Miliardarul Dan Stratan, învins după ce a ajuns să se lupte în instanță cu instituții ale statului pentru un contract de…80 mii euro

0
7602
Dan Stratan

Milionar în euro, favorit al sorții în negocieri strategice ale statului român cu giganți bancari al lumii, constructor de succes al unor proiecte impresionante de infrastructură, pion principal al unor legendare fonduri de investiții cum ar fi Gelsor al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, strateg al zeci de combinații financiare cu companii petroliere de stat sau cu alte active ale statului, băiatul deștept al mai multor guvernări postdecembriste se luptă cu un biet Consiliu Județean din vestul tarii pentru a nu fi scos dintr-o “combinație” de …80 mii euro. În această rușinoasă situație se află Dan Stratan, milionarul în euro care controlează firma Konsent, acuzată de CJ Sălaj că ar fi dat “buleală” pe partea de dirigenție de șantier la un proiect în valoare de 70 milioane de lei.

Pe rolul Tribunalului Iași se află un dosar privind pronunţarea cauzei de contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamanta SC Konsent SA Iași şi pe pârâta Consiliul Județean Sălaj, având ca obiect litigiu privind “achiziţiile publice suspendare executare act administrativ”. Practic, firma Konsent cheamă în judecată CJ Sălaj și pe președintele acestuia, în vederea suspendării executării “Documentului constatator nr. 1/10.01.2024 emis de pârât, cu obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată”.  În  motivarea cererii, reclamanta a arătat că a încheiat cu pârâtul, în calitate de autoritate contractantă, Contractul de servicii nr. 13902 din 02.10.2020, având ca obiect servicii de supraveghere a execuţiei lucrărilor (dirigentare de şantier), privind obiectivul „Reabilitare şi modernizare drum judeţean DJ 191D, Tușa – limită Județ Cluj, km 19+200 – 31+330”. În cursul executării acestui contract, pârâtul a emis în temeiul art. 166 din HG nr. 395/2016 Documentul constatator nr. 1/10.01.2024 prin care a menţionat îndeplinirea necorespunzătoare a contractului.

Reclamanta susține că actul constatator este nelegal şi netemeinic, acestea reprezentând în mod nereal modul de desfăşurare a execuţiei contractului, soluţia/concluzia redată în acest document constatator este fiind vagă şi nemotivată, susţinându-se în mod fals că nu a fost îndeplinit corespunzător contractul de servicii în privinţa a două aspecte -asigurarea deficitară a resurselor umane/experţilor din echipa inginerului în perioada de execuţie a lucrărilor pentru urmărirea calităţii lucrărilor/ soluţionarea sesizărilor, aspecte notificate de beneficiar pe parcursul derulării lucrărilor și neparticipare la recepţia la terminarea lucrărilor conform obligaţiilor asumate prin Contractul de servicii. Reclamanta solicită suspendarea executării actului administrativ, susţinând că sunt îndeplinite cumulativ cele două condiţii, existenţa unui caz bine justificat şi prevenirea unei pagube iminente”, se arată în întâmpinarea instanței.

Stratan, învins în instanță de CJ Sălaj

În octombrie 2020, reclamanta SC Konsent SA, în calitate de Inginer, a încheiat cu pârâtul Consiliul Județean Sălaj, în calitate de Autoritate Contractantă, Contractul de servicii nr. 13902 din 02.10.2020, având ca obiect servicii de supraveghere a execuţiei lucrărilor (dirigentare de şantier), privind obiectivul „Reabilitare şi modernizare drum judeţean DJ 191D, Tușa – limită Județ Cluj” parte dintr-un proiect de lucrări în valoare de 70 milioane lei, pentru a cărui execuţie fizică pârâtul a încheiat Contractul de Lucrări nr. 3412/09.11.2019, cu un antreprenor local, contractul pentru servicii de dirigenție de șantier semnat cu Konsent ridicându-se la aproximativ 400 mii  lei.

La ultimul termen, instanţa a constatat că nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile necesare pentru admiterea cererii de suspendare, astfel încât a dispus respingerea acesteia. Suplimentar, instanţa a apreciat că această cerere nu poate fi admisă nici în considerarea faptului că cererea de anulare a actului administrativ a fost formulată mult după împlinirea termenului de formulare a acţiunii în anulare.

Firma lui Stratan, contracte de zeci de milioane de euro cu statul

Un proiect similar câștigat cu dedicație de firma Konsent este Modernizarea ”Transalpinei de Apuseni”, primul proiect cu finanțare europeană pentru reabilitarea unui drum județean, în care firma Konsent, contra sumei de 660.000 lei, a asigurat servicii de consultanță privind managementul investiției și administrarea contractului de execuție a modernizării DJ 107I. În spatele firmei Konsent din Iași se află milionarul Dan Stratan. Numele acestuia și al firmei Konsent au apărut prima oară în legătură cu câteva contracte cît se poate de dubioase, privind servicii de consultanță de 5 milioane de euro primite de la CFR. De altfel, multitudinea de firme ale lui Stratan sunt abonate la banul public, pe proiecte mari de infrastructură cum ar fi Autostrada Sibiu – Orăștie, inaugurată și închisă imediat după inaugurare, pe motiv că nu era bună, contractul de revizuire/actualizare a studiului de fezabilitate al Autostrăzii Sibiu – Pitești, cîștigat prin intermediul SC Tehnic Consulting Engineering Romania SRL sau cel al construcției podului de la Giurgiu, unde a primit, cu aceeași firmă și alături de niște firme italiene, un contract de 10 milioane de euro. Oficial, acționar principal al firmei, în acte, a fost trecută Irina Stratan, soția miliardarului. În cursul anului trecut, firma Konsent a avut o cifră deafaceri de peste 11 milioane de lei, la un nivel triplu față de cel din anul anterior, și un profit de 3 milioane de lei.

Cine este Dan Stratan?

Dan Stratan și-a început afacerile la Iași, cu un centru en—gros pe strada Uzinei. Ulterior, în 1995, gigantul american Merrill Lynch – bancherul de investiții pentru România,  l-a mandatat să negocieze în numele său două credite vitale pentru țara noastră. În 1996 devine omul de  încredere al lui miliardarului Sorin Ovidiu Vântu, care îl propulsează pe Stratan, 3 ani mai târziu, şef al Gelsor SRL Iași. Prin prisma acestei relații, Vântu l-a desemnat negociator din partea grupului Gelsor pentru cumpărarea PETROM. Ulterior, Stratan a dat mai multe lovituri financiare, de sute de milioane de euro, prin intermediul mai multor societăți care activau pe domenul petrolier, fiind conacrat pe piață drept  „consultant de excepţie în domeniul energetic şi petrolier”. Graţie pilelor sale politice, a fost ales de statul român drept reprezentant la privatizarea Complexului Energetic Rovinari şi a celui de la Craiova, alte două afaceri ce produc profituri de zeci sau chiar sute milioane euro anual. Pe zona mondenă, Dan Stratan deține în centrul Bucureștiului un palat evaluat la 20.000.000 euro, o vilă de 7.000.000 euro în Italia, în inima Toscanei, și yacht cu 6 apartamente de 10 milioane în Grecia, construit în anul 1902, care a găzduit familii princiare britanice și nu numai.

3 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments