Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Denisa-Angelica Stanisor (foto), a anuntat vineri, 26 aprilie 2024, ca a sesizat Inspectia Judiciara pentru verificari cu privire la magistrata Iuliana Garabet de la Judecatoria Iasi.
Mentionam ca Garabet a devenit judecatoare definitiva la 26 ianuarie 2015, prin decretul prezidential nr. 144/2015.
Redam comunicatul CSM privind sesizarea Inspectiei Judiciare:
„In temeiul dispozitiilor art. 45 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari, potrivit competentelor legale, cu privire la existenta indiciilor savarsirii unor eventuale abateri disciplinare de catre un judecator din cadrul Judecatoriei Iasi.
O judecătoare din Iași a amânat zeci de procese dintr-un motiv bizar, iar avocații au ajuns la capătul puterilor: nu sunt lăsați cu telefoanele în sala de judecată. O anchetă este în curs
Sesizarea se intemeiaza pe aspectele aparute in mass media in cursul zilelor de 24, 25 si 26 aprilie 2024, referitoare la atitudini nedemne in timpul serviciului fata de avocati si justitiabili, precum si la eventuale situatii de nerespectare, in mod repetat si din motive imputabile, a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”.
Aceasta a amânat zeci de dosare invocând diferite legi care nu ar avea treabă cu natura dosarului.
„În temeiul dispozițiilor art. 45 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări, potrivit competențelor legale, cu privire la existenţa indiciilor săvârşirii unor eventuale abateri disciplinare de către un judecător din cadrul Judecătoriei Iaşi. Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass media în cursul zilelor de 24, 25 şi 26 aprilie 2024, referitoare la atitudini nedemne în timpul serviciului faţă de avocaţi şi justiţiabili, precum şi la eventuale situaţii de nerespectare, în mod repetat şi din motive imputabile, a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”, a anunțat CSM vineri, într-un comunicat de presă.
Conform unor surse judiciare, judecătoarea Iuliana Garabet de la Judecătoria Iași a amânat cu o jumătate de an toate cele 44 de dosare pe care le avea pe lista ședinței din ziua respectivă, invocând un motiv cel puțin bizar: ea a făcut trimitere la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
„Având în vedere standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului proclamată de Adunarea Generală A Naţiunilor Unite la 10.12.1948, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, marja de apreciere recunoscută statelor, instanţa apreciază cauza în stare de amânare şi acordă termen de judecată la data de 30.09.2024, ora 09,00, pentru când se citează părţile cu menţiunea de a formula precizări cu privire la actele invocate, sub sancţiunea anulării cererii, prin raportare la art. 12 Cod de procedura civila”, a motivat judecătoarea Iuliana Garabet, în nenumărate procese.
În plus, nici una dintre părțile din dosare nu a cerut termen pentru pregătirea apărării, toate amânările s-au făcut prin decizia acesteia nu la solicitarea justițiabililor.
Avocații sunt persecutați
Pe lângă dosarele amânate, avocații din Iași spun că atitudinea judecătoarei lasă de dorit.
„A dat termen in toate cauzele invicand declaratia drepturilor omului si conventia raportandu-se la principiul transparentei si art. 12 Cod Procedura Civila. Un coleg avea telefonul pe banca fara sa il foloseasca si a ridicat tonul spunandu-i ca nu respecta solemnitatea si ca va sesiza Parchetul de pe langa CA… 2. Daca tot a amanat ca sa se depuna precizari sub sanctiunea anularii i s-a solicitat sa indice in mod expres ce anume sa depunem si a spus ca sa citim cele precizate si in special cauza Anghel C. Romaniei – fara a raspunde cu alte cuvinte la ce precizari trebuie depuse.
3. Termenul extrem de mare – 14 octombrie 2024”, a declarat un avocat care a preferat să rămana sub tutela anonimatului.
Se pare că nu este prima data judecatoare invoca astfel de motive.
„In sedinta de astazi de la C06, dna nu a judecat niciun dosar pana la ordinea 20 pe care o aveam eu pe motivul punerii in discutia contradictorie a partilor a Conventiei Natiunilor unite si a art 12 c. Proc. Civ raportat si la cauza Anghel C. impotriva Romaniei ( explicații suplimentare date unui coleg), in cazul meu, in plus fata de cele antementionate, mi-a pus in vedere sa raspund si la exceptia necompetentei materiale a sectiei civile a judecatoriei ( obiectul ds meu fiind uzucapiune)”, a mai spus un alt avocat.