Tribunalul Bucuresti a dispus achitarea fostului candidat la presedintia Romaniei si ONG-ist, Alexandru Cumpanasu. Trimis in judecata intr-un dosar privind o pretinsa frauda cu fonduri europene, Cumpanasu a fost acuzat ca ar fi incast nelegal peste 300.000 lei, dupa ce ar fi mintit ca are studii universitare pentru a fi angajat intr-un proiect implementat de Ministerul Dezvoltarii si SNSPA

0
92

S-a fasait un nou dosar instrumentat de DNA Constanta. Un dosar facut, conform informatiilor existente in spatiul public, de nimeni altul decat fostul sef al DNA Constanta, procurorul Andrei Bodean (foto), plecat intre timp din parchetul anticoruptie, suparat ca seful DNA Marius Voineag nu i-a mai prelungit delegarea la conducerea structurii.

Tribunalul Bucuresti a dispus achitarea fostului candidat la presedintia Romaniei si ONG-ist, Alexandru Cumpanasu. Trimis in judecata intr-un dosar privind o pretinsa frauda cu fonduri europene, Cumpanasu a fost acuzat ca ar fi incast nelegal peste 300.000 lei, dupa ce ar fi mintit ca are studii universitare pentru a fi angajat intr-un proiect implementat de Ministerul Dezvoltarii si SNSPA

Judecatoarea Andreea Georgiana Baltag de la Tribunalul Bucuresti a dispus marti, 18 iunie 2024, achitarea fostului candidat la presedintia Romaniei si ONG-ist, Alexandru Cumpanasu. Solutia a fost dispusa in cauza in care Cumpanasu a fost trimis in judecata pentru participatie improprie (in forma instigarii) la folosire sau prezentare cu rea-credinţa de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei. Achitarea a fost pronuntata in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penala – “fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.

Decizia definitiva urmeaza sa fie pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti.

Iata minuta sentintei Tribunalului Bucuresti nr. 760 din 18 iunie 2024 (dosar 34873/3/2022):

“In baza art.396 alin.5 C.proc.pen. rap. la art. 16, alin.1, lit.b), teza a II-a Cod pr. penala achita pe inculpatul Cumpanasu Alexandru pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie (in forma instigarii) la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prevazuta de art.52 alin.3 C.pen. raportat la art. 18/1 alin. 1 din Legea nr.78/2000, intrucat fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege. In temeiul art. 275, alin.3 Cod pr. penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata astazi, 18.06.2024, prin punerea solutiei la dispozitia inculpatului si a procurorului, prin mijlocirea grefei instantei. Document: Hotarare 760/2024 18.06.2024”.

Acuzatiile DNA

Alexandru Cumpanasu a fost trimis in judecata de DNA Constanta in decembrie 2022. Parchetul anticoruptie a retinut in rechizitoriu ca, in 2016, Alexandru Cumpanasu ar fi determinat responsabilul unui proiect finantat cu fonduri europene si implementat de Ministerul Dezvoltarii si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) sa il angajeze pe un post de expert IT, desi nu indeplinea cerintele fisei postului. Mai exact, nu detinea o diploma de studii universitare si nu avea experienta in specialitate de minim 1 an. In acest context, Cumpanasu ar fi obtinut nelegal 308.630 lei cu titlu de retributie pentru activitatea depusa in calitate de expert IT in proiectul respectiv.

Prezentam acuzatiile DNA:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui inculpat, persoana fizica, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de participatie improprie (in forma instigarii) la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

in cursul anului 2016, in contextul implementarii de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in parteneriat cu scoala Nationala de Studii Politice si Administrative a proiectului finantat din fonduri europene ce avea ca obiect ‘Consolidarea cadrului pentru cresterea calitatii serviciilor publice si pentru stabilirea dezvoltarii la nivel local’, inculpatul l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect sa-l angajeze pe un post de expert IT, in conditiile in care acesta nu indeplinea cerintele fisei postului (acelea de a detine o diploma de studii universitare si de a avea experienta in specialitate de minim 1 an). Ulterior, desi inculpatul ar fi promis de mai multe ori ca va aduce documentele respective care sa ateste indeplinirea conditiilor de angajare, nici pana la data finalizarii proiectului nu a facut acest lucru.

Ca urmare a demersurilor mentionate mai sus, inculpatul ar fi obtinut pe nedrept suma de 308.630 lei cu titlu de retributie pentru activitatea depusa in calitate de expert IT in proiectul respectiv.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Pana la data intocmirii rechizitoriului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nu a comunicat daca se constituie parte civila in procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca toate comunicatele au fost intocmite in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments