În fiecare an, trei din 100.000 de români primesc diagnosticul înfricoșător de leucemie

0
26

Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge este evidențiată în fiecare an, pentru a sprijini persoanele care suferă de cancer de sânge și pentru a încuraja donarea de celule stem hematopoietice cu ajutorul cărora este posibil transplantul salvator, iar anul acesta mesajul internațional al campaniei este ”Salvează o viață!”

Celule stem hematopoietice sunt capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar și se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical.

Procedura de transplant de celule stem hematopoietice înlocuiește măduva osoasă bolnavă cu una sănătoasă, care poate produce celule sanguine normale.

În fiecare an, trei din 100.000 de români primesc diagnosticul înfricoșător de leucemie

Transplantul de celule stem hematopoietice înseamnă viață. Sunt tot mai mulţi bolnavi cu cancere de sânge pentru care salvarea poate fi transplantul medular de celule stem hematopoietice. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, cu o stare de sănătate generală bună care vor să ajute la salvarea unei vieți, se pot înscrie în Registru pentru a deveni donator voluntar„, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Transplantul este indicat ca tratament pentru o serie de boli:

  • leucemie acută
  • mielom multiplu
  • anemie aplastică severă
  • siclemie
  • talasemie majoră
  • boli imunodeficitare
  • anemia Fanconi, etc.

În prezent, pacientul cu hemopatie malignă din România poate avea acces la terapiile necesare, deoarece sunt disponibile testele necesare atât diagnosticului modern, câtși terapiile personalizate.”prof. dr. Horia Bumbea, medic primar hematolog.

Pot fi donatori și persoanele care nu sunt înrudite cu pacienții. Studiile arata că, în general, doar în 25% dintre cazuri există compatibilitate între frații/surorile pacientului, așadar, pentru a găsi, în timp util, un donator compatibil, se va apela la Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) pentru a iniția o căutare în baza de date națională și/sau internațională.

Numărul donatorilor este insuficient. Șansa de a găsi un donator genetic pereche este în medie de 1 la 200 000 până la 500 000, astfel încât, chiar dacă, în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrise peste 100.000 de persoane, acest număr este încă mic și duce la liste lungi de așteptare și mai puține șanse pentru pacienții care au nevoie rapid de transplant. În acest moment, 47 bolnavi așteaptă disperați donatorul compatibil!

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentWizzAir lansează tarife speciale pentru pasagerii Eurowings după ce compania a decis să se retragă de pe Aeroportul Iași
Articolul următorCadouri de 1 iunie pentru copiii proveniți din familiile defavorizate și cele refugiate la Iasi
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments