Culturile de porumb și grâu din Iasi au fost distruse de secetă

0
40

Agricultura nu mai este o afacere profitabila, iar tot mai multi fermieri se gandesc serios sa renunte la activitate pentru ca, nu mai este profitabila. Lipsa precipitatiilor din ultima perioada a distrus culturile de grau. Si porumbul a fost afectat de lipsa apei desi ajunsese pana nu demult la o inaltime destul de mare. Oamenii sunt neputinciosi in fata naturii si a legilor care mai mult ii dezavantajeaza.

In zona Podu Iloaiei, porumbul a stagnat si o mare parte din cultura este uscata. Nici cand vine vorba despre floarea soarelui situatia nu este mai fericita. Au fost doar cateva furtuni care au pus la pamant o munca de luni de zile.

Gabriela Berea, Fermier

„Porumbul care se usuca si asta este si floarea soarelui care a fost prinsa de ploaie torentiala si furtuna. Sa mearga pe asigurariMai prost in mai prost, din ce in ce mai deficient. Noi ca agronomi nu avem grija sa ne ocupam nu doar de tehnologie, cum trebuie sa lucram terenul. Ne confruntam si cu PNS care este absurd si nu putem sa il aplicam”.

Oamenii spun ca degeaba au folosit tehnologii de ultima generatie pentru samanta daca statul mai mult le pune bete in roate.

Gabriela Berea, Fermier

„Eu la 76 de hectare am facut semanare de vara si am semnat pachetul 4 pentru ca mi s-a impus de catre APIA, porumbul este inca verde, speram sa obtinem 5-7 tone iar la cealalta suprafata aratura s-a facut in luna decembrie si porumbul este intr-o stare avansata de deshidratare. Este calamitat”.

Povestea asigurarilor si despagubirilor pentru culturile agricole este una complicata. In ultimii ani, agronomii s-au confruntat cu seceta care le-a distrus culturile motiv pentru care au decis sa aiba firme de asigurari pentru a recupera macar o parte din pierderi. Bineinteles ca, acest lucru nu s-a intamplat.

Gabriela Berea, Fermier

„Astept sa vina o comisie sa faca un proces verbal de calamitate ca sa pot sa-mi deduc cheltuielile in contabilitate, sa nu ma intrebe ANAFde ce am facut cheltuieli daca nu am marfa de vanzare. In rest, nu cred ca vom primi ceva. Nici in 2022 cand nu am avut deloc porumb, nu am primit decat 100 de lei despagubire pe hectar.”

Nici cand vine vorba despre piata de vanzare lucrurile nu sunt mai roz. Pretul de achizitie a samantei este cu mult prea mare fata de produsul final.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentS-au afisat rezultatele provizorii la admiterea UMF. 9,70 a fost ultima medie bugetata la cea mai cautata specializare
Articolul următorTrei tineri din Iasi care au bătut un bărbat în cartierul Tătărași au fost arestați pentru 30 de zile
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments