Curtea de Apel București revocă definitiv mandatul european de arestare emis în 2016 pe numele lui Alexander Adamescu/ Numele lui Adamescu apare în dosarul generalilor SRI Coldea-Dumbravă

0
59

Curtea de Apel București a revocat definitiv mandatul european de arestare emis în 2016 pe numele lui Alexander Bogdan Adamescu, trimis în judecată pentru presupusa mituire a unor judecători, potrivit portalului CAB.

Prin această decizie, CAB a confirmat hotărârea Tribunalului Capitalei din 7 august 2024.

Dosarul de dare de mită al omului de afaceri Alexander Adamescu se află în cameră preliminară de mai bine de 3 ani, deși – potrivit codului de procedură penală – această fază a procesului penal în care sunt analizate aspectele de ordin procedural nu ar trebui să dureze mai mult de 60 de zile.

Pe 29 februarie acest an, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea de la Tribunalul București a anulat dosarul ”ca efect al Deciziilor nr. 91/2018, 802/2018 și 26/2019 ale Curții Constituționale a României”). Decizia judecătorului Bunea nu este definitivă.

Numele lui Adamescu jr apare în dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă

„La data de 15.05.2024, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea altor infracțiuni de trafic de influență, fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai.

Prin ordonanța nr. 52/1/P/2024 din data de 17.04.2024 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (…) și cumpărare de influență (…)

Prin ordonanța din data de 15.05.2024 s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (…) şi cumpărare de influență (…), fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai, iar ulterior pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor (…)”, se arată în ordonanța DNA de inculpare a generalilor SRI.

Cine e Alexander Adamescu

Dosarul lui Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de către procurorul DNA George Adrian Matei în iunie 2021 şi vizează fapte mai vechi de dare de mită către judecători. În acest caz, Alexander Adamescu este vizat de o procedură de extrădare din Marea Britanie în urma unui mandat internaţional de arestare în lipsă.

În februarie acest an, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti, Cătălin Gabriel Bunea, a anulat dosarul după ce l-a ţinut aproape 3 ani în procedura de cameră preliminară (care potrivit legii ar trebui să dureze 60 de zile).

Judecătorul Cătălin Gabriel Bunea este acelaşi din cazul omului de afaceri Cătălin Hideg care i-a denunţat la DNA pe generalii SRI în rezervă Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă. Hideg a reclamat faptul că generalii SRI, consultanţi ai avocatului Doru Trăilă, i-ar fi cerut 700.000 de euro (în final a fost încheiat un contract de 600.000 de euro şi s-au achitat efectiv doar 100.000 de euro) ca să îi „optimizeze judiciar” dosarul de fraudă de 3 milioane de euro privind achiziţii în pandemie trimis în instanţă de Parchetul European şi ca să obţină o condamnare cu suspendare. Potrivit lui Hideg, avocatul şi generalii SRI i-ar fi dat de înţeles că au acces la judecătorul Bunea.

„Din probele administrate rezultă că, pentru a-l determina să efectueze plata sumelor pretinse, avocatul Trăilă Doru – Florel a utilizat pe de o parte acte de constrângere psihică a martorului denunțător, prin punerea acestuia în situația de a alege între a suporta posibile repercusiuni din partea unor persoane cu privire la care se pretindea că ar controla actul de justiție și îndeplinirea pretențiilor privind plata sumelor stabilite prin contract, iar pe de altă parte a procedat la întreținerea convingerii martorului Hideg Robertino – Cătălin că echipa din care face parte are influență asupra magistraților, sens în care l-a prezentat pe judecătorul de caz (magistratul Cătălin Gabriel Bunea – n.r.) ca pe o persoană asupra căreia are un anumit ascendent ca urmare a relației profesor – student și pe care ar putea să o determine să pronunțe o hotărâre favorabilă în cadrul dosarului penal”, se arată în ordonanţa de inculpare a generalilor SRI.

În februarie acest an, judecătorul Bunea l-a condamnat pe Hideg la 4 ani de detenţie cu executare. Nemulţumit că nu a obţinut suspendarea dorită, Hideg i-a denunţat pe generalii consultanţi la DNA.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments