Intervenții ilegale ale SC Servicii Publice SA! Spațiile verzi din jurul blocurilor, decimate fără acordul ieșenilor

0
878

Printr-un proiect pilot al Primăriei Iași se dorește distrugerea tuturor gardurilor vii din municipiul Iași. În mare, acest plan a fost pus în practică, spre nemulțumirea multor locatari și asociații de proprietari din Iași care acuză SC Servicii Publice SA, cea care implementează acest proiect, că totul este un abuz de la cap la coadă, un premeditat atentat la oxigenul unui oraș poluat. Practic, intervențiile care se desfășoară în jurul blocurilor ce aparțin de asociațiile de proprietari, nu au acordul proprietarilor și nu au încheiate convenții cu asociațiile, totul făcându-se în mod ilegal

În condițiile în care spațiile verzi nu sunt atât de generoase în cartierele Iașului, distrugerea de către echipele municipalității a gardurilor vii aflat în jurul blocurilor din Iași i-a scandalizat pe ieșeni care sunt martori tăcuți, de luni de zile la aceste distrugeri.

În imaginile postate pe social media pot fi văzute zeci de buldozere cum retează cu lamele mii de zeci de metri de gard viu, iar echipele de muncitori curăță terenurile asociațiilor de proprietari în în urma lor, așezând ramurile rupte în grămezi pe marginea trotuarelor. Aceste operațiuni au un aer sinistru, ducându-te cu gândul la acțiuni samavolnice, făcută pe repede înainte, fără nici o atenționare prealabilă a locatarilor.

De altfel, reacțiile ieșenilor nu au întârziat să apară, mulți dintre aceștia condamnând ceea ce se petrecea sub ochii lor.

Să nu mai respirăm, să nu avem parte de un pic de oxigen! Se întâmplă asta fiindcă oamenii tac și se ascund dupa perdele!”, este revolta Ancăi Toma.

“Și fără gard viu pereții blocului urinati de câinii proprietarilor, grămezi de căcat de câine, și putoare de pisici, așa e mai ușor și de parcat mașinile până sub balcon. Asta o să fie marea aerisire”, a completat nemulțumită Angela Frunză.

Atentat la oxigenul unui oraș poluat

Și alte opinii sunt în același registru al dezacordului pentru acțiunea care a dus la dispariția gardului viu.

Deci acel gard viu ar trebui îngrijit și toaletat nu distrus. El produce OXIGEN într-un oraș super poluat! Da, e frumos și gazonul dar nu produce atât oxigen” , susține Lidia Cojocaru

Gardul viu, arbuștii în general țin solul mai rece, deci temperaturi mai mici. Fac de filtru sonor (mai puțin zgomot din stradă în casă). Țin praful și fumul mai departe de casă. La noi, la bloc, s-a fistrus gardul viu care era verde și s-a pus gazon fără acordul asociației”, este de părere Gabriela Simona Talpazan.

O acțiune care dă liber la mizerie și infracțiuni

Oamenii se plâng în special de faptul că, prin dispariția gardului viu, praful și mizeria de afară le vor pătrunde mult mai lesne în casă, la fel și zgomotul străzii aflate foarte aproape de ferestre. Pe lângă protecția împotriva poluării și generarea de oxigen, gardul viu oferea și un anumit sentiment de siguranță, de intimitate vizuală celor care locuiesc la parter, aceștia fiind expuși privirilor indiscrete ale trecătorilor.

Una peste alta, astfel de acțiuni ar trebui discutate în prealabil cu proprietarii apartamentelor din zonă, ținându-se cont de punctul lor de vedere. Altfel, totul arată a defrișare agresivă, a cărei eficacitate este îndoielnică, retezarea oricărui colț de verdeață fiind un lux pe care un oraș poluat ca Iașul nu și-l poate permite.

Gardurile vii din Iași se usucă din cauza …viermilor de mătase

Se pare, însă, că aceasta este doar părerea ieșeanului de rând, căci SC Servicii Publice SA lucrează cu alte date, la antipozi de realitate și de dorința ieșenilor.

“Îngrijirea și conservarea vegetației urbane reprezintă o prioritate pentru SC Servicii Publice SA care realizează activități numai în baza notelor de comandă emise de Primărie, Direcția Tehnică, SEEUP, astfel încât în vederea pregătirii zonelor ce vor fi amenajate cu spații verzi se intervine doar în urma analizării cererilor asociațiilor de proprietari și doar asupra gardurilor vii degarnisite și îmbătrânite (n.r. o minciună sfruntată, în condițiile în care parte dintre asociațiile de proprietari din cartierul Alexandru, de pildă, nu au dorit gazon, iar gardurile vii erau verzi și uniforme), acestea fiind înlocuite cu material vegetal tânăr sau cu alte specii (n.r. o altă abureală, în condițiile în care fiecare gard viu distrus nu a mai fost înlocuit, tocmai pentru a fi etalat noul gazon)”, este răspunsul dat de directorul SC Servicii Publice SA, Laurențiu Ivan.

Minciunile acestuia se rostogolesc periculos de nefondate, bugetarul menționat mai sus considerând, probabil, că toată lumea e proastă. Potrivit directorului Ivan, una dintre cele mai frecvente probleme ale gardurilor vii este putrezirea rădăcinilor, care poate fi cauzată de udarea excesivă sau de soluri în care apa nu  drenează corespunzător, ca și cum decenii întregi, aceste garduri vii au rezistat în pământ, în propriile rădăcini, iar acum s-au abătut peste Iași modificăcări climaterice extreme. O altă problemă inventată de șefii SC Servicii Publice pentru distrugerea gardurilor vii sunt niște presupuși dăunători precum afidele, gândacii de frunze și …viermii de mătase (?!).

Toate aceste născociri ale conducerii SC Servicii Publice, sunt tot atâtea premise pentru continuarea acestui măcel peisagistic, menit a contribui la creșterea poluării și diminuării unei stări de confort și siguranță pentru ieșeni.

2.6 7 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments