FACIAS, acuzații grele la adresa Poliției: Aparatele DrugTest sunt total nefuncționale

0
36

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) acuză, vineri, că Poliţia Română risipeşte banii pe aparate DrugTest care dau erori foarte mari şi susţine că, în judeţul Iaşi, de exemplu, aproape jumătate din rezultatele acestor teste s-au dovedit a fi fals-pozitive. Organizaţia pune la discpoziţia cetăţenilor un model de acţiune în instanţă prin care aceştia pot să solicite despăgubiri pentru aplicarea OUG 84/ 2024. Poliţia Romînă a reacţionat, precizînd că ”îşi adaptează permanent mijloacele de intervenţie, pentru a răspunde corespunzător situaţiei operative şi a combate eficient fenomenul infracţional”, informează News.ro.

”Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) trage un semnal de alarmă cu privire la fondurile alocate pentru achiziţiile de aparate DrugTest, care au înregistrat multiple erori şi au generat abuzuri grave asupra cetăţenilor. Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a răspuns întrebărilor FACIAS şi a informat că Poliţia Română foloseşte în prezent 800 de dispozitive DrugTest marca Drager DrugTest 5000. Fiecare dispozitiv a fost achiziţionat la preţul de 13.999,16 lei, ceea ce înseamnă un total de 11,2 milioane de lei, adică aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceste aparate, menite să depisteze consumul de substanţe stupefiante, au ajuns să fie un simbol al abuzurilor şi al risipei banilor publici”, au transmis, vineri, reprezentanţii FACIAS.

Potrivit acestora, ”marja de eroare a acestor aparate folosite pentru detectarea şoferilor care au consumat substanţe interzise este foarte mare”.

”La Iaşi, de exemplu, aproape jumătate din rezultatele acestor teste s-au dovedit a fi fals-pozitive, ceea ce a dus la numeroase sancţiuni şi dosare penale abuzive. Cine răspunde pentru aceste abuzuri? Cine plăteşte pentru prejudiciile provocate cetăţenilor sancţionaţi abuziv?”, a mai transmis organizaţia.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentMârletele Nii Ha Lache a intrat la pripon. Dar culmea, nu pentru cât a furat de la premărie.
Articolul următorUn an de la moartea Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani care s-a stins din viață, după ore întregi de chinuri petrecute în spital
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments