Au iesit la iveala uluitoarele fapte ale judecatorului Ciprian Ghita de la Curtea de Apel Bucuresti: “A actionat ca un avocat de facto al inculpatului, adresand organelor de ancheta diferite memorii si cereri, solicitand informatii legate de dosar, reunirea unor cauze si formuland plangeri impotriva actelor procurorului. A solicitat organelor sa fie audiat in cauza… Si-a atribuit nereal calitatea de denuntator/persoana vatamata”

0
176

Asta este judecatorul Ciprian Alexandru Ghita (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti, cel care a hartuit jurnalistii Lumea Justitiei cu o plangere la DNA in care ne-a acuzat ca am fi facut grup infractional organizat cu Google, judecatoarea Viorica Costiniu (presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania) si niste avocati pe care nu ii cunoastem. Ghita a fost demascat in toata splendoarea sa de catre Inspectia Judiciara, care a facut publice faptele pentru care magistratul a fost sanctionat disciplinar, in 5 iunie 2024, cu “diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pe o perioada de 1 an de zile” pentru abaterile disciplinare constand in „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii” si „folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii” (click aici pentru a citi).

 

Astfel, intr-o informare postata pe site-ul propriu, in care prezinta un rezumat al actiunii disciplinare exercitate impotriva lui Ghita, Inspectia Judiciara dezvaluie ca acesta s-a transformat intr-un avocat de facto al inculpatului pe care chiar el il judeca. Concret, Ciprian Ghita a trimis personal la DNA sesizarea formulata de inculpatul pe care il judeca impotriva colegului sau de complet si impotriva procurorului de caz, dupa care a manifestat un interes pentru stadiul cauzei constituite la nivelul parchetului anticoruptie. In acest sens, arata Inspectia Judiciara, Ghita a adresat organelor de ancheta diferite memorii si cereri, solicitand informatii legate de dosar, reunirea unor cauze penale si formuland plangeri impotriva actelor procurorului. Nu s-a oprit insa aici: acelasi Ghita a cerut organelor de urmarire penala sa fie audiat in cauza si confirmarea faptului ca s-a declansat procesul penal impotriva colegului sau de complet si a procurorului.

Ghita s-a impaunat cu condamnarile mari pe care le-a dat

Totodata, Ciprian Ghita a cerut sa fie primit in audienta la fostul Procuror General al Romaniei, Gabriela Scutea, solicitand finalizarea dosarului constituit dupa sesizarea formulata de inculpatul pe care il judeca. Iar pentru a fi primit de sefa PICCJ, Ghita s-a folosit de calitatea de judecator si a invocat pedepsele mari pe care le-a aplicat de-a lungul timpului (de altfel, judecatorul Ciprian Ghita este celebru pentru afirmatia “am incredere in dreptatea DNA”).

Ulterior, Ghita si-a atribuit nereal calitatea de denuntator/persoana vatamata si a formulat la Inalta Curte contestatie privind durata procesului penal, solicitand fixarea unui termen cat mai scurt pentru finalizarea urmaririi penale.

Redam precizarile Inspectiei Judiciare privind dosarul disciplinar al judecatorului CAB Ciprian Ghita:

“Actiune disciplinara GHITA CIPRIAN ALEXANDRU, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 271 lit.a) si lit.m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Judecatorul Ghita Ciprian Alexandru a facut parte dintr-un complet de judecata investit cu solutionarea unui dosar. Inculpatul trimis in judecata din acest dosar a formulat o sesizare penala impotriva procurorului care a intocmit rechizitoriul si impotriva celuilalt membru al completului. Desi demersul era unul personal al inculpatului (care avea posibilitatea sa transmita el insusi acea sesizare organelor organelor competente), judecatorul Ghita Ciprian Alexandru a transmis sesizarea catre D.N.A. in calitate de presedinte al completului de judecata. Ulterior a actionat ca un avocat de facto al inculpatului, adresand organelor de ancheta diferite memorii si cereri, solicitand informatii legate de dosar, reunirea unor cauze penale si formuland plangeri impotriva actelor procurorului. Totodata, a solicitat organelor de urmarire penala sa fie audiat in cauza si confirmarea faptului ca s-a declansat procesul penal impotriva celor doi magistrati iar, in caz contrar, motivele pentru care nu s-a dispus inceperea urmaririi penale.

In completarea demersurilor sale, la data de 10.11.2022, a solicitat audienta la Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, folosindu-se de calitatea de judecator, cu trimiteri la pedepsele mari pe care le-a aplicat in cariera sa inculpatilor si la articole de presa, a cerut finalizarea dosarului.

In acelasi context, judecatorul Ghita Ciprian Alexandru si-a atribuit nereal calitatea de denuntator/persoana vatamata si a formulat contestatie privind durata procesului penal, solicitand Inaltei Curti de Casatie si Justitie fixarea unui termen cat mai scurt pentru finalizarea urmaririi penale, cererea respinsa ca inadmisibila.

Solutie CSM: Actiune admisa. Se aplica sanctiunea disciplinara constand in ‘diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pe o perioada de 1 an de zile’”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments