Specialiștii neurochirurgi de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași au realizat o intervenție chirurgicală dificilă, dar de succes, care a redat vederea și a salvat viața unui bărbat de 46 de ani din Iași.
Totul a început când pacientul a observat că începe să-și piardă vederea la ochiul drept. Inițial, a crezut că are nevoie doar de o pereche de ochelari și a mers la un control oftalmologic. Medicii au decis să efectueze investigații suplimentare, iar rezultatele au fost neașteptate și alarmante: tumoră orbitală benignă.
Aceste tipuri de tumori sunt extrem de rare și se operează în doar câteva spitale din România, unul dintre acestea fiind și Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Aici, neurochirurgii au luat imediat măsuri pentru a planifica intervenția necesară. Operația a fost una complexă și a durat mai multe ore. După intervenție, bărbatul și-a recăpătat vederea și a fost în afara oricărui pericol.
Specialiștii Spitalului de Neurochirurgie din Iași continuă să fie în fruntea inovării medicale, demonstrând că, prin dedicare și știință pot salva vieți.
“Pacientul s-a adresat clinicii noastre pentru scăderea acuității vizuale, nu mai vedea bine cu ochiul drept și globul ocular îi ieșea din orbită. În urma investigațiilor neuroimagistice efectuate, s-a descoperit o tumoră situată la nivelul orbitei drepte, în spatele globului ocular.
Tumorile orbitare sunt tumori rare, reprezentând sub 1% din toate tumorile care pot apărea la nivel cranio-cerebral. Majoritatea sunt tumori benigne, dar există și situații în care pot avea un grad de malignitate. Din punct de vedere anatomopatologic, indicația chirurgicală este de rezecție totală sau maximală a acestor tumori, pentru că doar așa se poate restabili funcția vederii și, bineînțeles, anatomia corectă a globului ocular la nivelul orbitei. În acest caz, a fost un caz fericit, deoarece vorbim de o tumoră benignă, o tumoră vasculară oarecum. S-a făcut o rezecție completă a acestei tumori și astăzi pacientul poate relua o activitate și o viață normală, fără nicio problemă.
Având în vedere gradul redus de frecvență a acestor tipuri de tumori la nivelul orbitei, există puține centre în România care pot efectua acest tip de intervenții chirurgicale, Spitalul de Neurochirurgie din Iași fiind unul dintre acestea. Frecvența acestor tumori face ca și curba de învățare să fie relativ dificilă. La nivelul spitalului operăm în jur de 20, maxim 30 de tumori pe an, datorită acestei incidențe reduse în rândul populației.
Recomandăm cu încredere ca pacienții să se adreseze clinicii noastre. Avem o echipă de medici specialiști în neurochirurgie, oftalmologie și radiologie care pot interveni prompt și cu mare acuratețe în aceste cazuri. Se pot face și tratamente complementare, cum ar fi Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife, și nu au fost puține cazuri în care am tratat asemenea tipuri de tumori de orbită prin acest tip de terapie inovativă”, a declarat Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.