Depresia, perspective psihopatologice și reflexia sa socială. Zilele Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași

0
13
Socola

În perioada 2-5 octombrie 2024 va avea loc, la Iași, Conferința dedicată ZilelorInstitutului de Psihiatrie „Socola” Iași, eveniment științific de tradiție, care, pelângă temele științifice pe care le abordează, își propune să marcheze șiîmplinirea a 119 ani de la înființarea celui mai important „așezământ psihiatric” dințară, singurul Institut de Psihiatrie din România.

Tema manifestărilor din acest an o constituie „Depresia, perspectivepsihopatologice și reflexia sa socială”, un subiect extrem de important în contextual social actual în care sănătatea mintală joacă un rol primordial în atingereaobiectivelor generale de sănătate a populației.

Conferința se va desfășura pe parcursul a patru zile și va începe pe 2 octombrie cu două cursuri sugestive, „Teorii biochimice șiperspective terapeutice în depresie” și „Implicații bioetice și economice înmanagementul depresiei”, ce vor fi susținute de specialiști în psihiatrie, dar și de manageri ai unor importante spitale din Iași.

Ziua de 3 octombrie va avea în prim-plan dezbaterea „Semnalarea fenomenului depresiv în mass-media și reflexia acestuia în societate”, la care vor participa reprezentanți ai presei scrise și audio-vizuale de la nivel central și local.

„2024 este un an al premierelor în desfășurarea Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola Iași. Pe lângă evenimentele deja aminte și sesiunile de comunicări dedicate psihiatrilor și psihologilor, anul acesta vom organiza, împreună cu specialiști din Republica Moldova, și o sesiune științifică specială, Reabilitarea în serviciile comunitare desănătate mintală – abordare holistică, precum și o sesiune de psihiatrie forensică –Depresia, cauză sau urmare aagresivității, agresor sau victimă? –la care vor lua parte reprezentanți ai Institutului de Medicină Legală Iași, ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, manageri ai Spitalelor de Psihiatrie și ai Spitalelor de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță din Sibiu, Ștei, Jebel, Pădureni-Grajduri sau Câmpulung Moldovenesc. Ambele manifestări vor avea loc pe 4 octombrie”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Tot la capitolul premiere se încadrează și sesiunea de comunicări științifice realizată în colaborare cuColegiul Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași și având ca temă „Rolulterapiei medicale nutriționale în depresie”, ce va avea loc pe 5 octombrie.

„Această colaborare continuă drumul deschis de Institut în abordarea bio-psiho-socială a pacientului și promovează o viziune holistică asupra sănătății, în care aspectele fizice și mentale sunt interconectate. Totodată, acum vom lansa și primul volum al unei serii de publicații care își propune să educe publicul larg, dar și profesioniștii din domeniul sănătății despre importanța unei diete echilibrate în afecțiunile psihiatrice și care a fost realizat de specialiștii Institutului de Psihiatrie Socola Iași și cei ai Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre.

Manifestările științifice prilejuite de Zilele Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași sunt organizate de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași înparteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași,Colegiul Medicilor Iași, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Teritorial alDieteticienilor din Județul Iași, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor șiAsistenților Medicali din România – Filiala Iași și Asociația Spitalelor Publice dePsihiatrie din România.

Zilele Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, la care vor lua parte peste 800 de medici, psihologi, dieteticieni, asistenți medicali și kinetoterapeuți din țară și din străinătate, se vor desfășura în perioada 2-5 octombrie 2024, la Grand Hotel Traian, din Iași, str. Piața Unirii, nr. 1.

Deschiderea oficială a Conferinței va avea loc joi, 3 octombrie 2024, ora18:00.

 

Statistici depresie Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași:

2019 – 7134 pacienți internați (4468 femei și 2666 bărbați)

2020 – 4720 pacienți internați (2927 femei și 1793 bărbați)

2021 – 5803 pacienți internați (3570 femei și 2233 bărbați)

2022 – 5958 pacienți internați (2700 femei și 2258 bărbați)

2023 – 7687 pacienți internați (4630 femei și 3057 bărbați)

Ianuarie – august 2024 – 5309 pacienți internați (3219 femei și 2090 bărbați)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentĂntrebări legitime de la Unchiul pentru nea Costiclă de la peneleu, fost pedeleu. Cățel pârlit de-al Bosului de la giudeț.
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments