Bârnova, o nestemată a județului, rămasă aproape la fel ca pe vremea turcilor.

Comuna Bârnova, o localitate aflată foarte aproape de municipiul Iași este o așezare de o frumusețe rară. Dacă nu ar fi în România, Bârnova, cu toate satele ei, nu ar fi mai prejos față de comunități similare din Austria sau Elveția. Dar așa, fiind lovită de calamitatea nulităților politice ajunse la Primăria comunei de-a lungul timpului, Bârnova a rămas doar un teren al marii corupții. Un teren propice pentru îmbogățirea nemăsurată a samsarilor imobiliari aflați în strânsă conexiune cu administrația locală. De aproape trei decenii, de când s-a dat startul speculațiilor cu terenuri și titluri de proprietate bârnovenii asistă neputincioși la spolierea bugetului public al comunitatii, in folosul a tot felul de impostori preocupati doar de propria lor capatuiala.  

0
3587

Strategia șmecheriei

Conform unui document comandat prin anul 2020 de către primărie, intitulat STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ COMUNA BÂRNOVA JUDEȚUL IAȘI 2021 – 2027, suprafața din teritoriul administrativ al Comunei Bârnova suprapusă cu arii naturale protejate este de 1.320,42 hectare.

Mai exact, la nivel local se remarcă o arie protejată de interes național, Locul fosilifer Dealul Repedea (11,39 hectare), un sit de importanță comunitară ROSCI  Pădurea Bârnova Repedea (1.313,59 hectare), precum și un sit special de protecție pentru păsări, Pădurea Bârnova (1.319,76 hectare). Printre exemplarele vegetale monumente ale naturii ce se găsesc în Comuna Bârnova se remarcă: stejari seculari (Stejarii lui Movilă au peste 250 de ani), tei argintiu (cel de la Mănăstirea Bârnova are peste  350 de ani), castani (în Vișan, Castanul Unirii are peste 150 de ani), specii protejate de fag sau carpen ce conservă elemente de floră spontană, respectiv specii de faună rară (120 specii).

Locul fosilifer Dealul Repedea 11 este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală tip paleontologic). De pe marginea abruptă a Dealului Repedea (353 metri) se deschide o largă priveliște asupra Bahluiului și a Municipiului Iași. Ca loc de contemplare a peisajelor geografice, Dealul Repedea stă alături de Muntele Cozla (Piatra Neamț), Dealul Cătălina (Cotnari) și Muntele Tâmpa (Brașov). În zilele luminoase din acest loc pot fi văzute Dealul Mare – Hârlău și chiar Ceahlăul. 

Cum precizam în acest articol, un loc de vis. Dar cum vom vedea în continuare, această localitate este complet lipsită de lucruri esențiale pentru o comunitate din zona metropolitană. Dacă Miroslava, Tomești, Ciurea, sunt aproape cartiere ale municipiului Iași, la Bârnova nu găsești nici măcar trotuare.

Aflăm din programul unuia dintre candidații din acest an la primărie, George Tincu, un consilier local care cunoaște foarte bine situația din comună, că nu există decât câteva școli de prin anul 1900, care nici nu mai pot adăposti elevi. Nu există nici măcar o creșă. Grădinițele trimit acasă copiii la ora 12 pentru simplul motiv că nu avem în comună o grădiniță cu program prelungit.

Actualul primar, Mihai Bălan, pomenește abia acum, în prag de alegeri că lucrează la proiectul unei școli noi pe strada Valea Viilor, comuna Vișani.

De asemenea, Bălan promite, că doar nu-l doare gura, grădinițe, supermarketuri, piețe agroalimentare, jocuri de joacă pentru copii. „De asemenea, avem un proiect aprobat deja pentru o grădiniță nouă, finanțată prin CNI, care va aduce un plus de valoare educației în comuna noastră. Satul Vișan a devenit un loc atractiv pentru investiții, cu supermarketuri, pensiuni și restaurante, creând astfel noi locuri de muncă și oportunități pentru toți locuitorii. Discuțiile de astăzi mi-au oferit ocazia de a asculta nevoile și sugestiile dumneavoastră și vă mulțumesc pentru deschiderea și sinceritatea cu care ați împărtășit aceste lucruri. Împreună, am realizat multe și sunt convins că, împreună, vom continua să dezvoltăm Vișanul și întreaga comună Bârnova. Vă aștept pe data de 9 iunie, pentru a ne continua misiunea de a transforma satul Vișan și fiecare colț al comunei noastre într-un loc mai bun, mai sigur și mai frumos!” Asta a postat primarul pe contul său de Facebook, după ce s-a dus să aburească lumea prin Vișani.

Poate și piscinele suspendate or fi prin capul domniei sale, orice, numai să fie reales. Și pentru că afacerile cu autorizații, terenuri, titluri de proprietate și ce se mai combină pe la Primărie, să meargă ca pe roate.

Zero fonduri europene, acolo te prinde când furi

Publicația noastră a relatat cu lux de amănunte cam cu ce s-ar ocupa primarul Mihai Bălan în afară de perioadele în care este candidat și promite marea cu sarea. Acest primar este descris de fapt pe larg în mai toată presa de investigație ieșeană drept un personaj supraviețitor din perioada feudală. Baronii locali de rând ar putea fi invidioși pe Bălan, la modul cum și-a însușit instituțiile pe persoană fizică, punându-le să lucreze pentru el și clanul alcătuit din fideli. Articolele din presă au apărut ca urmare a unor sesizări repetate venite din partea locuitorilor din comună dar și din partea consilierilor locali.

