Iașul are potential turistic dar oamenii de afaceri investesc în Suceava. Care este explicația?

0
3416
Iasi oras al celor 7 coline

Iasul are un potential turistic foarte mare insa investitiile private care ar trebui sa sustina activitatea merg in Bucovina. Intr-o evaluare a Camerei de Comert si Industrie Iasi s-a constatat faptul ca oamenii de afaceri prefera sa investeasca in Suceava, o zona cu un turism puternic dezvoltat. Indiferent ca vorbim de cafenele, restaurante sau hoteluri, toate acestea aduc un plus patrimoniului cultural, lucru care nu este exploatat in totalitate in Iasi.

Numărul turiștilor care au vizitat Iașul în acest an a înregistrat o scădere semnificativă de 12% comparativ cu anul anterior. Analizele arată că fiecare lună din 2024 a adus scăderi, cele mai mari fiind notate în lunile mai și iunie. Astfel, 167.017 turiști au ales Iașul ca destinație în primele luni ale anului, cu 21.654 mai puțini față de aceeași perioadă din 2023.

Pe plan național, Iașul a fost mai puțin atractiv comparativ cu alte județe precum Bihor, Brașov, Cluj, București, Mureș, Prahova, Sibiu sau Vâlcea. Judetul Suceava, un competitor principal din regiunea de Dezvoltare Nord-Est, a avut de asemenea un număr semnificativ de vizitatori. Se pare ca Bucovina are o strategie de turism mult mai bine pusa la punct pentru ca atrage si turisti si investitori din Moldova.

Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași: “Dupa observatiile noastre, cam 30-40% din turism in judetul Suceava sunt facute de ieseni. Daca va veti uita in toate marile locatii de turism ale Sucevei cum sunt Gura Humorului, Voronet, Radauti, Putna, investitiile persoanelor si a diferitelor entitati private din judetul Iasi si in Botosani”.

Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași: “Sa pornim de la premisa sa elaboram o strategie a judetului nostru. Sunt incercari, Primaria publica diferite albume, am avut Festivalul de Film, vom avea Festivalul de Literatura si Traduceri sunt evenimente care se inscriu intr-o programa conectata la ceea ce inseamna turism si HoReCa. Oamenii acestia vin, au nevoie de cazare, alimentatie publica, distractie, socializare si toate astea te fac sa mergi intr-o zona in care e mai usor de facut bani“.

Până când autoritățile locale se vor elucida cu privire la importanța pe care o are turismul pentru economia unui judet, celelalte zone din Moldova se vor bucura de un numar tot mai mare de turisti.

3.7 3 votes
Article Rating


Articolul precedentModificări temporare în circulația unor trenuri. Mai multe garnituri spre si dinspre Iași vor fi anulate
Articolul următorMarius Bodea isi indeamna colegii sa nu faca alianta cu PNL in Consiliul Local. Replica lui Marius Danga: “Nu știu cine se crede Marius Bodea că este!”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments