Un produs creat de studenții de la USV Iași va reprezenta România la faza internațională a competiției Ecotrophelia, de la Paris

0
82

Pasta-cremă vegană „FungiYo” (realizată din codițe de pleurotus, aquafaba, tescovină de mere, ștevie, pudră de roșcove și făină din semințe de dovleac) creată de studenții Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) va reprezenta România la faza internațională a competiției Ecotrophelia, care va avea loc la Paris, Franța în perioada 20 – 21 octombrie 2024.

Echipa „FungiYo” este formată din studenții Eduard Horlescu, Cristina Dandeș, Livia Bărbuță și Cătălin Scripcă, de la Facultatea de Agricultură a USV Iași, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și este coordonată de șef. lucr. Gabriela Frunză, șef lucr. dr. Marius Ciobanu și prof. univ. dr. Paul Boișteanu.Pe locul doi s-a clasat echipa Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, cu produsul „Sonata”, o băutură răcoritoare probiotică, iar pe locul al treilea s-a clasat echipa de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, cu „B12 Fusion”, un mix îmbogățit cu vitamina B12.

Juriul desemnat pentru Ecotrophelia a mai acordat șapte premii speciale echipelor de studenți de la universitățile participante.

Reamintim că USV Iași alături de Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR), a organizat ediția a X-a a Concursului Național Ecotrophelia România 2024, un concurs european de inovație în domeniul alimentar, care evidențiază creațiile și talentele studenților și transformă sectorul alimentar al viitorului. La nivel european, astăzi, Ecotrophelia înseamnă peste 3000 de studenți care au participat la competiție, peste 1100 de produse alimentare inovatoare, mai mult de 200 de universități și 22 federații naționale ale industriilor alimentare din: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Lituania, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Elveția și Regatul Unit.

„Scopul este de a implica studenții noștri în activități creative, inovative de a se documenta, de a se specializa pentru a deveni în primul rând buni specialiști în acest domeniu și sigur pentru a-și construi o carieră cât mai frumoasă în domeniul agroalimentar aflat în plină dezvoltare în România. Avem un potențial deosebit, iar noua abordare pe care o are și Universitatea noastră de Științele Vieții este aceea de a veghea asupra securității alimentare, de a crea produse nu doar gustoase, ci și sănătoase și prietenoase cu mediul”, a transmis prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, Rectorul USV Iași.

Într-o lume în care preocupările legate de sustenabilitate și sănătate cresc zilnic, produsul nostru apare ca o soluție inovatoare și ecologică, răspunzând nevoilor consumatorilor conștienți de impactul lor asupra mediului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments