Un avion Boeing 767 de mari dimensiuni aterizează în această seară la Sibiu. Aduce trupe din Irlanda din declarațiile reprezentanților aerogării.
Este vorba despre o aeronavă americană Boeing 767, cu fuzelaj larg, informația fiind anunțată inițial de Bordingpass.ro.
Contactat de reporterul Turnul Sfatului, directorul aeroportului sibian a precizat că este vorba despre un zbor necomercial.
Un avion Boeing 767 va ateriza astăzi în Sibiu. Vine din Irlanda și aduce trupe militare
”Pot să vă spun că este un zbor militar, un avion care transportă trupe la Sibiu. Avionul vine din Irlanda, de la Dublin.
Mai multe detalii nu pot să spun, va trebui să vă adresați Ministerului Apărării Naționale”, a menționat Marius Gîrdea, directorul Aeroportului Internațional Sibiu.
Important de precizat că nu este prima oară când la Sibiu aterizează un avion intercontinental de asemenea dimensiuni. Aeronave similare, unele tot cu trupe, au aterizat la Sibiu în 2016 și în 2018.
Cel mai mare avion care a aterizat vreodată la Sibiu a fost tot un Boeing, din clasa 777-200ER. Acesta a venit în 2015 din Statele Unite ale Americii, tot cu trupe NATO.
Profilul avionului Boeing 767
Boeing 767 este o aeronavă americană cu fuzelaj larg, dezvoltată și produsă de Boeing Commercial Airplanes.
Aeronava a fost lansată pe 14 iulie 1978 prin programul 7X7, prototipul a zburat pentru prima dată pe 26 septembrie 1981 și a fost certificat pe 30 iulie 1982.
Varianta 767-300 cu lungimea de 54,9 m găzduiește în principal 269 de pasageri peste 7.200 km, în timp ce 767-300ER are 218 locuri și o autonomie de 11.070 km, conform Wikipedia.
Pe lângă aeronavele civile, există modele și militare de patru tipuri:
- AST – Sistem de Test pentru Supraveghere Aeropurtată, model dezvoltat din 767-200, dotat cu o cupolă largă, și cu senzori de infraroșu pentru detecția de rachete balistice. Avionul este retras, dar este păstrat pentru eventuale teste ulterioare.
- KC767 – cisternă pentru alimentare aeriană, dezvoltat inițial pentru Armata Americană, care însă a anulat contractul ulterior pe motiv de corupție și conflict de interese. A fost comercializat însă către Armata Japoneză și către Armata Italiană, 8 bucăți fiind produse pentru aceștia. În plus, Boeing participă cu un model îmbunătățit (KC767 Advanced) în competiția nouă deschisă de Armata Americană, alături de Airbus. Dacă Boeing va câștiga, peste 150 vor fi produse.
- E767 – sistem de supraveghere RADAR aeropurtat (AWACS) folosit de armata japoneză. Bazat pe modelul E3 al armatei americane, dar folosind avioane B767 în locul Boeing 707, au fost produse 4 bucăți.
- E10 – sistem de supraveghere aeropurtat (AWACS) proiectat pentru Armata Americană. În funcție de rezultate, este posibil să intre în producție de serie.
11 avioane din acest model au fost distruse până acum în diverse accidente și incidente, iar două dintre ele au fost implicate în Atentatele de la 11 septembrie de la New York.