Generalul de flotila aeriana Adrian Duta: „Tehnicile de bruiaj folosite de rusi in Dobrogea si Moldova cresc riscul de accidente aviatice, punand in pericol siguranta zborurilor comerciale”

0
63

In urma cu cateva zile, facea valuri in presa romaneasca stirea ca Rusia ar fi declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand in special Polonia si statele baltice, ci si in sud, afectata fiind, aici, Romania. Aceasta stire era concluzia unui raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta, o structura de expertiza cu sediul la Bucuresti, care opereaza in sprijinul NATO, al Uniunii Europene si al partenerilor internationali. Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta este o structura aflata in subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Dornici sa le oferim cititorilor nostri mai multe informatii despre aceasta situatie ingrijoratoare, ne-am adresat unuia dintre specialistii care au participat la redactarea raportului, domnul general de flotila aeriana Adrian Duta.

Domnule general, ati supervizat recent un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta, referitor la atacurile electromagnetice ale Federatiei Ruse in spatiul aerian romanesc. Puteti dezvalui, pe scurt, pentru cititorii nosti ce contine acest raport?

Raportul elaborat de expertii Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienta abordeaza urmatoarele teme: perturbarile GPS in Dobrogea si Moldova,  motivatia Federatiei Ruse in actiunile de interferenta, impactul asupra aviatiei civile si militare, masuri de rezilienta, implicatiile sociale si geopolitice. Raportul incearca sa ofere o imagine clara asupra riscurilor si provocarilor generate de actiunile de razboi electronic utilizate de Fortele Armate ale Federatiei Ruse si subliniaza importanta masurilor de protectie si a cooperarii internationale pentru a asigura siguranta si stabilitatea in regiune.

Raportul confirma ca in lunile aprilie si mai 2024, Romania s-a confruntat cu perturbari semnificative ale semnalului GPS, in special in regiunile Dobrogea si Moldova. Aceste interferente au fost cauzate de actiunile de razboi electronic derulate de Fortele armate ruse in regiunea Marii Negre si au afectat navigatia aeriana si maritima, punand in pericol siguranta zborurilor si a navelor comerciale, conform aktual24.

Federatia Rusa foloseste aceste tehnici pentru protectia trupelor proprii si a infrastructurii strategice, pentru a testa capacitatile defensive ale NATO si pentru a intimida statele membre. Bruiajul si, mai ales, spoofing-ul (falsificarea semnalelor GPS pentru introducerea unor coordonate eronate in sistemele de navigatie prin satelit) sunt utilizate pentru a crea confuzie si a submina increderea in sistemele de navigatie occidentale.

Desi sistemele de navigatie ale aeronavelor militare nu au fost afectate, aviatia civila a raportat interferente frecvente, ceea ce a condus la riscuri crescute de accidente si la necesitatea utilizarii unor sisteme de navigatie alternative. Aeroporturile din Dobrogea si Moldova au fost cele mai afectate, raportand in mod frecvent semnale GPS slabe sau inexistente.

Raportul subliniaza necesitatea implementarii unor masuri preventive si reactive pentru a proteja infrastructura critica. Aceste masuri includ utilizarea sistemelor de navigatie alternative, dezvoltarea de contramasuri electronice si intensificarea cooperarii internationale pentru a combate astfel de atacuri. Fortele Aeriene romane utilizeaza deja sisteme de navigatie avansate pentru a asigura rezilienta in fata atacurilor electromagnetice.

In afara efectelor de natura militara, atacurile de razboi electronic ale Federatiei Ruse au implicatii majore si la nivel social, afectand siguranta zborurilor si a navigatiei maritime, cat si la nivel geopolitic, tensionand relatiile dintre Federatia Rusa si statele occidentale. Aceste actiuni sunt considerate acte ostile si pot genera sanctiuni si masuri de contracarare din partea comunitatii internationale.

Luna trecuta, si autoritatile din Polonia si cele din statele baltice au raportat caderi bruste ale semnalului GPS, produse in contextul activarii sistemelor rusesti de razboi electronic din regiunea Kaliningrad, iar ceva similar s-a intamplat si la noi. Ce urmaresc rusii prin aceste sicane, vor sa ne testeze sau doar sa ne sperie?

Da, in lunile aprilie si mai 2024, Romania a inregistrat perturbari similare ale semnalului GPS, in special in partea de Est si de Sud-Est a tarii. Aceste interferente, cel mai probabil cauzate de activitatea sistemelor de razboi electronic rusesti din zona Marii Negre, au afectat navigatia aeriana si maritima, generand riscuri considerabile pentru siguranta zborurilor si a navelor comerciale.

Dar aceste actiuni de razboi electronic sunt raportate de mult timp; documentatia arata ca astfel de perturbari sunt frecvente in proximitatea regiunilor de conflict si a zonelor unde Federatia Rusa isi desfasoara exercitiile militare. Ele s-au intensificat odata cu declansarea razboiului din Ucraina, cand Federatia Rusa a inceput sa foloseasca pe scara larga echipamente specializate pentru bruiaj sau spoofing GPS, afectand nu numai structurile combatante, ci si statele vecine.

Atat la granita dintre Belarus si Ucraina, in Estul Romaniei sau la frontiera dintre Finlanda si Federatia Rusa exista perioade cand bruiajul sau spoofingul fac imposibila utilizarea sistemelor de navigatie prin satelit (GNSS).

Unul dintre cele mai complexe atacuri asupra semnalului GPS a avut loc in perioada 25-26 decembrie 2023, cand zone intinse din nordul Poloniei, sudul Suediei si statele baltice nu au mai avut acces la semnalul GPS. Interferentele au cauzat probleme de navigatie atat vehiculelor terestre, navelor maritime, cat si aeronavelor, care au trebuit sa utilizeze sistemele alternative de la bord.

Un fenomen similar a avut loc si in Finlanda in ajunul Anului Nou si in Polonia in luna ianuarie 2024. Pentru aceste fenomene, statele afectate banuiesc Federatia Rusa, sursa probabila a bruiajului GPS fiind considerata o baza aeriana dezafectata din regiunea Smolensk.

Federatia Rusa detine un avantaj considerabil in domeniul razboiului elecronic deoarece, incepand cu anul 2008, in urma conflictului din Georgia, a investit masiv in acest domeniu.

Potrivit institutului britanic Royal  United Services Institute (RUSI), odata cu intensificarea utilizarii dronelor, fortele ruse au instalat in apropierea limitei dinaintea apararii (LDA), care se intinde pe un front de circa 1500 km, cate un sistem de razboi electronic la fiecare 10-15 km. Instalate in adancimea dispozitivului, la aproximativ 6-7 km de LDA, complexele de razboi electronic sunt destinate neutralizarii dronelor ucrainene sau interceptarii si decriptarii comunicatiilor militarilor ucraineni din zona liniei frontului.

Cu ajutorul acestor echipamente, Federatia Rusa incearca sa bruieze si sa neutralizeze sistemul de navigatie GPS al dronelor, legatura de comanda-control/comunicatie dintre operator si drona sau semnalul video transmis de drona catre statia de la sol. De asemenea, bruiajul GPS afecteaza intr-o oarecare masura sistemul de dirijare al unor munitii inteligente de provenienta occidentala, insa afecteaza in foarte mare masura sistemele civile de navigatie aeriana sau maritima.

Fiindca ati facut trimitere la drone, as vrea sa va intreb: desi exista legislatie in acest sens, de ce nu au fost dronele rusesti doborate de apararea antiaeriana imediat ce s-a semnalat incalcarea spatiului aerian national? Este necesara aprobarea aliatilor din NATO in asemenea circumstante sau decizia apartine in totalitate autoritatilor noastre?

Decizia de a dobori dronele care incalca spatiul aerian national apartine in totalitate autoritatilor romane. Romania are capacitatea si dreptul suveran de a-si apara spatiul aerian in conformitate cu legislatia internationala si nationala.

Insa, detectarea unor tinte aeriene de dimensiuni mici, precum dronele, care zboara la inaltimi mici este o sarcina dificila si pentru cele mai avansate sisteme de supraveghere radar. In acest sens, putem estima ca aceste drone au fost descoperite accidental numai dupa ce au cazut pe sol, nefiind detectate pe timpul zborului. Mai mult, angajarea unor astfel de tinte aeriene nu beneficiaza inca de un cadru legal adecvat si cuprinzator in Romania.

In situatii complexe pot exista si unele considerente operationale si strategice care necesita consultarea cu aliatii din NATO pentru a asigura un raspuns coordonat si pentru a evita escaladarea conflictului. In cazul in care atacurile cu drone sunt percepute ca parte a unui scenariu mai amplu de securitate, colaborarea cu partenerii NATO poate deveni esentiala.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments