VIDEO. Caz ireal de paravan instituțional! OPC, DSP și Garda de Mediu acoperă bomba ecologică aruncată golănește de Salubris în curtea EcoPiața

Tone de gunoaie rezultate din activitatea desfășurată în talciocul Primăriei gestionat de EcoPiața SA, au fost aruncate peste gard de către angajații Salubris, rezultând o mica vărsătoare de gunoi care se întinde între talcioc și calea ferată din apropiere. Sesizați de reporterii 7est, inspectorii OPC nici nu și-au mișcat burdihanele din birouri, cei de la DSP au rezolvat treaba mai mult din birou, impunând totuși niște măsuri de bun simț, iar comisarii Gărzii de Mediu au dat curs sesizării după 45 de zile și s-au îndreptat cu măsuri împotriva CFR, somându-i pe responsabilii de acolo să strângă mizeria făcută de societățile Primăriei în proximitatea căii ferate administrate de companie. Curat-murdar, monșer!

0
645

În cel mai poluat oraș al României, factorii de poluare sunt tocmai cei care se bat cu pumnul în piept că o combat și iau măsuri împotriva actorilor anti-mediu.  Deoarece conducerea EcoPiața habar nu are ce se întâmplă în obiectivele pe care le gestionează, Salubris a ajuns să calce în picioare orice contract și să polueze zonele din jurul talciocului și târgului de mașini. Tone de deșeuri rezultate din curățarea talciocului au fost auncate peste gard, în zona de securitate a căii ferate de către muncitorii Salubris, sfidând orice normă de mediu și  clauză din contractul cu EcoPiața. De asemenea, singura toaletă ecologică din incintă nu este curățată cu lunile, da scriptic se declară în fiecare săptămână că totul lucește de curățenie. Toate aceste aspecte au fost sesizate de reporterii 7Est pe adresa OPC, DSP și a Gărzii de Mediu.

OPC ascunde infracțiunile de mediu

Neprofilându-se nicio șpagă la orizont, inspectorii OPC nu au demarat niciun control și nici măcar nu au avut bunul simț să simuleze interesul față de situația expusă, drept pentru care nu au remis pe adresa redacției niciun răspuns la sesizare. La rându-I, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a fost promptă în a oferi un răspuns, în timp util, reacția venind în urma unui schimb amiabil de adrese cu EcoPiața.

Urmare a adresei d-voastră, au fost efectuate verificări și s-a constatat că cele menționate se confirmă. Ca urmare, s-au început lucrările de salubrizare și igienizare a tuturor platformelor pe care se desfășoară activitatea de comerț bazar, târg de mașini, talcioc, târg de cherestea cu îndepărtarea tuturor deșeurilor, gunoaielor care se află pe aceste platforme, restaurarea tarabelor, efecuarea de lucrări de dezinfecție, dezinsecție și deratizare cu firmă autorizată. De asemenea, conducerea EcoPița a solicitat un termen în care să construiască o nouă clădire pentru WC (n.r. talciocul era deservit de o singură toaletă ecologică dezafectată și plină de fecale, de luni de zile, drept pentru care atât comercianții cât și cumpărătorii își făceau nevoile pe gardul perimetral sau după mormanele de cherestea) în zona talcioc- târgul de cherestea, zonă prin care să poată racorda la rețeaua e apă și canalizare noul grup sanitar. Pentru WC-ul de tip container existent va nominaliza o persoană care să supravegheze și să întrețină curățenia în zilele aglomerate. Au fost stabilite termene de remediere a neconformităților și vor fi efectuate recontroale”, se arată în răsunsul DSP, semnat de diectorul executive Corina Giscă.

Salubris poluează și înșeală, CFR face curat

În ce privește Garda de Mediu, această instituție s-a mișcat cel mai greu, deși, prin atribuțiile ce îi revin și prin natura sesizării, ar fi trebuit să fie cea mai operativă. La câteva zile de la sesizare suntem informați, printr-o adresă, asupra faptului că solicitarea noastră se constituie sesizare și va fi soluționată ca petiție, nu ca cerere la Legea 544 privind informațiile de ordin public (?!). La o lună de la sesizare, primim o altă adresă cu un răspuns tras la indigo. Contactată telefonic, secretara/purtătoarea de cuvânt a  Gărzii de Mediu, care nu și-a declinat niciodată numele sau calitatea, se simte lezată de insistențe și răspunde în doi peri, pe un ton ridicat, lucru specific putorilor bugetare care au prins lipici pe posturile publice. În contextul în care Iașul este cel mai poluat oraș al României, pădurile din jurul Iașului sunt pline de deșeuri și cioate de la mii de copaci furați, o funcționară a unei structuri afuncționale își permite să se declare lezată când este pusă la treabă. În fine, după o convorbire telefonică cu comisarul șef Gheorghe Bacușcă, Garda de Mediu remite pe adresa redacției următorul răspuns.

“La data verificărilor realizate în teren se constată că suprafețele de teren menționate în petiție au fost salubrizate (este și normal în condițiile în care controlul a fost fectuat la mai bine de 30 de zile de la sesizare) fiind constatate abandonări răzlețe de ambalaje de tip PET în zona târgului de mașini și târgului de cherestea.  În zona de protecție a liniilor CF, la o distanță de circa 300 de metri de subtraversarea pasajului rutier se constată abandonarea unor anvelope uzate, circa 20 de bucăți, precum și ambalaje de tip PET și mase plastic, fără a fi identificat autorul faptei. Aspectele constatate vor fi comunicate în scris către SNCFR-CFR SA-Regionala CF Iași Infrastructură în vederea dispunerii măsurilor în consecință.  În ce privește toaleta ecologică care deservește talciocul, menționăm că EcoPiața SA deține contract de întreținere/curățenie (n.r. cu Salubris) care este realizată săptămânal în zilele de luni sau marți”, se arată în adresa Gărzii de Mediu.

EcoPiața țepuită de Salubris 

Acest răspuns este încărcat de afirmații false și inexactități. În primul rând, în jurul târgului de mașini și a celui de cherestea toate zonele sunt salubrizate, numai în zona talciocului există mizerie, precum și multe cauciucuri aruncate din incinta talciocului în zona de siguranță a magistralei feroviare, iar somarea CFR ca să strângă gunoiul Primăriei Iași,  aruncat de inconștienții de la Salubris, este o inabilitate a comisarilor Gărzii de Mediu.  Mai mult, faptul că acea toaleta ecologică este igienizată la începutul fiecărei săptămâni, este o minciună grosolană livrată din necunoștință de cauză tocmai de conducerea EcoPiața care este prejudiciată de putorile de la Salubris care încasează bani pe un contract pe care nu îl onorează. În concluzie, poluatorul principal în această cauză, Salubris SA, iese curat și parfumat din această mizerie.

Trăim în cel mai poluat oraș din România, cu cele mai mizerabile periferii

 Iaşul este cel mai poluat oraş din ţară şi ocupă un loc fruntaş la nivel european, se arată într-un raport  realizat de AirVisual, care plasează Iaşul pe locul 27 în Europa din 930 de oraşe analizate. Topul a fost realizat în baza în­registrărilor celui mai periculos indice de poluare pentru oraşe (PM2,5 aşa-numitele „particule fine“ ce provin mai ales din arderea combustibililor). Acest indicator tehnic face referire la particulele de maximum 2,5 microni (circa 3% din diametrul unui fir de păr). Ţinând cont de dimensiune, specialiştii spun că pulberile de PM2,5 pătrund adânc în plămâni, fiind mai periculoase pentru sănătate decât cele din categoria PM10 şi pot provoca de 10 ori mai multe afecţiuni. Din ţara noastră au fost incluse 22 de oraşe în raport, iar Iaşul este pe primul loc, fiind urmat, la mare distanţă, de Cluj, Braşov, Bucureşti, Ploieşti, Măgurele, Timişoara şi Arad, în contextul în care doar Iașul are un indice mediu peste valoarea maximă admisă.

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments