Tentativa de asasinat asupra fostului președinte american Donald Trump a pus pe jar întreaga lume politică de peste Ocean, cu reverberații în întreaga lume. Dincolo de emoția provocată de eveniment, un lucru atrage atenția: vârsta fragedă a presupusului atentator. Thomas Matthew Crooks avea doar 20 de ani și locuia în Bethel Park, o suburbie obscură a Pittsburghului, de circa 30.000 de locuitori.
Crooks absolvise în 2022 Bethel Park High School cu un premiu de 500 de dolari pentru matematică și știință, potrivit unui ziar local. Tânărul lucra la bucătăria unui azil de bătrâni din orășelul său. O existență banală, pe care teribilismul vârstei nu o mai suporta.
Crooks continuă seria celor care au făcut atentate celebre la vârste foarte tinere.
Lee Harvey Oswald avea 24 de ani când l-a asasinat pe președintele John Fitzgerald Kennedy, pe 22 noiembrie 1963.
Pe 8 decembrie 1980, John Lennon era ucis la New York de patru gloanțe trase în plin de către Mark David Chapman, un fan în vârstă de 25 de ani.
În data de 28 iunie 1914, Gavrilo Princip, un tânăr de doar 19 ani, îl ucidea la Sarajevo pe arhiducele Franz Ferdinand, declanșând astfel Primul Război Mondial.
Mehmet Ali Agca, turcul care l-a împușcat și rănit pe Papa Ioan Paul al II – lea chiar la Vatican, pe 13 mai 1981, era în vârstă de 23 de ani.
Exemplele pot continua, ele subliniind o trăsătură comună și definitorie pentru acești indivizi: tinerețea.
Din păcate, chiar în istoria recentă, Iașul a avut la rândul lui criminali fără scrupule care au comis faptele la o vârstă timpurie.
În 2005, uciderea Larisei Chelaru, o fetiță de doar 8 ani din Lunca Cetățuii, a șocat întreaga Românie. Aceasta fusese violată și sugrumată de Robert Ciobanu, un adolescent de 17 ani.
Conform studiilor psihologice, factorii esențiali în declanșarea criminalității juvenile sunt eșecurile școlare, problemele familiale, abuzul de substanțe narcotice, comportamentul patern, apartenența la anumite „găști”. Acestor cauze li se asociază și anumite trăsături de comportament, mai cu seamă ostilitatea, narcisismul și impulsivitatea.
Narcisismul în rândul tinerilor îl putem vedea permanent în societatea românească, el fiind cultivat pe scară largă de tot felul de „influenceri” care adună printre fanii lor sute de mii de adolescenți.
Selly, pe numele său adevărat Andrei Șelaru, este un vlogger în vârstă de 23 de ani care are 3 milioane de abonați pe canalul său de Youtube, vizualizările făcute de aceștia aducându-i un venit de 35.000 de euro lunar. Zilele trecute, la festivalul „Beach, please!”, organizat la Costinești de Selly, rapperul Wiz Khalifa a fumat nonșalant marijuana pe scenă, extaziind zeci de mii de tineri. Să mai vorbim despre ce mentalitate dezvoltă în rândul adolescenților această combinație între teribilism, droguri, muzică de protest?
Firele care construiesc în timp profilul unui tânăr psihopat sunt complicate și pornesc din rădăcini greu descifrabile.
Însă anumite tendințe din societate, anumite influențe de mediu, în care tinerii sunt tot mai îndepărtați de o traiectorie firească în viață, când sunt lesne convinși că trebuie să ardă etapele dezvoltării lor spirituale, că școala nu este necesară, că familia e depășită, că dragostea e o poveste siropoasă, pot constitui ușor condițiile apariției unei răbufniri șocante.
Abundența de pornografie, de tineri de succes plini de bani, de festivaluri mustind a droguri, invazia de cretinism de pe Tik Tok și alte rețele chipurile de socializare, toate acestea vor acumula la un moment dat o frustrare atât de greu de suportat încât va duce la iminența apăsării pe trăgaci.
Iar Thomas Matthews Crooks e doar ultimul nume sonor dintr-o galerie care, cu siguranță, nu se va opri aici.