și să fiți întors la barieră, riscând să-i întârziați pe alții.
Pe breteaua din fața terminalului se intră exclusiv cu card de acces emis de către aeroport;
Pentru primele 30 minute se plătește 5 lei iar pentru primele 3 ore se plateste 10 lei/h;
După plata la parcometru, aveți 30 minute la dispoziție să ieșiți din parcare;
Se acceptă parcarea de lungă durată!
Tariful începe de la 100 lei/zi, scăzând în funcție de numărul de zile până la 60 lei/zi. Plata se poate face cu cardul și numerar.