7EST scria anul acesta cum Bălan a refuzat să acceseze fonduri guvernamentale sau europene, dar a alocat fonduri supraevaluate de la bugetul comunei Bârnova, pentru investiții fantomă. Deszăpezirea care nu s-a făcut sau igienizarea spațiilor verzi care nu există au topit de la buget peste 1 milion de lei. Banii care trebuiau să acopere niște activități ce puteau fi prestate și de serviciile primăriei,  au ajuns în conturile anumitor firme din siajul primarului Bălan. Mai mulți consilieri locali PNL de Bârnova  s-au întors împotriva primarului, după ce Bălan ar fi folosit instituțiile statului pentru a-i șantaja și a-i ține sub presiune. Din scheletele din dulapul lui Bălan începe să iasă duhul revoltei. Acestea sunt doar câteva dintre subiectele tratate în presă, pe larg, în legătură cu activitatea primarului Bălan.

La Bârnova s-a întors epoca fanariotă

Gravele lipsuri de care se lovesc zilnic locuitorii, traficul de coșmar, drumurile proaste, lipsa utilităților, a școlilor, a grădinițelor, a parcurilor de joacă pentru copii, lipsa de respect față de petenții care se adresează Primăriei, este de notorietate.

„Există mari probleme cu eliberarea titlurilor de proprietate, de 30 de ani sunt mii de oameni care încă așteaptă fără speranță să li se dea drepturile. Alții au și decedat între timp și nu au mai apucat să intre în posesia proprietăților moștenite de la părinți, a declarat un jurist din comună.”

Am mai aflat din programul consilierului local George Tincu și faptul că de ani de zile Primăria Bârnova nu a accesat nici un euro din bani europeni. Asta în timp ce la Miroslava, de exemplu, au fost trase din fonduri europene milioane de euro datorită cărora comuna a cunoscut un boom de dezvoltare fără precedent. Abia acum câteva zile primarul a postat pe Facebook niște fotografii cu câțiva muncitori care sapă ceva prin comună, anunțând că a alocat 200.000 de lei pentru construirea unei piețe agroalimentare. Prima piață după 8 ani de mandat, sperând să mai câștige încâ 4 ani de la bârnovenii pe care îi consideră, firește, niște naivi.

Tot acum, după ani de zile în care străzile comune au fost lipsite de supraveghere electronică, Bălan anunță: „Am vești excelente pentru comunitatea noastră. Astăzi am făcut un pas important pentru siguranța noastră, a bârnovenilor, semnând contractul de instalare a camerelor de supraveghere cu o firmă specializată. Peste 30 de camere vor fi instalate în comuna noastră pentru a veghea asupra siguranței cetățenilor și pentru a preveni faptele antisociale”.  Acum 4 ani a anunțat la fel, acum 8 ani, la fel. Rezultatele  s-au văzut cu ochiul liber.  Abia acum spune iar, că vor fi instalate camere. Mai mult ca sigur și în 2028 va anunța la fel, dacă va fi reales.

Drumurile noastre toate, se vor construi vreodată?

Cât despre infrastructura rutieră, nu mai pomenim. “A alocat din bugetul local jumătate de million de lei pe cârpeli de străzi. Acele drumuri trebuiau prinse pe niște finanțări, ca să fie făcute de la zero . Din 7 milioane lei din taxe și impozite, noi dăm acum acești bani pe peticirea străzilor, când acestea puteau fi făcute de la zero fără niciun leu din partea administrației Bârnova. O altă investiție se referă la servicii igienizare spații verzi,spații despre care Bălan spune că se regăsesc în tot ce este pe marginea străzii, acolo unde rigolele și trotuarele sunt pline de gunoaie, zone de care ar trebuie să se ocupe Serviciul de gospodărire al primăriei, nu un serviciu extern contra unor sume exorbitante precum de 650 mii lei. Ședințele se desfășoară fără membri din executiv,  șefi de servicii sau de la achiziții, care să explice ce s-au făcut cu banii. Noi nu știm ce s-a făcut cu banii pentru iluminat. Plătim iluminatul stradal cu 500 mii lei și de 350 mii lei cumpărăm becuri.  Niciodată, executivul nu a venit în fața bârnovenilor cu rapoarte în care să prezinte cum s-au cheltuit banii”, a declarat pentru 7 est consilierul local PSD, George Tincu.

Cam așa stau lucurile în comuna Bârnova, anul de grație 2024. Concluziile le trag cititorii. Recomandăm celor interesați, în încheierea analizei noastre, un document care a costat cu siguranță Primăria Bârnova o grămadă de bani, având în vedere firma de consultanța care l-a făcut. SC Anderssen SRL, o firmă bântuită de probleme penale în trecut, care a încheiat 70 de contracte cu încredințare directă în 2023, cu valoare totală de peste 7 milioane de lei. Documentul se numește STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ COMUNA BÂRNOVA JUDEȚUL IAȘI 2021 – 2027 și arată clar strategia prin care un personaj controversat a păcălit pe hârtie locuitorii frumoasei comune de lângă Iași, care s-au ales în anul 2024 cu o parte din praful de pe tobă.Restul prafului primarul Mihai Balan il va scutura din pompoasa strategie de dezvoltare pana in 2027,toamna.Odata cu ce a mai ramas pe fundul oalei din bugetul comunei Bârnova, dupa 8 ani de mandat.

4.9 7 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments