România a câștigat la tribunalul de la Washington de pe lângă Banca Mondială (ICSID) un proces intentat de familia Adamescu pentru falimentul Astra Asigurări, în care statului român îi erau solicitate despăgubiri de 330 de milioane de euro, a anunțat vineri ministerul Finanțelor.
Compania Astra Asigurări a intrat în faliment în anul 2015, când Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras autorizația. La acel moment, a fost cel mai mare faliment din industria de asigurări din România. Compania era deținută de omul de afaceri Dan Adamescu, prin societatea Nova Group, cu sediul în Olanda.
România a câștigat la Washington procesul intentat de familia Adamescu privind falimentul Astra Asigurări. Miza: despăgubiri de 330 milioane de euro
În decembrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe omul de afaceri Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA la data faptelor, alături de un înalt oficial din Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor, pentru fapte de corupție care au dus la prejudicierea Astra Asigurări cu sume de circa 800 de milioane de lei. Această pagubă a fost suportată de asigurați.
DNA susţinea că Adamescu a administrat, în perioada 2011 – 2013, în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul în care anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Adamescu, arată sursa citată. Pe scurt, împotriva legilor din domeniul asigurărilor, Dan Adamescu s-a folosit de banii Astra Asigurări (cei încasați din polițele de asigurări) în interes personal și în interesul altor firme pe care le controla. A scos bani din Astra până nu a mai putut asigura un flux al plăților despăgubirilor. Toate aceste acțiuni contrare legii au fost făcute cu permisiunea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, (actuala Autoritate pentru Supraveghere Financiară), instituție condusă atunci de Angela Toncescu, scria Europa Liberă.
În timp ce își executa pedeapsa de patru ani și patru luni cu executare, starea de sănătatate a lui Dan Adamescu s-a agravat. A murit la spital în ianuarie 2017. Instanța a dispus, încă de la fond, încetarea procesului penal față de Dan Adamescu, ca urmare a decesului lui.
Ulterior, ceilalți inculpați din dosarul primului mare faliment de pe piața de asigurări din România au fost achitați până la urmă de instanța supremă, chiar dacă au primit la un moment dat condamnări.
Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, a fost și el acuzat de dare de mită și este dat în urmărire internațională de statul român din anul 2016. El încă încearcă să evite extrădarea în România.
Prin Nova Group, Alexander Adamescu a cerut la ICSID despăgubiri de 309 de milioane de euro statului român pentru motivul că anchetele penale împotriva lui Dan Adamescu și a lui Alexander Adamescu ar fi dus la falimentul companiei Astra. Pe lângă cele 309 de milioane de euro despăgubiri financiare, s-au și solicitat 20 de milioane de euro daune morale.
Alexander Adamescu acuza că ASF a luat decizii care au condus la intrarea în faliment a Astra Asigurări și că Dan Adamescu a fost urmărit penal nejustificat, a existat o campanie media ostilă și nu a avut un proces echitabil.
România susținea că familia Adamescu este singura responsabilă pentru eșecul societății Astra Asigurare.
ICSID a decis că România nu a încălcat obligațiile asumate față de investitorul olandez și că România nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019, de aproximativ 330 milioane euro
Conform Europa Liberă, disputa la ICSID era singurul motiv care bloca extrădarea lui Alexander Adamescu în România.
Anunțul Ministerului de Finanțe:
România a primit, la 13 iunie, hotărârea Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) prin care primește câștig de cauză în acțiunea numărul ARB/16/19, întemeiată pe Acordul cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos (ratificat prin Legea nr.114/1994).
Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România nu a încălcat obligațiile asumate față de investitorul olandez prin semnarea Acordului cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, astfel că nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019, de aproximativ 330 milioane euro.