AUR este, cel putin partial, creatia serviciilor secrete romanesti, spune Anatol Salaru, fost ministru al Apararii din Republica Moldova si omul care l-a dat afara de la conducerea Armatei moldovene pe generalul Gorgan, dovedit spion GRU. Anatol Salaru a lasat de inteles, fara sa-l numeasca direct, ca generalul Florian Coldea il controla pe George Simion, seful AUR.
Interlocutorul, o persoana care a avut acces la numeroase informatii clasificate, afirma ca reteaua de spionaj din Ucraina a Rusiei pe filiera careia era prins si Simion a fost destructurata de ucraineni. Dar, in acelasi timp, a evitat sa explice, in dialogul cu aktual24.ro, de ce autoritatile romane au refuzat sa faca acelasi lucru pe plan intern, desi primisera toate informatiile necesare de la moldoveni si ucraineni.Dialogul cu Anatol Salaru a adus in fata si alte elemente neasteptate, care se vad dinspre Chisinau, dar nu si de la Bucuresti. Politicianul moldovean a spus ca Romania nu mai are lideri politici autentici, iar actualilor conducatori romani le este efectiv frica de perspectiva unirii cu Republica Moldova, deoarece nu vor batai de cap. N-au anvergura istorica, a explicat Anatol Salaru, vor sa ramana doar la micile lor preocupari, de partid, personale sau pe functiile ocupate, si de aceea nu sunt interesati de marele proiect al unirii. Acesta mai are de asteptat pana la aparitia unor politicieni de anvergura. Fostul ministru moldovean a parut sa ii treaca in aceasta categorie marunta si pe cei trei candidati la presedintia Romaniei care se profileaza in toamna, Geoana, Ciuca si Ciolacu. Pe de alta parte, Anatol Salaru a explicat alte doua chestiuni care publicului larg din Romania nu-i sunt atat de limpezi: victoria Ucrainei asupra Rusiei va duce, automat, la disparitia Transnistriei ca enclava militara ruseasca, iar pentru Republica Moldova singura sansa de a avea acces la securitate este unirea cu Romania. Argumentele le puteti citi in interviul de mai jos.
Anatol Salaru: Buna ziua, va multumesc pentru invitatie. Din acesti trei candidati, il cunosc doar pe Ciuca. Pe ceilalti nu-i cunosc, nu stiu ce sa spun despre ei. Cred ca poporul roman este destul de inteligent ca sa faca alegerea potrivita. Si, din cate stiu, din ce am observat pana acum, presedintele trebuie sa aiba si o forta politica in spate, daca vrea sa- realizeze programul lansat in campania electorala. Un presedinte fara partid, fara o majoritate parlamentara, de multe ori este un presedinte care esueaza. Am trecut si in Republica Moldova prin asta, cand un presedinte a fost ales de o majoritate parlamentara, o candidatura de compromis, care de fapt nu a avut niciun sprijin nici in guvern, nici in Parlament si a fost redus la un maestru de ceremonii. Doar mai acorda decoratii si primea delegatiile straine. In rest, nu a putut sa se implice si nu a avut un cuvant de spus in politica interna si externa a statului. Probabil ca noi, cei din Republica Moldova, nu suntem alintati, ca alegatorii din Romania, si de multe ori suntem pusi in situatia sa alegem intre bine si rau, intre Europa si Rusia. Iar aici, in Romania, nu se pune aceasta problema, sa se aleaga intre un presedinte pro-rus sau si un presedinte pro-european, intre unul pro-NATO si unu anti-NATO. Cu exceptia lui George Simion, care cred ca este anti-NATO si anti-european si pro-rus, ceilalti candidati, Ciuca, Ciolacu si Mircea Geoana, sunt pro-europeni, pro-NATO, sunt pro-Ucraina, sunt anti-Rusia. Si sper ca nu se va repeta greseala de la europarlamentare, cand Romania a trimis in Parlamentul European opt deputati rusi! Opt deputati care au intrat pe platforma lui Putin in Parlamentul European!
Anatol Salaru: In politica din Romania, orice este posibil, inclusiv chiar daca castiga alegerile Ciuca sau Ciolacu s-ar putea intampla sa se trezeasca fara un sprijin parlamentar, fara o majoritate parlamentara in spate, cum a patit si Traian Basescu cand a ramas fara o majoritate parlamentara. Si doar opinia publica, sau mai bine zis alegatorii, de doua ori l-au salvat de la impeachment (punere sub acuzare – n. red.). Si acelasi lucru se poate intampla si in Romania oricand, fiindca problema Romaniei, problema Republicii Moldova si in general a Occidentului este lipsa de lideri, este lipsa de oameni politici. Si eu, astazi, sa-mi fie iertata indrazneala sau obraznicia, dar in Romania nu vad un om politic de talie, capabil sa adune in jurul lui toate fortele politice pentru a face fata provocarilor la care este supusa astazi Europa, lumea civilizata, Occidentul. Si nici in Europa! Palide incercari vad din partea lui Macron, care a inteles ca Statele Unite este macinata acum de luptele interne, de campania electorala, de senilitatea candidatilor si de alte probleme care apar peste noapte acolo si a incercat sa ridice de jos steagul lumii libere scapat din Biden. Si partial i-a reusit. In Germania vedem un cancelar foarte slab. In alte tari la fel. Nu au nici capacitatea economica, nici cea politica pentru a prelua initiativa si a uni Occidentul impotriva amenintarii care vine din Est. Si cand spun din Est nu am in vedere doar Rusia, am in vedere si China, am in vedere si Iranul si alti prieteni de-ai lor care abia asteapta ca lumea sa se schimbe, sa fie anulate regulile care au pus baza crearii societatii occidentale dupa Al Doilea Razboi Mondial si a unei lume civilizate, unei lumi libere la care a semnat si Uniunea Sovetica. Si Rusia a dat garantii de securitate, de respectare a frontierelor, iar astazi Rusia incearca sa dea peste cap tot ce s-a obtinut cu atata sange si cu atata greutate si cu atatea sacrificii. De aceea, cand spun ca nu sunt in Occident, am in vedere ca noi nu avem astazi oameni politici de talia lui Reagan sau a lui Margaret Thatcher sau alti lideri, chiar si acel Helmut Kohl, care a reusit sa reunifice Germania si a reusit sa se impuna.