Justiția respinge cererea lui Alexandru Muraru de anulare a hotărârii CNCD în cazul Viktor Orban

0
141

Curtea de Apel Iași a respins miercuri cererea deputatului PNL Alexandru Muraru de anulare a unei decizii a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care a stabilit că premierul ungar Viktor Orban beneficiază de imunitate jurisdicțională în cazul declarațiilor susținute în 2022 la Băile Tușnad.

Soluția instanței:

“Respinge cererea de anulare a Hotărârii CNCD nr. 683 din 16.11.2022 formulată de către reclamantul ALEXANDRU MURARU în contradictoriu cu pârâții CONSILIULUI NA?IONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII și VIKTOR ORBAN, ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea se va depune la Curtea de Apel Iași”.

Deputatul PNL Alexandru Muraru a sesizat în 2022 CNCD cu privire la discursul „rasist” susținut de către Viktor Orban, președintele FIDESZ, la Băile Tușnad, în România, în data de 23 iulie. El susținea că imunitatea diplomatică de care se bucură premierul Ungariei nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad.

”O declarație din discursului d-lui Viktor Orban care în mod clar exprimă o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie și care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice, este următoarea: ”De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă.” În baza acestei idei, Orbán a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”. Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX”, se arată într-un comunicat transmis redacției de Alexandru Muraru.

Potrivit deputatului PNL, declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inaccpetabile într-o Românie europeană și tolerantă. ”Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, a mai declarat Muraru.

În noiembrie 2022, Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a condamnat „public declarațiile în speță ale premierului Ungariei, pe care le califică ca fiind discurs de ură, și constată că prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naționalitate și rasă”.

Însă, în privința răspunderii juridice a părții reclamate, Colegiul director a admis excepția imunității jurisdicționale a lui Viktor Orbán, având în vedere calitatea acestuia de premier al Ungariei, aflat într-un stat străin, România. Hotărârea a fost adoptată cu 5 voturi pentru, 3 împotrivă și 1 abținere.

În martie 2023, Alexandru Muraru a cerut în instanță anularea deciziei CNCD.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments