La final de an școlar, când toată lumea e preocupată de balurile de absolvire și de alte lucruri plăcute, profesoara Mihaela Popa se declară scandalizată de invitația Inspectoratului Școlar Județean Iași de a participa la o festivitate de premiere pentru întreaga activitate a profesorilor din mediul educațional ieșean.
Reacția vehementă a cadrului didactic de la Colegiul Național Vasile Alecsandri, care a fost multă vreme în structurile politice, îndeplinind mandate de eurodeputat și secretar de stat la Ministerul Educației, este justificată de aceasta printr-o așa-zisă tardivitate în recunoașterea meritelor sale, dar mai ales că evenimentul are loc în campania electorală, fiind politizat.
„Vor să mă premieze în campanie electorală!!!E plin dulapul de diplome la care țin, și fiecare reprezintă pasiunea pe care am pus-o în realizarea proiectelor. Doamna Ministru, Doamna Inspector General, niciodată nu voi accepta un premiu de forma, asta sunt eu și așa mă cunosc toți colegii mei! Vă urez succes în „serbărele și floricele” în campania electorală, într-un sistem de educație pe care l-ați ultrapolitizat!”, s-a indignat distinsa profesoară pe Facebook.
Sigur, toate bune și frumoase, aplauze pentru această bruscă revelație a politizării sistemului educațional. Așa este, pe listele PSD și PNL se regăsesc pe locuri eligibile fosta șefă a IȘJ, Genoveva Farcaș, dar și actuala ocupantă a acestui loc, Luciana Antoci.
Însă poate că, dincolo de frustrarea că această recunoaștere vine prea târziu, și mai ales că se consideră șicanată politic în ultima vreme de către IȘJ Iași, poate că ar fi fost corect ca Mihaela Popa să admită că fix această pacoste numită politică, pe care o blamează, i-a facilitat accederea la unele poziții publice de cel mai înalt nivel.
Pe 17 septembrie 2020, premierul Ludovic Orban lua decizia de a o numi pe Mihaela Popa în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației. La acea dată, Popa era fost senator PNL, același partid din care făcea parte și Orban. O filieră politică evidentă. Ce se întâmpla la acea dată în România? Ca și acum, tot campanie electorală pentru alegerile locale, programate pe 27 septembrie 2020. Acest lucru nu a deranjat-o deloc pe Popa, care a acceptat cu bucurie și entuziasm înalta poziție guvernamentală.
Nimeni nu neagă că factorul politic devine mult prea invaziv în zona educației, mai ales în plan local.
Dar nu poți să-i acuzi pe ceilalți că încearcă să se folosească de tine într-un context electoral, atâta vreme cât și tu ai beneficiat de aceleași pârghii politice pentru a-ți rotunji cariera și imaginea publică.
Dacă Mihaela Popa refuza postul de secretar de stat, am fi putut crede în demersul ei principial.
Protestul său vizavi de politizare este admirabil, sublim am putea zice, dar din păcate îi lipsește cu desăvârșire exemplul personal.