Juristul Corneliu Prepeliță vrea să fie manager cu orice preț la Spitalul Județean Botoșani. Va îndeplini condițiile de înscriere având în vedere faptul că este campion la dosare penale?

0
876

Managerul interimar al Spitalului Judetean Botosani, Corneliu Prepelita si-a anuntat public intentia de a candida la concursul pentru functia de manager al unitatii medicale. Fost avocat in Baroul Iasi si jurist la Institutul de Psihiatrie Socola sustine ca experienta il recomanda pentru acest post.

În una dintre condițiile concursului regăsim un element care ar putea ridica semne de întrebare: candidații nu trebuie să fi fost condamnate pentru săvârșirea unei infracțiuni cu intenție, cu excepția în care a intervenit reabiltiarea.

Tot în lege regăsim explicația: reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

Juristul Corneliu Prepeliță vrea să fie manager cu orice preț la Spitalul Județean Botoșani. Va îndeplini condițiile de înscriere având în vedere faptul că este campion la dosare penale?

7Est a dezvăluit în nenumărate rânduri faptele pe care le-a făcut juristul Corneliu Prepeliță cât s-a perindat la Institutul de Psihiatrie din Iași. Încă din anul 2021, procurorii DNA Iași, cu sprijinul a doua echipaje de Poliție, au descins la Institutul de Psihiatrie Socola. Din primele informații, procurorii au luat la pas lucrarea contractată de unitatea medicală pentru schimbarea branșamentelor la rețeaua de apă potabilă, în cauză făcându-se cercetări asupra desfășurării contractului.

Acum, juristul vrea cu orice preț să fie managerul unei unități medicale controversate din Nordul Moldovei.

„Doresc și îmi exprim public intenția de a mă înscrie la concurs să-mi folosesc experiența de peste 30 de ani în domeniul juridic și medical în slujba acestei unități medicale în care activează un colectiv de profesioniști atât în sectorul medical cât și în cel administrativ. Obiectivul principal pe care vreau să-l realizez prin acest demers este că vreau să îmbunătășesc serviciile medicale acordate pacienților precum și creșterea gradului de satisfacere a acestora. Această decizie a mea de a mă înscrie vine și din dorința mea de a face lucruri bune”, a declarat Corneliu Prepelita, Manager Interimar Spitalul Judetean Botosani.

Corneliu Prepeliță spune că s-a hotărât să participe la concurs din dorința de a face mereu numai lucruri bune și pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite pacienților.

„Scopul principal în acest demers este îmbunătățirea calității serviciilor medicale acordate pacienților, cât și creșterea gradului de satisfacție a acestora. Această hotărâre a mea de a mă înscrie vine și din dorința mea de a face mereu lucruri bune”, a declarat Corneliu Prepeliță.

Pe lângă acest anunț, managerul a vorbit și despre problema lipsei personalului și a anunțat că urmează să scoată posturi la concurs pe „bandă rulantă”.

Dosarele lui Corneliu Prepeliță s-au ținut lanț. Acesta a fost implicat în concedierea abuzivă a 93 de cadre medicale pe care, pe motiv că nu sunt bani pentru ei. Pus pe o funcție cheie, pentru a apăra interesele și fondurile institutului, Prepeliță a făcut viceversa, periclitând cu bună știință interesele unității medicale.

Peste 7,9 milioane de lei este nota de plată a institutului pentru procesele pierdute în Instanțele de judecată, pe motiv că nu s-a prezentat la procese, nu a depus documente, întâmpinări, iar dacă le-a depus a încălcat legislația în mod grosolan, prin interpretări în interes propriu. “Adevarul este că cei 93 de angajați au fost dați afară pe simplu motiv că el nu a încasat nimic de la nimeni și a dorit să îi dea afară pentru a elibera statul de funcții. Cele 93 de cadre medicale au susținut un concurs și aveau o perioadă de probă de 20 de zile, dar au fost date afară pe un articol de lege ce prevedere o perioadă de probă de 90 de zile (prevedere ce se aplică privaților unde angajările se fac pe bază de CV).

A invocat sofismul cu bugetul de salarii mult încarcat, dar nu a procedat la concedieri colective pentru că bloca posturile o perioadă de timp și nu putea face din nou concurs de ocupare a lor, cum era planul cu fostul manager Adrian Șaramet. De unde tragem concluzia aceasta ? Graba de a organiza concurs de manager în 2020, atunci când concursurile erau suspendate”, susțin surse medicale apropiate 7Est.

Institutul Socola devenise locul în care DNA scria file de poveste Mai mult decât atât, acesta a fost dat afară atunci din funcţie pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, lucru care ar fi dus la pierderea mai multor procese şi implicit la crearea unui prejudiciu pe care unitatea medicală nu îl poate achita.

Jurist a fost acuzat că nu s-a prezentat la procese Potrivit sursei citate, reprezentanţii „Socola” susţineau că juristul Corneliu Prepeliţă nu s-ar fi prezentat în mod repetat la termenele de judecată ale mai multor dosare în faţa Curţii de Apel Iaşi şi a Tribunalului Iaşi, fiind vorba despre procesele pierdute de „Socola” cu angajaţii daţi afară abuziv pe 30 martie 2020 după ce au câştigat concursul care a fost verificat de DNA şi declarat ca fiind organizat ilegal de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.

„Conducerea institutului consideră că salariatul a perturbat grav activitatea Institutului prin producerea unui prejudiciu considerabil datorat atitudinii generale profesionale necorespunzătoare şi comportamentului voit delăsător pe care acesta le-a avut în perioada 2020 – 2022, în sensul că din totalul proceselor avute pe rolul instanţelor de judecată cu cei 72 de salariaţi concediaţi în luna martie 2020 (pentru care s-au emis decizii de concediere semnate pentru legalitate de către consilierul juridic Corneliu Prepeliţă), numărul de procese câştigate în instanţă de către Institut a fost zero.

Este adevărat că obligaţiile consilierului sunt de diligenţă şi nu de rezultat, însă, din parcurgerea prin sondaj a conţinutului a aproximativ 20 de dosare care s-au judecat în instanţă, s-a remarcat că acesta nu s-a prezentat la termenele acordate de instanţa de judecată”, au precizat reprezentanţii „Socola”. Conducerea unităţii spunea atunci că şansa ca acele procese să fie câştigate a fost pierdută atât din cauza lipsei de reprezentare şi „a lipsei de diligenţă în instanţele de judecată”, dar şi din cauza altor împrejurări.

Citeste articolul intreg aici : Cel mai controversat spital din Moldova îl pune manager pe Corneliu Prepeliță, juristul campion la dosare penale. Lista managerilor de la Spitalul Județean Botoșani implicați în scandaluri și dosare penale continuă | 7est.ro – Stiri Iasi, stiri locale, nationale si internationale

5 1 vote
Article Rating


Articolul precedentInvestiția în COMPLEXUL REZIDENȚIAL DIMINEȚII BY INAMSTRO
Articolul următorLicitație de concesionare a 2,3 ha: terenul are acces la drumul european pe toată lungimea
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments