România nu mai exporta ovine din cauza pestei micilor rumegatoare. Anul trecut 500 de milioane de euro au câștigat fermierii români

0
70

O boala infectioasa ameninta efectivul de oi din tara. Acest lucru a dus la scaderea drastica a exporturilor si la un declin economic al crescatorilo. Doar anul trecut, Romania a exportat animale de 500 de milioane de euro, insa anul acesta situatia este ingrijoratoare.

Primele focare au fost descoperite in Tulcea, autoritatile intrand in alerta maxima. Le recomanda fermierilor sa nu transporte oile in niciun fel si sa nu cumpere de la nimeni animale deoarece exista posibilitatea infectarii cu virusul mortal.

Bogdan Novenschi, Șef Serviciu Control Oficial Siguranta Alimentelor DSVSA Iasi

„O boala care s-a diagnosticat in data de 19 iulie la rumegatoare intr-un focar in Tulcea, o boala periculoasa pentru ca este foarte contagioasa. Nu este transmisibila la om insa face pagube economice foarte mari ”.

Cel mai important impact va fi asupra bugetelor crescatorilor deoarece nimeni nu mai cumpara ovine din tara de teama bolii.

Bogdan Novenschi, Șef Serviciu Control Oficial Siguranta Alimentelor DSVSA Iasi

„ Romania a sistat aproape toate exporturile si ca sa intelegem ca este foarte important sa colaboram cu proprietarii, sa luam toate masurile sa scapam de aceasta boala. Si ca sa intelegem ca este foarte important sa colaboram cu proprietarii, sa scapam de aceasta boala. Anul trecut, Romania a exportat ovine de 500 de milioane de euro. O suma foarte mare si aveam contracte cu 26 de tari din Orientul Mijlonciu, Africa, Turcia. ANSVA si Guvernul au dus tratative dipomatice pentru a deschide noi piete. Fiecare tara evita sa cumpere de la noi si pretul a scazut foarte mult, proproietarii sunt disperati, e an secetos si e greu sa tina animalele in aceste conditii”.

Ciobanii din zonele de supraveghere nu mai au voie să își vândă miei. De altfel, patru țări care cumpărau miei de la noi au sistat orice fel de tranzacție cu țara noastră.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments