„Glonţul l-a lovit pe Trump, dar l-a ucis pe Joe Biden”. Momentele cheie care au dus la căderea lui Biden

0
52

Alegeri SUA 2024. „Glonţul l-a lovit pe Trump, dar l-a ucis pe Joe Biden” este titlul profetic dat pe 15 iulie de săptămânalul britanic The New European, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, urmată de decizia lui Biden de a se retrage din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă. Reuters a realizat cronologia evenimentelor care i-au fost fatale campaniei lui Joe Biden.

Sub titlul „Ultimele zile: Cum au dat-o în bară Joe Biden şi echipa sa”, Reuters trece în revistă o serie de pași strategici greșiți făcuţi de echipa de campanie a lui Joe Biden și de consilierii săi de la Casa Albă, care au amplificat îngrijorările americanilor că președintele în vârstă de 81 de ani nu mai poate să câștige alegerile din noiembrie sau să conducă țara încă patru ani.Prestaţia slabă a lui Biden de la dezbaterea cu Donald Trump de pe 27 iunie i-a împins chiar și pe unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi să se întrebe dacă mai poate duce până la capăt o campanie electorală și a turnat benzină pe focul mocnit din partid care se îndoia că este corect ca Biden să mai candideze pentru cel de-al doilea mandat.

În câteva zile, Biden a ajuns dintr-o figură proeminentă a partidului o povară. A devenit primul președinte în exercițiu de la Lyndon B. Johnson în 1968 care a renunțat la o posibilă realegere a sa. Lovitura de la dezbaterea cu Trump: aprilie-iunie
Însuşi Joe Biden a fost cel care a cerut dezbaterea fatidică cu Trump. În aprilie i-a spus prezentatorului radio Howard Stern că îşi doreşte să dezbată cu Trump în ciuda îngrijorărilor din partid că o confruntare cu rivalul republican ar putea să nu-i îmbunătățească șansele, ba chiar ar risca să-l pună într-o lumină nefavorabilă.

Unii consilieri au crezut însă că dau o lovitură de imagine acceptând dezbaterea din iunie. Ba chiar au colaborat cu CNN, postul care a difuzat evenimentul, pentru a modela reguli considerate a fi în favoarea lor și au convenit pe 15 mai să participe la două dezbateri, inclusiv cea de pe 27 iunie.Consilierii au crezut că o dezbatere atât de devreme în campania electorală ar fi în folosul lui Biden, pentru că ar convinge alegătorii că nu există altă opțiune anti-Trump în cursă și totodată ar atenua impactul unei prestaţii mediocre din partea președintelui.

Ei au crezut că formatul dezbaterii, fără public în platou care să aplaude la glumele lui Trump, fără candidați terți, cu moderatori de încredere și cu un buton prin care microfoanele puteau fi oprite, ar favoriza stilul lui Biden.

Oboseala de la zbor: 4-27 iunie
Într-un interval de 14 zile, Joe Biden a zburat de două ori în Europa și pe coasta de Vest a SUA. Apoi şi-a luat doar câteva zile de odihnă la casa sa de vacanță din Rehoboth Beach, Delaware. Era obosit și se mişca încet, potrivit mai multor persoane care l-au văzut în această perioadă. Alături de consilierii săi a avut sesiuni concentrate de pregătire timp de o săptămână, începând cu 21 iunie, la Camp David. A fost prăsărat cu detalii şi a participat la dezbateri simulate.

O noapte grea: 27 iunie
În studiourile CNN din Atlanta, Biden s-a împiedicat în cuvinte și și-a pierdut șirul gândurilor. Modul în care vorbea, înfățișarea și vocea au atras imediat atenția reporterilor, care au cerut explicații de la consilierii săi. Aceştia au spus reporterilor, în timp ce dezbaterea era în desfășurare, că Biden era răcit.

Răgușeala lui Biden s-a îmbunătăți pe măsură ce dezbaterea a continuat, dar răspunsurile sale dezordonate i-au uimit pe alegători, donatorii și oficiali democrați. Un consilier democrat a numit-o „un dezastru”. În timpul dezbaterii de 90 de minute, Trump, în vârstă de 78 de ani, a repetat o serie de informaţii false flagrante, inclusiv afirmația că ar fi câștigat de fapt alegerile din 2020. Biden nu a reușit să le respingă în mod convingător.

Trump l-a atacat pe Biden pentru că este incoerent: „Chiar nu știu ce a spus la sfârșitul acelei fraze. Nici el nu cred că știe ce a spus”.

Urmările: 27 iunie-2 iulie
„Știu că nu mai sunt tânăr, ca să spun ceva evident”, a spus Biden a doua zi după dezbatere, admițând că a avut prestaţie slabă. „Aproape că am adormit pe scenă”, a spus el pe 2 iulie.

Apelurile ca Biden să se retragă au început să curgă la câteva ore după dezbatere, dar telefoanele de la consilierii lui Biden către democrații îngrijorați că pierd alegerile și care și-au văzut viitorul politic trecându-le prin fața ochilor nu au început să curgă decât câteva zile mai târziu.

Unii congresmeni au început să spargă rândurile, începând cu Lloyd Doggett pe 2 iulie care a dat startul. Iar donatorii furioși le-au spus consilierilor lui Biden că vor să vadă o schimbare în prestaţia candidatului. Democrații de rang înalt și aliații lui Biden au început, de asemenea, să sugereze că buletinul de vot se poate modifica.

Democratul Jim Clyburn, care a jucat un rol esențial în victoria lui Biden în 2020, a declarat pe 2 iulie că o va sprijini pe vicepreședinta Kamala Harris dacă Biden se retrage și chiar a sugerat ideea unor „mini alegeri primare”. Fostul speaker al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, un vechi aliat al lui Biden, a declarat că este o întrebare legitimă dacă prestaţia lui Biden din Atlanta a fost un doar un „episod”. De asemenea, a sugerat că Biden trebuie să se gândească dacă mai rămâne în cursă.

Prăbuşirea: 5 – 8 iulie
Biden nu a reușit să liniștească corul de nemulţumiţi. În primul său interviu important după dezbatere, pe 5 iulie, Biden i-a spus prezentatorului de la ABC News, George Stephanopoulos, că doar „Dumnezeu Atotputernicul” l-ar putea scoate din cursă.

Mai îngrijorător pentru unii democrați a fost că Biden a spus că ar putea accepta să rămână în cursă chiar şi dacă ar risca să piardă în fața lui Trump „atâta timp cât am dat totul și am făcut o treabă pe cât știu că pot face de bine”.

În cele 24 de zile care au urmat după dezbatere, 36 de parlamentari democrați și un independent au cerut ca Biden să renunțe la cursă.

NATO, sondaje: 9-12 iulie
Biden a încercat să meargă mai departe. A oferit interviuri, a susținut o conferință de presă și a ținut discursuri sobre de campanie precum și la summitul NATO.

Dar uneori evenimentele au stârnit mai multe îngrijorări decât au calmat spiritele. La summitul NATO din a doua săptămână a lunii iulie, Biden a rostit numele lui Donald Trump în loc de cel al Kamalei Harris şi pe cel al lui Vladimir Putin în loc de cel al lui Zelenski.

Sondajele au arătat că Biden era în urma altor democrați în multe dintre statele și districtele cheie pe care trebuie să le câștige în noiembrie, deși sondajele la nivel național au continuat să indice o cursă strânsă. Biden a rămas neclintit, spunând în continuare că este cel mai bun candidat pentru a-l înfrunta pe Trump, că poate reveni după acest eșec, așa cum a făcut-o de atâtea ori înainte, un punct de vedere întărit de cercul apropiat de consilieri.

Mitingul electoral al lui Trump: 13 iulie
Trump a fost împușcat în timp ce ținea un discurs în Pennsylvania. Glonțul i-a zgâriat urechea, i-a însângerat fața, iar fotografiile cu fostul președinte ridicând sfidător pumnul au făcut ocolul lumii.

Republicanii au vorbit despre un miracol divin şi s-au unit în jurul candidatului lor. În timp ce democrații s-au îngrijorat că şansele lor sunt blestemate iar calea spre o victorie în noiembrie este tot mai îngustă.

Câteva zile mai târziu, Biden a făcut COVID în timp ce era în campanie în Nevada iar apoi s-a izolat la reşedinţa sa din Rehoboth Beach, Delaware pentru a decide dacă și cum se retrage.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments