Violențe extreme într-o secție de Poliției din Iași! Polițiștii înfundă pușcăria pentru purtare abuzivă, “infractorul”,onorat cu cea mai înaltă distincție academică din Anglia

Trei derbedei în uniforme de Poliție au abuzat emoțional, hărțuit și bătut un tânăr, doar pentru că l-au suspectat că se deplasa prin oraș cu o bicicletă furată. Tânărul a fost încătușat, urcat în dubă, acolo unde a fost bătut de către polițiști, cât și în secția de Poliție. Când și-au dat seama că au greșit, cei trei polițiști abuzatori l-.au forțat pe tânăr să semneze un proces verbal de contravenție pentru o faptă de care nu se făcea vinovat. Acum, cei trei cer clemență magistraților de după gratii, în timp ce presupusul hoț a absolvit Staffordshire University din Anglia cu ”Summa Cum Laude” și s-a întors tot în Iași pentru a profesa. În Iași bătut fără vină și traumatizat, în Anglia onorat cu ce mai înaltă distincție academică.

0
1296

Trei derbedei în uniforme de Poliție au abuzat emoțional, hărțuit și bătut un tânăr, doar pentru că l-au suspectat că se deplasa prin oraș cu o bicicletă  furată. Tânărul a fost încătușat, urcat în dubă, acolo unde a fost bătut de către polițiști, cât și în secția de Poliție. Când și-au dat seama că au greșit, cei trei polițiști abuzatori l-au forțat pe tânăr să semneze un proces verbal de contravenție pentru o faptă de care nu se făcea vinovat. Acum, cei trei cer clemență magistraților de după gratii, în timp ce presupusul hoț a absolvit Staffordshire University din Anglia cu ”Summa Cum Laude” și s-a întors tot în Iași pentru a profesa. În Iași bătut fără vină și traumatizat, în Anglia onorat cu ce mai înaltă distincție academică.

Magistrații ieșeni se luptă de 10 ani să finalizeze un dosar privind infracțiunile de purtare abuzivă și fals, vinovați de aceste fapte făcându-se trei polițiști de la Secția 2 Poliției Iași. Cei trei polițiști au fost trimiși în judecată în anul 2015 de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Andrei Scafaru şi Cristian Donea sunt acuzaţi că ar fi bătut, insultat şi umilit un tânăr grafician, iar pe al treilea poliţist, Cristian Ioan Dănilă, că s-ar fi uitat impasibil cum colegii săi aplică legea pumnului asupra persoanei nevinovate. Pe lângă infracţiunile de purtare abuzivă, celor trei li se impută şi acuzaţii de fals, deoarece ar fi „măsluit“ două procese-verbale privind intervenţia considerată abuzivă.

Tânăr torturat pentru o faptă închipuită

În 2015, Dragoș Păvăloi, un tânăr grafician de 19 ani, este oprit de o patrulă de poliție, încătușat și bătut fără nici o explicație. Tânărul se îndrepta în dimineața de 11 ianuarie 2015 spre casă după ce înnoptase la un prieten. Se deplasa cu bicicleta, cu căștile în urechi și gluga trasă pe cap. Nu a auzit semnalele polițiștilor, dar s-a trezit că mașina de poliție îi taie calea. Ceea ce a urmat depășește orice imaginație. Fără nici o explicație, Dragos Păvăloi a fost trântit la pământ și i s-au pus cătușele. În tot acest timp, nu a fost întrebat cum se numește și nu i s-a spus de ce a fost oprit, el continuând să pună aceste întrebări.

Fiind la pământ, a fost percheziționat, i-au deschis haina cu care era îmbrăcat și i-au luat portofelul, telefonul și apoi a fost ridicat și bruscat în mașina de poliție, pe bancheta din spate. Aici a fost izbit pe podeaua mașinii, cu capul spre portiera din dreapta și picioarele pe banchetă, apoi un lucrător de poliție a urcat lângă el, pe bancheta din spate. A continuat să întrebe de ce a fost încătușat și ca răspuns a primit mai multe serii de lovituri în zona spatelui. În interiorul secției de poliție l-au așezat cu spatele la perete, încătușat și au început un interogatoriu în privința provenienței bicicletei. Le-a răspuns sincer, le-a dat datele lui și îi întreba de ce a fost oprit, cerându-le să îi spună numele lor.

