Angajații de la instituțiile care ar fi fost implicate în dosarul Veranda, o parte dintre ei de la Primăria Iași se pot întoarce la serviciu. Aceștia au fost acuzați că ar fi emis ilegal 8 autorizații de construire, beneficiarul acestora fiind omul de afaceri Cristin Zămosteanu.
Totul a început de la supraetajarea imobilului Hala Centrală pentru care au fost emise autorizații de construire.
Cei aproape 30 de inculpați: Zămosteanu Cristin, Pârvu Aura, Crețu Ovidiu, Bolobiță Costel
Cristinel, Nedelcu Ion, Zămosteanu Oana Mirela, M Chim SRL, Mocanu Raluca Andreea,
Chirica Mihai, Amăriuței Remus Lucian, Sîrbu Vasile, Zlavog Vartolomei Andras, Oțeleanu
Cristian Daniela, Rotariu Mircea Nicolaie, Herțanu Elena, Vasiliu Daniela, Bujor Dumitru,
Midoschi Iulian Dinu, Bliorț Vasile, Pintilie Mihaela Dana, Grumeza Georgel și Tulică Mihaela care au răspuns la acuzații precum fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, uzurparea funcției, delapidare sau spălare de bani.
Ancheta procurorilor a vizat inițial felul în care firma lui Zămosteanu, M.Chim SRL, ar fi eludat plata de taxe și impozite datorate bugetului de stat în valoare de peste 12 milioane euro. Cercetările s-au extins ulterior și cu privire la acțiunile unor angajați sau oficiali din administrația publică.
Ulterior, s-a constatat că DIICOT Iași nu ar fi avut competență în acest dosar.
„Instanța admite excepția necompetenței materiale a DIICOT, Serviciul Teritorial Iași privind cercetarea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei (cuprinse în cap II al rechizitoriului) și a infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual și uzurparea funcției , dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit”, se arată în dosar.
Mai exact competenta DIICOT este specială și strict reglementată pentru o serie de
infracțiuni expres prevăzute de lege dacă săvârșirea lor a intrat în scopul unui grup
infracțional organizat.
„Între infracțiunile enumerate expres nu se regăsesc infracțiunile de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei (cuprinse în cap II al rechizitoriului) și infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual și uzurparea funcției , dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit (cuprinse în cap. III al rechizitoriului), nici măcar în situația în care ar fi constituit scopul grupului, DIICOT-Serviciul Teritorial Iași neavând competența de a cerceta infracțiunile anterior menționate”, se arată în dosar.
În contextul în care există o altă structură de parchet specializată în cercetarea infracțiunilor supranumite de corupție, respectiv DNA, a cărei competență specială este expres reglementată.
Mai mult decât atât, „constată nulitatea absolută a urmării penale privind infracțiunile mai sus menționate, începând cu ordonanțele de extindere a urmăririi penale din 17.08.2020 și din 23.11.2022, și, pe cale de consecință, a tuturor actelor de urmărire penală efectuate subsecvent acestora.
În baza art. 102 alin. 2 Cod procedură penală cu referire la art. 281 alin.1 lit.b¹ Cod procedură penală exclude toate probele administrate după 17.08.2020 privind infracțiunile de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete”.
Cristin Zămosteanu , Pârvu Aura Florentina, Crețu Ovidiu, Bolobiță Costel Cristinel și M.Chim SRL, prin intermediul Societății de Avocați Chiriță și Asociații, în ceea ce privește nelegalitatea actelor de urmărire penală, au invocat:
„Nulitatea relativă a tuturor actelor de urmărire penală efectuate de către dl procuror Daniel Horodniceanu, precum şi a tuturor mijloacelor de probă administrate în cauză de către acesta sau, după caz, în urma dispoziţiilor sale începând cu data de 21 decembrie 2020 în ceea ce priveşte acuzaţia de abuz în serviciu imputată funcţionarilor din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi şi, implicit, în raport de toate acuzaţiile cuprinse în secţiunea III din Rechizitoriu, vizând lucrările de construcţie edificate în mun. Iaşi, având în vedere incompatibilitatea acestuia”.
Pe parcursul acestui dosar au fost depuse nenumărate documente, pe care instanța le-a declarat nule.
„Se vor exclude toate probele administrate după 17.08.2020 privind infracțiunile de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei , precum și toate probele administrate după 23.11.2022 privind infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual și uzurparea funcției , dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est nu avea ca obiect al urmării penale infracțiunile căutate și vizate de această adresă, dar mai ales nu avea competența de a urmări infracțiunile de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei, Curtea va constata nulitatea absolută a ordonanței din 11.08.2020 (anterioară extinderii urmării penale in rem) de predare și ridicare înscrisuri de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est”, se arată în dosar.
În ceea ce îl privește pe inculpatul Mihai Chirica, acesta a invocat nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală efectuate după data de 23.11.2022 în ceea ce privește infracțiunile pretins a fi săvârșite în legătură cu procedura de autorizare a construirii, recepție și intabulare a imobilelor, inclusiv a Rechizitoriului întocmit în cauză, având în vedere necompetența organului de urmărire penală D.I.I.C.O.T-S.T. Iași.
45_319452024a1-4500000001353279_240924_164008