În această perioadă, la nivel național sunt în derulare 44 de proiecte de bazine de înot, conform datelor unei companii de consultanță care monitorizează șantiere, în țara din care, în ciuda condițiilor precare, a ieșit un campion olimpic la natație
. Chiar dacă numărul pare oarecum mare, trebuie avut în vedere faptul că proiectele sunt de diverse dimensiuni și că acestea se află în diferite stadii, unele fiind deocamdată doar pe hârtie. Merită notat și faptul că acestea au o valoare de aproximativ 825 milioane de lei. Spre comparație, o sumă mai mult decât dublă e alocată pentru stadioane. Campionul olimpic la înot David Popovici s-a întors de la Paris cu două medalii, în ciuda faptului că e nevoit să se antreneze iarna într-un “balon”. După rezultatele sale remarcabile de la Jocurile Olimpice, acesta a transmis un mesaj despre lipsa condițiilor și a infrastructurii de specialitate pentru înotătorii români.
Bazine de 165 de milioane de euro
Conform datelor de la început de august, platforma Victa a consultanților de la IBC Focus avea în monitorizare, în interval de un an, 44 de proiecte de bazine de înot pe șantier, în diferite stadii de proiect. Acestea au o valoare de 825,91 milioane de lei (165 milioane de euro), și o suprafață de 153,865 mp.
Spre comparație, o sumă mai mult decât dublă e alocată pentru stadioane: În 2024, în România s-au lansat ori au demarat lucrări pentru proiecte pentru 20 de stadioane, care includ construcția, modernizarea, renovarea și extinderea arenelor existente, conform unei analize de specialitate. Astfel de proiecte de facilități sportive de anvergură sunt finanțate din fonduri publice, suma totală alocată fiind de 1,89 miliarde de lei.În ceea ce privește finanțarea proiectelor, două dintre acestea sunt cu finanțare privată – în Timiș și Suceava, cu o valoare pe șantier de 5.40 milioane de lei, iar 42 de proiecte au finanțare publică și o valoare pe șantier de 829,52 milioane de lei.
40 din cele 44 de proiecte sunt construcții noi, cu o valoare estimată la 754,45 milioane de lei, și o suprafață de 144,295 mp. Alte 3 proiecte (București, Harghita și Bacău) sunt de reparații și renovări, cu o investiție de 35,64 milioane de lei și suprafață de 1,200 mp, iar un proiect din județul Mehedinți este de extindere (valoare 35,83 milioane de lei, și 8,370 mp suprafață).
Unul dintre cele mai mari proiecte în derulare vizează un bazin de înot la Cluj, în cartierul Borhanci, aflat în șantier, al cărui beneficiar este Primăria Cluj-Napoca. Valoarea investiției este estimată la 127 de milioane de lei, iar lucrările ar urma să fie terminate la final de 2025, conform primarului Emil Boc.