A arătat cel mai tânăr dintre ei s-a ridicat de pe locul în care stătea atunci când a văzut insistă cu întrebările și l-a lovit în zona feței. Interogatoriul a continuat, iar în tot acest timp a fost făcut vagabond, bețiv, drogat. După o perioadă, a fost lăsat stea jos și i-au fost scoase cătușele. Un agent i-a dat citească un proces-verbal, a citit câteva rânduri, nu a fost de acord cu cele scrise, așa nu l-a semnat. Apoi i s-a arătat un al doilea proces-verbal prin care a fost amendat cu 300 de lei pentru nu a oprit imediat la somația polițiștilor. A mai arătat persoana vătămată nu a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca pe bicicletă, iar după ce a fost eliberat din secția de poliție avea o leziune la buzasuperioară”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

De asemenea, persoana vătămată a declarat că polițistul care redacta procesul-verbal olograf nu participase la oprirea sa, pe acesta l-a văzut prima dată în secție. I-au fost cerute pentru prima oară datele de identitate după ce a fost poziționat cu spatele la perete.

Relatări terifiante

În legătură cu inculpatul Scafaru Andrei, persoana vătămată aarătat că acesta este polițistul care a imobilizat-o, a izbit-o la pământ și a încătușat-o. Tot acest polițist este cel care a stat în mașină, de la locul imobilizării și până la sediul secției de poliție pe bancheta din spate, lângă persoana vătămată. Pe traseul parcurs până la sediul secției persoana vătămată a fost lovită de către inculpat cu pumnii peste spate. Tot acesta este polițistul care l-a agresat verbal din momentul imobilizării și până au ajuns la sediul secției. De asemenea, persoana vătămată a declarat că tot inculpatul Scafaru Andrei a fost cel care în sediul Secției 2 Poliție a lovit-o cu podul palmei peste față, i-a adresat cuvinte jignitoare și a refuzat să-și decline identitatea la întrebările sale, răspunzând de fiecare dată cu un alt nume, nereal.

La un moment dat, am încercat încă o dată aflu identitatea agentului care m-a lovit, crezând dacă se află în prezenţa altor poliţişti îmi va răspunde. Respectivul agent de poliţie în momentul în care a văzut insist îi cer se legitimeze de faţă cu colegii de breaslă, m-a lovit în zonafeţei. Am fost făcut drogat, beţiv şi vagabond, sau suspect hoţ de biciclete. Într-un final am fost lăsat plec, numai după ce am primit amendă de 300 RON pentru faptul nu am oprit imediat la somaţia poliţiştilor. Am plecat din secţia de poliţie murdar de noroi, vânat, cu dureri din cauza loviturilor aplicate de către organele poliţieneşti, dar tot odată şi umilit de către cei ce se presupune ar trebui ne apere. Consider trebuie fac cunoscută fapta ce mi s-a petrecut, deoarece aceşti presupuşi apărători ai justiţiei săvârsesc asemenea abuzuri poate zi de zi, scăpând nepedepsiţi”, a declarat Dragoș Păvăloi

În Iași bătut fără vină, în Anglia onorat cu ce mai înaltă distincție academică

Tânărul de 19 ani a plecat din secția 2 Poliție bătut, murdar și dezorientat cu un proces-verbal de aplicare a unei contravenții pe care nu o săvârșise. Dragoș Păvăloi a trecut printr-o experiență degradantă din cauza a 3 agenți de poliție care au avut un comportament abuziv, ilegal și nejustificat.

În prezent, Dragoș Păvăloiu este întors de la studii din străinătate, unde a absolvit Staffordshire University din Anglia cu ”Summa Cum Laude”, cea mai înaltă distincție academică conferită la absolvirea cursurilor de Știința artelor vizuale.

Pentru fapta lor cei 3 polițiști au fost judecați și condamnați în primă instanță pentru purtare abuzivă, fals intelectual și uz de fals în formă continuată, la pedepse cu închisoarea între 6 luni și 1,3 ani. De asemenea instanța a reținut și sancționat faptul că unul dintre polițiști mai fusese condamnat pentru purtare abuzivă și asupra altor persoane. În cursul acestei săptămâni, magistrații Curții de Apel Iași au respins,  ca nefondată, contestația în anulare formulate de unul dintre polițiștii abuzatori.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments