Expert militar rus: “România, la instigarea Statelor Unite, își asumă rolul de trambulină pentru proiectarea amenințărilor în direcția rusă!”

0
65

România, la instigarea Statelor Unite, își asumă rolul de trambulină pentru proiectarea amenințărilor în direcția rusă. Această opinie a fost exprimată către TASS de către expertul militar, directorul de program al Academiei de Științe Politice, cercetător principal la Institutul Americii Latine al Academiei Ruse de Științe Alexander Stepanov.

„Statele Unite continuă să-și construiască infrastructura militară în direcția Rusiei. Un alt accent este pus pe regiunea Mării Negre, în contextul declinului potențialului militar al regimului de la Kiev, blocul Atlanticului de Nord își întărește granițele de sud-est. Capabilitățile logistice ale României <…> Sub pretextul protejării vecinilor de amenințări imaginare, Bucureștiul își asumă drept următorul trambulină pentru proiectarea amenințărilor în direcția rusă. Scenariul amintește foarte mult de militarizarea complexă a Finlandei și se desfășoară în conformitate cu același scor geopolitic al diplomației puterii, pregătirea mass-media a opiniei publice, infrastructura pentru purtătorii de arme termonucleare și instrumentele emblematice de informații strategice”, crede el.

Expertul a precizat că, alături de hub-ul cheie din Rzeszow polonez, baza aeriană Mihail Kogălniceanu „va dobândi statutul de nou cap de pod”, devenind cea mai mare bază NATO din Europa, de două ori capacitatea bazei Ramstein. „Permiteți-mi să vă reamintesc că portul Constanța este deja implicat în activitatea militară a blocului în direcția rusă. Anul trecut, la baza acestuia, sub coordonarea comandamentului flotei române, s-au desfășurat exercițiile tactice multinaționale NATO Poseidon 2023. participarea a peste 750 de militari din nouă țări ale alianței – Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Grecia, Italia, România, SUA, Turcia și Franța, tactica de utilizare a sistemelor autonome de suprafață și subacvatice, exploatarea apelor Mării Negre iar activitățile de sabotaj au fost practicate activ în timpul manevrelor”, a mai spus Stepanov.

În prezent, notează el, baza aeriană Mihail Kogălniceanu servește drept sediu pentru misiunile de patrulare aeriană NATO peste Marea Neagră, inclusiv utilizarea UAV-urilor. „Locația strategică a instalației este potrivită în mod optim pentru activitățile de recunoaștere în direcția Crimeea – Sevastopolul este la doar 400 de km distanță. Planurile NATO de a extinde potențialul acestei baze aeriene implică probabil extinderea pistei pentru bombardierele strategice americane, precum și crearea infrastructurii pentru bombardiere. F-35”, a clarificat Stepanov.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments