Comuna Holboca va avea un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar în valoare de peste 700.000 euro prin PNRR

0
69

Un prim pas către o comunitate curată și prietenoasă cu mediul este crearea de centre specializate de colectare a deșeurilor. Primăria Comunei Holboca ridică standardele în ceea ce privește colectarea deșeurilor prin crearea unui centru nou cu fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul a pornit din dorința de a combate fenomenul depozitării deșeurilor pe domeniul public sau în spațiile interzise, pe deoparte, iar pe de altă parte vine în sprijinul comunității care este într-o continuă schimbare. Autoritățile locale au semnat proiectul în anul 2023 iar astăzi lucrările sunt în plină desfășurare.

Finanțarea obținută este de 3.830.913,04 lei fara TVA, respectiv 4.558.786,52 lei cu TVA. În cadrul obiectivului a fost semnat contractual de execuție în valoare de 2.020.200,75 fara TVA, respectiv 2.404.038,89 lei cu TVA. Data maxima de implementare a obiectivului reprezentat de „Înființarea și dotarea unui centru de colectare prin aport voluntar în comuna Holboca, județul Iasi” este 06.08.2024.

Comuna Holboca va avea un centru de colectare prin aport voluntar în valoare de peste 700.000 euro prin PNRR

„Finantarea este asigurata prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), C3 – Managementul deșeurilor, Investiția I1. Dezvoltarea, modernizarea si completarea sistemelor de management integrat al deseurilor municipal la nivel de judet sau la nivel de orase/comune, Subinvestitia – Infiintarea de centre de colectare prin aport voluntar, iar autoritatea de management este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, spun autoritățile locale.

Noul centru de colectare a deșeurilor va fi un real sprijin și pentru agenții economici din comuna Holboca.

„Datorita unor cerinte de colectare tot mai ridicate atat din partea populatiei, cât și a agentilor economici s-a constatat ca este necesar infiintarea unei structuri noi de colectare in cadrul comunei Holboca. Implementarea si dezvoltarea pe raza administrative-teritorială a comunei Holboca a unor servicii publice specializate pentru gestionarea deseurilor provenite din gospodarii era extrem de neceară, servicii care sa dispuna de logistica necesară pentru colectarea, exploatarea si gestionarea deseurilor in cadrul unui centru de colectare prin aport voluntar”, au spus reprezentanții Primăriei Comunei Holboca.

Un proiect complex de salubritate

Marea majoritate a deşeurilor provin din zone urbane, fiind vorba de deşeuri municipale. Acestea sunt alcătuite din deşeuri menajere şi similare, produse de nuclee familiale urbane sau rurale, instituţii, magazine, deşeuri stradale colectate de pe străzi, din spaţii publice, parcuri şi spaţii verzi şi deşeuri provenind din lucrările de construcţii şi demolări.

Nevoile comunei Holboca sunt multiple în comparație cu serviciile prestate la acest moment de operatorul de salubritate.

„Pe terenul propus se vor executa următoarele lucrări:

– Platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deşeuri şi circulaţia autoturismelor cetăţenilor care aduc deşeuri, respectiv a camioanelor (cap tractor) care aduc/ridică containerele de mai sus;

– Platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă;

– Canalizare pentru colectarea apelor pluviale;

– Zonă verde cu gazon şi plantaţie perimetrală de protecţie;

– copertină pe structură metalică uşoară (conform proiect de rezistenţă) pentru protecţia containerelor deschise;

– Împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oţel, cu poartă de acces culisantă – actionare manuală;

– În zona de acces principal se va monta un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor)”, se arată în proiect.

5 1 vote
Article Rating


Articolul precedentInedit: pentru prima oară a fost cerută monitorizarea unui jurnalist prin intermediul brățării electronice. Avocat Gianina Poroșnicu:„Amenințarea este o infracțiune gravă, pedepsită aspru de lege”
Articolul următorNoaptea Cercetătorilor Europeni, vineri, 27 septembrie: cercetătorii TUIASI vor prezenta experimente inedite pe Pietonalul Ștefan cel Mare
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments