O grupare folosea această schemă pentru a fura bani din conturile turiștilor străini
Un bărbat a fost sechestrat într-un club de masaj erotic din Centrul Vechi al Capitalei, în timp ce mai mulți indivizi retrăgeau sume de bani din contul său. În acest incident ar fi fost implicată o grupare de opt persoane care ar fi avut complici angajați care lucrau în barurile din zonă.Serviciul de Poliție pentru Centrul Vechi a fost sesizat, marți, prin SINUAU 112, după ce un bărbat a fost observat la primul etaj al unui club de masaj erotic din Centrul Vechi și părea a fi blocat în interior, strigând după ajutor.
În urma incidentului, a fost începută urmărirea penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lipsire de libertate, după ce s-a constatat că victima a fost reținută în clubul respectiv timp de o săptămână de către mai mulți bărbați.
Pe parcursul celor șapte zile în care l-au sechestrat pe bărbat, indivizii respectivi au retras de mai multe ori diverse sume de bani, fără drept, de la diferite bancomate din București, folosind codul PIN al cardului victimei.
Bărbații care au acționat în cazul acestui bărbat ar fac parte dintr-o grupare din Centrul Vechi, care fura banii turiștilor străini.Miercuri dimineață, au fost făcute percheziții în clubul respectiv, iar acum sunt audiați doi dintre cei opt suspecţi, care dau explicaţii anchetatorilor despre modul în care acţionau.Potrivit unor informații neoficiale, gruparea ar fi fost ajutată de mai mulți administratori ai unor baruri, direct sau prin intermediul unor persoane (barmani, ospătari, angajate hostess și alți complici), care desfășurau acte pregătitoare. Aceștia ar fi abordat oamenii pe stradă, se împrieteneau cu ei, apoi le ofereau gratuit anumite servicii, dar și băutură.
Persoanele vătămate erau, în special, turiștii străini.Concret, fie administratorii, fie barmanii, ospătarii, angajatele hostess, în momentul efectuării plăților, profitând de neatenția sau starea de ebrietate a clienților, tastează pe terminalul POS cifre suplimentare, spre exemplu, o consumație de 1.000 lei devine 10.000 lei prin tastarea unui ”0” în plus, sau, tastează suma reală a unei băuturi (8.000 de lei) de mai multe ori pe noapte.
De asemenea, persoanele în cauză rețin PIN-urile cardurilor folosite cu ocazia plăților și, prin mijloace dolosive, intră în posesia cardurilor și efectuează fraudulos plăți semnificative prin introducerea fără drept a codurilor PIN ale cardurilor sau apropierea neconsimțită a terminalelor mobile sau smart-watch-urilor care au instalate aplicații de internet banking.
Organele de cercetare penală din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.