Unul dintre cei mai bogați candidați la alegerile locale din 9 iunie este Horațiu Potra, un fost luptător în Legiunea Străină care, apoi, a lucrat timp de mai mulți ani în Africa și Asia ca bodyguard al unor personalități, instructor militar și șef al departamentelor de securitate ale unor companii.
Din declarație de avere depusă de Potra în calitate de candidat la Primăria Mediaș și pentru funcția de consilier județean la Consiliul Județean Sibiu reiese că acesta deține zeci de imobile, conturi de sute de mii de euro și dolari, lingouri de aur de 10 kilograme, iar din activitățile care i-au adus faima a încasat, doar în 2023, suma de 1,15 milioane de euro.
Conform documentului semnat de Potra pe 22 aprilie 2024 și postat de Agenția Națională de Integritate în secțiunea dedicată candidaților la alegerile locale și parlamentare din 9 iunie 2024, Potra deține 68 de terenuri intravilane și extravilane, aproape toate în cotă unică, dobândite prin cumpărare între 2002 și 2023. Acestea sunt situate în județele Sibiu și Cluj, o parte fiind arabile și păduri.
Declarația de avere a candidatului la CJ Sibiu, Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină: Proprietar a aproape o sută de terenuri și case, 10 kg de aur și venituri de 1,15 milioane de euro în 2023 din ”pregătire fizică și antrenament de specialitate”
Potra a mai enumerat 28 de apartamente, spații comerciale și case de locuit achiziționate între 2003 și 2023, al căror amplasament nu este menționat. Cea mai mare suprafață – 832 de mp – o are o casă cumpărată anul trecut.
La capitolul autoturisme apar un Mercedes fabricat în 2016 și un Volkswagen din 1981, iar la bijuterii – ”Lingouri de aur 10 kg”, dobândite în 2015 și 2016 și evaluate la 3,58 milioane lei.
Cele 14 conturi și depozite ale candidatului conțin 516.450 dolari, 254.154 euro, 196.659 lei și 104 lire sterline. Anul trecut, Potra a încasat 24.000 de lei în calitate de administrator societate, un PFA care îi poartă numele – 1,15 milioane euro din ”pregătire fizică și antrenament de specialitate”, alți 210.000 lei provenind din arendarea unor terenuri situate pe raza județului Sibiu.
În declarația de interese, Horațiu Potra a enumerat șapte societăți la care este asociat unic și una la care este asociat și administrator.
Ralfrole SRL, ”activități de consultanță și management”, cu asociat inițial și o firmă din Panama, a avut în 2022 o cifră de afaceri de 4,1 milioane lei și un profit net de 3,4 milioane lei.
Ao Futuro SRL ”Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase” în 2022: cifră de afaceri 155.707 lei, profit net 28.080 lei.
GPH Legion Africa Role SRL, ”activități de consultanță și management” schimbat în 2023 în ”alte forme de învățământ” a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri 18,4 milioane lei și un profit net 554.267 lei.
Standovla Trasilvania SRL, Porta Team Med SRL, Three Eagles Synergy LLC și Artopho Trasilvania SRL, înființate anul trecut, au activitate ”alte forme de învățământ”.
Ralfrole Jagpo Sanitar (la care are un partener de afaceri) ”fabricarea produselor farmaceutice de bază” a avut acum doi ani o cifră de afaceri de 900 de lei și pierderi de 3.019 lei.
Potra mai este membru fondator al Asociației ”Românii care au Activat în Legiunea Franceză” și este președintele filialei Mediaș al Partidului Patrioților sub egida căruia candidează pentru funcția de primar al acestui oraș.
Ipostaze de pe rețelele sociale îl arată, în trecut, la ședințe ale Alianței pentru Patrie, fosta formațiune a lui Liviu Dragnea, fostul lider PSD.
În vârstă de 54 de ani și născut la Mediaş, Horațiu Potra a fost unul dintre românii care au activat în cadrul Legiunii Străine Franceze. Ulterior, a lucrat timp de mai mulți ani în Asia și Africa, în interviurile acordate sau diferite materiale de presă fiind amintite calitățile de bodyguard sau instructor militar în Qatar, Republica Centrafricană, Ciad, Sierra Leone, Congo etc.
Una dintre cele mai mediatizate sarcini pe care a îndeplinit-o în Africa a fost cea de șef al securității minelor controlate de miliardarul australian de origine română Frank Timiș. Potra ar fi fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori în misiunile de mai sus.
Numele său a fost legat de cel al mercenarilor Wagner în conflictele din Africa, într-o anchetă Deutsche Welle din ianuarie 2023 cu titlul ”Luptă mercenari albi în conflictul din Congo?”. Materialul dezvăluia faptul că diplomații occidentali erau profund îngrijorați de apariția bruscă a mercenarilor est-europeni în conflictele ce macină Republica Democrată Congo.
În ciuda dezmințirilor venite din capitala Kinshasa, abundau zvonurile că aceștia sunt angajați ai celebrului grup rus Wagner, susțineau jurnaliștii germani.
După începerea războiului din Ucraina, Potra a scris pe Facebook: ”De ce doriți să trimiteți muniție și echipamente în Ucraina? Ce ne-au făcut nouă rușii? Cu ce ne-au greșit să fim împotriva lor? Sau ce obligații avem față de Ucraina pentru a le ține partea în acest conflict? Neutralitatea nu e acceptabilă?”
În România, Potra a fost implicat într-un dosar penal în anul 2020, directorul general Romgaz din acea perioadă, Adrian Volintiru, depunând plângere la poliție împotriva lui, pentru amenințare, după ce mercenarul sibian i-a trimis următorul mesaj: