Mafia imobiliară lovește din nou! O firmă cu un singur angajat și 0 lei cifră de afaceri, ridică un cartier de blocuri de 100 milioane euro

0
17514

O firmă cu un singur angajat și cu 0 lei cifră de afaceri din momentul înființării și până azi, urmează să ridice un cartier de blocuri  într-una dintre cele mai aglomerate noduri rutiere din Iași. Acest cumul de anomalii a trecut cu brio de consultarea publică și de comisia de urbanism. Cartierul țeparilor italieni cu zero lei în conturi va fi construit pe un teren de 13 hectare situat în zona Trei Fântâni și va costa 100 milioane euro. Câteva mii de mașini urmează a se alinia la start pentru noi ambuteiaje la intersecția dintre Bucium și intrarea în oraș

Primăria Iași pregătește un nou blocaj care va adânci criza în care se găsește fluența traficului auto,  într-o zonă în care există deja mari probleme de trafic înregistrate încă de acum 10 ani. Un nou cartier de blocuri urmează a fi parafat în birourile celor care sprijină mafia imobiliară. Fără infrastructură asigurată, fără utilități sau puncte sigure de preluare a noului trafic, și fără nicio lețcaie în conturi, un dezvoltator obscur urmează să construiască un cartier de blocuri ce vor însuma 3000 de apartamente, pe o suprafață de 13 hectare. PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal) pentru această anomalie va ajunge la vot în Consiliul Local.

Un PUZ pe 13 hectare de teren de pe strada Trei Fântâni cu blocuri între 1100 și 3000 de apartamente. De unde „1100 și 3000”? De la confuzia creată la art 2, UTR 4, care prevede H max 41 m, ceea ce vine în contradicție cu numărul de etaje scris acolo. Sunt total împotriva modului acesta de dezvoltare urbanistică! În PUZ este punctat faptul că „în prezent nu sunt probleme legate de fluența circulației”. Pe bune?! Iar trecerea la nivel cu calea ferată care va lega Trei Fântâni de Calea Chișinăului scrie că  „nu depinde de investitor”. În orice caz, cu sau fără trecere la nivel cu calea ferată, miile de apartamente vor avea ca unică șansă de mobilitate mașina personală, blocând tot ce mai e de blocat în zonă. Iată un exemplu viu din ce se vrea a se face în Iași din punct de vedere urbanistic. Haos și dispreț față de cetățean! Majoritatea din Consiliul Local este extrem de fragilă, ceea ce dă șanse minime de aprobare. Și totuși… Chiar și situația în sine este revoltătoare și generată mai degrabă de un PUG expirat și discutabil”, este de părere consilierul local, Iulian Hușanu.

Mii de mașini ale noului cartier, pregătite pentru noi ambuteiaje

Firma Italimob Costruzioni Iași SRL, cea care a inițiat acest proiect imobiliar din strada Trei Fântâni, a reușit să obțină inclusiv avizul de oportunitate în Comisia de Urbanism și mai are nevoie de avizul Consiliul Local, etapă premergătoare celei de autorizare. Proiectul prevede construirea a 23 de blocuri cu 10 etaje – fiind stimate 2500 de apartamente, pe o suprafață de teren de 13,3 hectare, situate între strada Gr.T.Popa și strada Trei Fântâni. Prin PUZ sunt propuse 18 blocuri de locuințe colective, cu regimul de înălțime S+D+P+10E  , dar și clădiri cu regim de înălțime mai mic (cu 2 și 4 etaje – 5 blocuri de locuințe colective). Sunt prevăzute și clădiri ce vor avea funcțiunea de spații comerciale, gen Family Market, dar și construirea unei biserici. În perimetrul investiției se află și o porțiune de teren forestier (7.989 metri pătrați) care va rămâne în extravilanul municipiului Iași. Ca și mobilitate rutieră, dezvoltatorii iau în calcul amenajarea unui drum care să facă legătura între arterele Trei Fântâni și Virgil Săhleanu, peste calea ferată, în Calea Chișinăului. Drumul de 600 metri ar urma să fie preluat de Primăria Iași.

Pentru a nu mai exista  astfel de anomalii prin care  unora li se permite să facă jonglerii cu PUZ-uri pentru care  primesc derogare de 10 etaje între case, și altora li se respinge un PUZ pentru o casă, este nevoie urgentă de existența unui  PUG, care să închidă portița de influență politică a mafiei imobiliare, „nivelând” terenul pentru orice dezvoltator, sunt de părere locuitorii din zonă.

Existența unui PUG ar fi planificat la nivel macro dezvoltarea orașului, și implicit a infrastructurii. Dacă conform PUG-ului, o zonă se va ști că se va dezvolta ulterior cu o densitate mai mare, să se poată face infrastructura subterană și supraterană în consecință, ca în momentul în care se dezvoltă parcela, sa aibă utilitățile și infrastructura corect dimensionate, nu cartiere întregi de blocuri turn care toarnă tot pe străduțe fără trotuare”, susține ieșeanul  Vlad Calin.

Nabab imobiliar, fără angajați, cu 0 lei cifră de afaceri și pierderi de milioane de euro

Firma Italimob Construzione Iași SRL, controlată de către italianul Ferdinando Cipullo, a fost înființată în anul 2017, păstrându-ți constant, până anul trecut, o cifră de afaceri de …0 lei. În privința forței de muncă, aceeași constantă uimitoare- un singur angajat pe statul de plată în toți cei 7 ani de funcționare. Datoriile, la rându-le, au crescut exponențial pe fiecare an de funcționare, de la 7 milioane lei în 2017, la peste 24 milioane lei în 2023, în timp ce profitul a pendulat pe minus, în toți acești ani, între 200 și 500 mii lei. Nu se știe ce Eldorado a identificat peste noapte acționariatul acestei firme, dar cert este că această infuzie de capital nedeclarată, apărută peste noapte la baza unei astfel de investiții imobiliare ar trebui verificată în amănunt de cei în drept. Aflat la cârma unei firme care nu a produs un leu în cei 7 ani de activitate, Ferdinando Cipullo declară, totuși, venituri  anuale de 170 mii lei, fără a se preciza sursa acestora, suma fiind trecută în declarația de avere a soției/concubinei sale, Alina Toader, juristă la Direcția Regionala Vamală Iași, în fapt un paravan neinspirat pentru o avere comună nejustificată.

5 6 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments