Şefii judeţului Botosani au anunţat în această dimineaţă că, pentru următoarele trei luni, manager al Spitalului Judeţean va fi Corneliu Prepeliță, după ce Corneliu Mihai, fostul manager al Spitalului pentru Copii „Sf.Maria” din Iași a plecat din funcție după numai o lună.
Ambii au fost implicați în diferite scandaluri, însă cei aflați la conducerea județului Botoșani se pare că nu au luat prea mult în seamă trecutul patat al celor doi și i-au pus în funcție imediat.
Corneliu Prepeliță a fost consilier juridic la Institutul de Psihiatrie Socola Iași. Timp de 16 ani a fost avocat în Baroul Iași, iar din anul 2015 consilier juridic al Institutului unde s-a făcut cunoscut prin diferite scandaluri și dosare penale.
7Est a dezvăluit în nenumărate rânduri faptele pe care le-a făcut juristul Corneliu Prepeliță cât s-a perindat la Institutul de Psihiatrie din Iași.
Încă din anul 2021, procurorii DNA Iași, cu sprijinul a doua echipaje de Poliție, au descins la Institutul de Psihiatrie Socola. Din primele informații, procurorii au luat la pas lucrarea contractată de unitatea medicală pentru schimbarea branșamentelor la rețeaua de apă potabilă, în cauză făcându-se cercetări asupra desfășurării contractului.
Cel mai controversat spital din Moldova îl pune manager pe Corneliu Prepeliță, juristul campion la dosare penale. Lista managerilor de la Spitalul Județean Botoșani implicați în scandaluri și dosare penale continuă
“Managerul, în cârdășie cu șeful managementului calității, Radu Ignat, juristul Corneliu Prepeliță, președintele CA-ului Șerban Turliuc și directorul economic Alina Aștefănoae au furat banii. Asta spune și fila de buget din 4 decembrie 2020 în care erau prevăzuți banii și bugetul pe 2020 al Institutului unde apare lucrarea finalizată și plătită de către Ministerul Sănătății unei firme fantomă care și-a bătut joc de Institutul de Psihiatrie Socola”, au susținut surse din cadrul spitalului pentru 7Est.
După, dosarele lui Corneliu Prepeliță s-au ținut lanț. Acesta a fost implicat în concedierea abuzivă a 93 de cadre medicale pe care, pe motiv că nu sunt bani pentru ei.
Pus pe o funcție cheie, pentru a apăra interesele și fondurile institutului, Prepeliță a făcut viceversa, periclitând cu bună știință interesele unității medicale. Peste 7,9 milioane de lei este nota de plată a institutului pentru procesele pierdute în Instanțele de judecată, pe motiv că nu s-a prezentat la procese, nu a depus documente, întâmpinări, iar dacă le-a depus a încălcat legislația în mod grosolan, prin interpretări în interes propriu. “Adevarul este că cei 93 de angajați au fost dați afară pe simplu motiv că el nu a încasat nimic de la nimeni și a dorit să îi dea afară pentru a elibera statul de funcții. Cele 93 de cadre medicale au susținut un concurs și aveau o perioadă de probă de 20 de zile, dar au fost date afară pe un articol de lege ce prevedere o perioadă de probă de 90 de zile (prevedere ce se aplică privaților unde angajările se fac pe bază de CV). A invocat sofismul cu bugetul de salarii mult încarcat, dar nu a procedat la concedieri colective pentru că bloca posturile o perioadă de timp și nu putea face din nou concurs de ocupare a lor, cum era planul cu fostul manager Adrian Șaramet. De unde tragem concluzia aceasta ? Graba de a organiza concurs de manager în 2020, atunci când concursurile erau suspendate”, susțin surse medicale apropiate 7Est.
Institutul Socola devenise locul în care DNA scria file de poveste
Mai mult decât atât, acesta a fost dat afară atunci din funcţie pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, lucru care ar fi dus la pierderea mai multor procese şi implicit la crearea unui prejudiciu pe care unitatea medicală nu îl poate achita.
Jurist a fost acuzat că nu s-a prezentat la procese Potrivit sursei citate, reprezentanţii „Socola” susţineau că juristul Corneliu Prepeliţă nu s-ar fi prezentat în mod repetat la termenele de judecată ale mai multor dosare în faţa Curţii de Apel Iaşi şi a Tribunalului Iaşi, fiind vorba despre procesele pierdute de „Socola” cu angajaţii daţi afară abuziv pe 30 martie 2020 după ce au câştigat concursul care a fost verificat de DNA şi declarat ca fiind organizat ilegal de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.
„Conducerea institutului consideră că salariatul a perturbat grav activitatea Institutului prin producerea unui prejudiciu considerabil datorat atitudinii generale profesionale necorespunzătoare şi comportamentului voit delăsător pe care acesta le-a avut în perioada 2020 – 2022, în sensul că din totalul proceselor avute pe rolul instanţelor de judecată cu cei 72 de salariaţi concediaţi în luna martie 2020 (pentru care s-au emis decizii de concediere semnate pentru legalitate de către consilierul juridic Corneliu Prepeliţă), numărul de procese câştigate în instanţă de către Institut a fost zero.Este adevărat că obligaţiile consilierului sunt de diligenţă şi nu de rezultat, însă, din parcurgerea prin sondaj a conţinutului a aproximativ 20 de dosare care s-au judecat în instanţă, s-a remarcat că acesta nu s-a prezentat la termenele acordate de instanţa de judecată”, au precizat reprezentanţii „Socola”. Conducerea unităţii spunea atunci că şansa ca acele procese să fie câştigate a fost pierdută atât din cauza lipsei de reprezentare şi „a lipsei de diligenţă în instanţele de judecată”, dar şi din cauza altor împrejurări.
Corneliu Mihai este un manager „incompetent” dorit de toate spitalele. Oare de ce?
Corneliu Mihai este de profesie economist și are un parcurs profesional cel puțin dubios. In perioada 2016-2018 Spitalul Judetean din Botosani a fost in centrul mai multor scandaluri dupa ce pacientii au acuzat ca in perioada iernii era frig in perioada iernii iar in unele saloane bolnavii dormeau cate doi in pat. Si atunci, fostul presedinte CJ Iasi, Maricel Popa il ia pe Corneliu Mihai si il pune la conducerea Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” din Iasi.