Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era din Iași și urma să vină acasă: „Era extraordinar, diferit de toți ceilalți”

0
253

Un român de doar 23 de ani a plătit cu viaţa dorinţa de a avea un viitor mai bun. Tânărul a murit în Congo, ucis de o rachetă trasă de grupările rebele. Petru a acceptat meseria riscantă de mercenar şi a plecat în una dintre cele mai periculoase zone de conflict de pe planetă atras de salariul de 5.000 de dolari. Spunea că e singura şansă de a cumpăra un apartament pentru el și viitoarea soție. Alţi doi români au fost răniți de suflul exploziei.

Atacul brutal a avut loc în timpul unei misiuni de recunoaştere. Petru şi camarazii săi supravegheau zona de la graniţa dintre Congo şi Rwanda cu o dronă.

„Ieri am vorbit, înainte să se întâmple. A mers în speranţa că o să strângă nişte bani să aibă de unde să înceapă un viitor. Voia să-şi ia un apartament. De-asta a şi plecat. Se gândea că dacă va fi să ne căsătorim, să avem unde să stăm. Era extraordinar, era diferit de toţi ceilalţi”, a povestit iubita tânărului decedat.

Petru Samolinski avea 23 de ani. Practica de mic arte marţiale şi fotografiile de pe reţelele sociale arată că era pasionat de sporturi de contact. Ieşeanul era în zona de conflict din Congo de anul trecut. Urma să mai stea trei luni, pentru o ultimă misiune. Apoi avea planuri mari acasă.

Luptele în care sunt prinşi românii se dau în apropiere de oraşul Goma, la graniţa dintre Congo şi Rwanda

Autorităţile congoleze au nevoie de ajutor străin pentru că zona este disputată de zeci de grupări armate, care vor să ocupe regiunea bogată în aur şi minerale rare. Cea mai feroce este M23, ai cărei combatanţi au pus deja pe fugă peste 250.000 de civili. Aceiaşi rebeli sunt responsabili pentru atacul din februarie în care au murit alţi doi români.

Aproape o mie de mercenari români sunt în Congo. Sunt angajaţi de Horaţiu Potra, fost luptător în Legiunea Franceză şi, potrivit acestuia, au doar misiunea de a instrui militarii congolezi. Iar în cazul unui atac se apără.

„Românii care vin aici, nu vin de aventură. Vin de nevoie. Salariile sunt mici în România, au credite, au familii de întreţinut, ştiu ce risc e şi totuşi îşi riscă viaţa pentru un trai mai bun”, a explicat Horaţiu Potra, comandant de mercenari.

„A vrut să depăşească puţin condiţia financiară. Să treacă peste sistemul acesta românesc în care doar oamenii cu bani reuşesc să facă bani”, a mărturisit iubita lui Petru.

Salariile românilor care merg în Congo se ridică la cinci mii de dolari pe lună, spun surse Observator. Mercenarii sunt fie foşti militari, fie jandarmi, poliţişti sau angajaţi ai firmelor de pază.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments