JUDECATOAREA SOFERULUI DROGAT, PROPUSA LA SUSPENDARE – Inspectia Judiciara cere Sectiei pentru judecatori din CSM s-o suspende din functie pe Ioana-Ancuta Popoviciu de la Judecatoria Mangalia pana la solutionarea dosarului disciplinar

0
134

Inspectia Judiciara a anuntat marti, 16 aprilie 2024, ca a trimis Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii cererea de a o suspenda din functie pe magistrata Ioana-Ancuta Popoviciu (foto stanga) de la Judecatoria Mangalia, cea care judeca dosarul nr. 4989/254/2023, in care este inculpat Vlad-Matei Pascu (foto dreapta), soferul drogat care in august 2023 a omorat cu masina doi tineri intre statiunile 2 Mai si Vama Veche de pe litoral.

Mai precis, IJ solicita ca judecatorii CSM s-o suspende din functie pe Ioana Popoviciu pana la solutionarea dosarului disciplinar care o vizeaza. Motivul il reprezinta faptul ca mentinerea in functie a Ancutei Popoviciu ar putea afecta desfasurarea impartiala a procedurilor disicplinare si ar aduce „atingere grava” prestigiului justitiei.

Amintim ca dosarul disciplinar – format ca urmare a autosesizarii Inspectiei, dar si a unei sesizari primite din partea presedintei CSM Denisa Angelica Stanisor – se refera la abaterea de la art. 271 lit. s) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”.

„Sesizarea din oficiu vizeaza respectarea obligatiei de studiere a dosarelor anterior sedintei de judecata (inclusiv din perspectiva prezentei in institutie a judecatorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor si sedintelor de judecata, comportamentul judecatorului in sedintele de judecata, in principal cu referire la sedinta de judecata din data de 22.02.2024, precum si existenta unor eventuale situatii de incompatibilitate cu dosarul mentionat”, mentiona IJ in februarie 2024 (click aici pentru a citi).

Amintim ca in februarie 2024 judecatoarea a provocat un scandal national dupa ce, la primul termen al procesului, a intrebat daca in sala este prezent unul dintre cei doi studenti ucisi de Vlad Pascu.

Iata comunicatul Inspectiei Judiciare (vezi facsimil):

In cursul zilei de astazi a fost transmisa Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din functie a doamnei judecator Popoviciu Ioana Ancuta din cadrul Judecatoriei Mangalia pana la finalizarea procedurilor disciplinare.

Inspectorii judiciari au apreciat ca exercitarea in continuare a functiei de catre judecator ar putea afecta desfasurarea cu impartialitate a procedurilor disciplinare si ar fi de natura sa aduca atingere grava prestigiului justitiei”.

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPoliția în alertă la Iași | Șefii clanurilor de interlopi din țară, așteptați la priveghiul lui Costel Corduneanu
Articolul următorConsilierul repetent, Marian Dalban, de la PSD, își lansează o “Biblie a parvenitului politic”, cu bani de la universitatea care l-a respins ca asistent
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments