Acuze de spionaj în favoarea Rusiei la forumul primarilor din România şi Republica Moldova de la Iaşi

0
3

O serie de oameni politici din Iași lansează acuze grave la adresa liderului unei organizații studențești pe fondul unei întâlniri între primarii din România și cei din Moldova. Pentru ca politicienii liberali din clanul Alexe-Muraru să își facă mersurile nestingheriți, aceștia au furat paternitatea ideii de congres al primarilor de la respectiva organizație și au început să îi discrediteze liderii în mod fățiș sau prin intermediul unor „săgeți”, cum ar fi Vasile Tiron, director de comunicare al Primăriei Iași, care a susținut faptul că “oamenii noștrii din Servicii ne-au spus că Man este omul rușilor și o să fie judecat pentru trădare”. În fapt, la Iași s-au tocat 170 de mii de lei de la bugetul local pe o întâlnire anostă cu fursecuri, pentru recredibilizarea imaginii personale a lui Costel Alexe şi a filialei PNL Iaşi în raport cu structurile de informaţii după episodul eşuat legat de acordul cu partidul rusesc de la Orhei al lui Şor. Alexe are un cui împotriva Ligii Studenților după ce i s-au stricat niște învârteli cu niște oameni de afaceri din Orhei, stabilite și ținute aproape prin prisma unor infuzii de fonduri publice,  respectiv acorduri de înfrățire cu unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova conduse de către partide cu orientare anti-europeană, care „au omis” faptul că au primit fonduri din partea Uniunii Europene sau din partea României.

Primăria Municipiului Iaşi a organizat în urmă cu două săptămâni un anemic „Forum Internațional al orașelor înfrățite” la care, conform unui comunicat, au participat peste 50 de primari din România, Republica Moldova şi regiunea Cernăuţi, cu scopul declarat de a promova „cooperarea între orașele înfrățite, cu scopul de a identifica noi posibilități de colaborare instituțională, în special în ceea ce privește atragerea fondurilor nerambursabile. Totodată, organizatorii subliniază importanța creării unei rețele de relații între participanți pentru a facilita implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene de preaderare și transfrontaliere.” În realitate, din transmisia TVR reiese că în sală au fost cel mult 25 de persoane din Republica Moldova şi Ucraina, restul fiind reprezentat de membrii filialei municipale şi judeţene PNL. Deşi s-au anunţat iniţial că vor participa şi miniştri de la Bucureşti şi Chişinău, şi-a făcut apariţia doar o mână secretari de stat şi câţiva primari din Moldova.

 

Programul subţire a inclus în prima zi „prezentări la Palatul Culturii”, iar a doua zi „prezentări pe teme precum oportunități de finanțare nerambursabilă, termene pentru depunerea proiectelor, structuri eligibile și exemple de bună practică în dezvoltarea urbană și rurală” la Primărie.

 

170.000 de lei pentru plimbări cu primarii şi concerte obscure

Deşi decizia de finanţare a evenimentului a fost luată în şedinţa Consiliului Local din 30 august 2024, aceasta nu a respectat normele de publicitate specifice dezbaterii publice şi a fost făcută publică abia pe 12 septembrie conform site-ului Primăriei.

 

În total au fost alocaţi 170.000 de lei pentru eveniment, fără a fi clar în ce mod vor fi repartizaţi. Evenimentul a inclus o prezentare de produse „Fabricat în Republica Moldova și România” (Esplanada Palatului Culturii, 27-29 septembrie 2024), Târg de meșteri populari din Republica Moldova (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 27 – 29 septembrie 2024), tur de oraș pentru delegațiile oficiale, întreceri sportive între Municipiul Iași și Republica Moldova (Ciric, Copou etc.) sau concert susținut de artiști din Republica Moldova și România.

 

Evenimentul a fost promovat în mod suspect doar în câteva articole, nefiind acoperit larg în presă. Singurul trust media care a prezentat mereu diverse aspecte a fost IaşiTV Life, patronat de Lia Anton, care a fost şi prezentatoarea evenimentului. Nimeni nu a ştiut de târgul meşterilor populari, iar la concertul trupei Lupii lui Calancea au participat extrem de puţine persoane. Cine a avut interesul de a organiza un astfel de eveniment care putea să fie unul de anvergură şi de succes, cu atât de puţină publicitate?

 

Cine face jocul ruşilor?

Subiectul a căzut în atenţia noastră după un dialog cu oficiali din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi care au declarat, sub protecţia anonimatului, că miza evenimentului pentru Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, a fost „recredibilizarea imaginii personale şi a filialei PNL Iaşi în raport cu structurile de informaţii după episodul eşuat legat de acordul cu partidul rusesc de la Orhei, al lui Şor.” cu menţiunea că în acest context „s-a impus eliminarea lui junelui Silvian Man din organizare, care dorea să ţină nu ştiu ce prezentare cu Liga Studenţilor, dar care nu îi pica bine lui şefu” (Alexe – n.red.).

 

În iunie 2022 Liga Studenţilor din Iaşi condusă de Silvian Man reclama faptul că CJ Iaşi „a ajuns implicat în jocurile politice din stânga Prutului prin aprobarea în şedinţa din 25.05.2022 a unui acord de cooperare între Judeţul Iaşi şi Raionul Orhei din Republica Moldova, la propunerea lui Dinu Ţurcanu, reprezentantul partidului pro-rus şi anti-românesc ŞOR” şi a preşedintelui CJ Iaşi, Costel Alexe, să nu semneze acordul de cooperare. Cererea studenţilor a făcut la momentul respectiv turul presei din România şi din Moldova, iar acordul a fost blocat.

Tinerii susţineau atunci că „formaţiunea politică ŞOR este cunoscută pentru retorica moldovenistă, pro-rusă şi anti-românească şi […] urmăreşte cosmetizarea imaginii sale şi crearea unei aparenţe pro-româneşti şi pro-europene prin asocierea cu Consiliul Judeţean Iaşi”, precum şi faptul că urmăreşte înlocuirea guvernării proeuropene cu una prorusă.

 

Sursele 7Est din cadrul CJ Iaşi au susţinut că Alexe ar fi ieşit cu imaginea puternic şifonată după acest episod şi că împreună cu alţi colegi din PNL încearcă să se răzbune pe demersurile studenţilor: „El vedea o oportunitate de afaceri cu niste oameni din Orhei, spunea că l-au convins că dacă le dăm noi bani ei nu o să mai ia de la rusi, dar au intervenit cei de la Liga si toata combinatia lui a picat. Asa ca a zis că trebuie să lovim acum Liga şi să o scoatem din cărţi cu forumul primarilor, că aranjeaza el la Primarie cu Tiron, că Man e omul ruşilor că aşa au spus unii de la Chişinău şi că urmează interzicerea lui în Moldova ca să nu mai tulbure apele. L-a enervat enorm de mult că Man l-a sunat pe Dupu de la DRRM (Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova – n.red.) să reclame ce face Alexe. „Cum, ăla îndrăzneşte să îl sune pe prietenul meu bun Adrian să îi zică că eu fac jocul ruşilor?” aşa ţipa Alexe. S-ar fi primit şi informare de mai sus, de la servicii, că Man este înscris la un master de limba rusă, dar nu a făcut publică informaţia. De ce ar dori un român să înveţe limba rusă. Nu este suspect?”

 

Ideea unor studenţi, furată de autorităţi?

Întrebat iniţial despre situaţie, Toma Tataru, preşedinte al Ligii Studenţilor din Iaşi a declarat pentru 7Est că Liga trebuia să fie parte din forumul primarilor şi că nu ştie intrigile care au apărut ulterior. „Iniţial, ideea era să facem un congres al primarilor în contextul referendumului din 20 octombrie care va avea loc în Moldova, după modelul congresului primarilor unionişti care a avut loc la Iaşi în 2018 şi pe care l-am co-organizat împreună cu Primăria Iaşi. Nu ştim de ce la evenimentul organizat acum nu am mai avut acces şi ce s-a întâmplat şi nu mă pot pronunţa despre intrigile care spuneţi că există în spate.” a declarat Tataru. La insistenţele reporterului de a clarifica dacă formul primarilor a fost ideea Ligii sau nu, Tataru a completat: „A plecat de la ideea noastră de a aduce toţi primarii care au semnat acorduri de înfrăţire din zona aceasta de ţară la un loc cu partenerii din Basarabia, am tot discutat-o în ultimul an cu autorităţile, miza era să prezentăm rezultatele unei analize a noastră legată de înfrăţiri şi să vedem cum le facem mai eficiente şi cum trecem dincolo de gândurile de bine despre orientarea de viitor a Republicii Moldova, construind parteneriate trainice între comunităţi. Colegul meu, Silvian, a şi vorbit despre asta în presa din Moldova, anul trecut am avut o conferinţă de presă, nu este ca şi cum suntem pe lângă subiect. Cum au preluat unii idei şi ce au făcut după nu mai este problema noastră.”

 

Silvian Man, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Întrebat despre situaţie, Vasile Tiron care este director în cadrul Primăriei a confirmat: „Man este omul ruşilor. Da…am vorbit cu el despre asta, dar joacă foarte pervers! A încercat să ne păcălească, şi pe primar, dar el de fapt este omul lor. Noi avem informaţii de la ofiţerii noştri, a fost deconspirat de un ofiţer tânăr din Moldova, am întrebat şi noi, avem oameni acolo! Da… o să îi facă dosar pentru trădare.” Însă, până vineri, DIICOT Iași nu a confirmat existența vreunei cercetări penale în curs pentru trădare pe numele lui Silvian Man. Întrebat din nou despre rolul lui Man sau al Ligii în organizarea Forumului Primarilor, respectiv despre relaţia cu Rusia Tiron a completat: „Întrebaţi şi peste Prut. Acolo oamenii ştiu cine este Silvian”.

 

Vintilă Pavel, analist politic şi expert IDIS „Viitorul”, un think-thank pro-european din Chişinău asociat cu Congresul Autorităţilor Locale din Moldova care a fost co-organizator la eveniment, a declarat în acest context:

 

„Silvian Man este un debil, un bolnav psihic cu acte în regulă care nu trebuie băgat în seamă, nu că nu trebuie băgăt în seamă, trebuie izolat, care se foloseşte de Liga Studenţilor pentru a promova narativele Rusiei în România: statul minimal, statul slab în faţa cetăţenilor, respectarea drepturilor în perioadele de criză, independenţa bisericii faţă de stat. Noi avem nevoie de un stat puternic în faţa cetăţenilor tocmai ca să putem contracara agenţii Rusiei. El este în legătură cu un agent al Federaţiei Ruse în România, Anand Donca, care asigură finanţarea întregii operaţiuni prin relaţie directă cu Ambasada Rusiei la Bucureşti şi cu structurile de stat ale Federaţiei Ruse. Omul acesta este foarte periculos şi urmăreşte destabilizarea securităţii regionale prin atacarea unor oameni politici pe motiv de plagiat. Dar ăsta este doar un pretext! Cine eşti tu să spui că primul-ministru sau numărul doi la NATO sau şeful serviciilor de informaţii a României a plagiat?! Cui foloseşte asta? Rusiei! Deci acest om trebuie oprit, iar stucturile de securitate ale României trebuie să își facă treaba împotriva lui! Nu este problema unei organizaţii studenţeşti să se bage peste problemele statului şi cu atât mai mult peste probleme geopolitice. De aceea comunitatea de informaţii susţine desfiinţarea secţiilor de limbă rusă din facultăţi care atrag astfel de indivizi şi care sunt un pericol de rusificare.”

 

Contactat telefonic, Silvian Man a răspuns scurt: „Eu filorus? Chiar nu am timp de prostiile unora, vă sun eu mai târziu.” Ulterior, nu a mai răspuns apelurilor noastre, răspunzând, în schimb, Toma Tataru, președinte al Ligii Studenților:

 

„Respingem cu fermitate orice acuze de aşa-zisă trădare sau colaborare cu statul rus ca fiind total aberante, mincinoase şi defăimătoare la adresa organizaţiei şi a conducerii ei. Liga Studenţilor a reuşit în trei mari situaţii să blocheze proiecte de pe urma cărora ar fi profitat forţele pro-ruse din Republica Moldova. În primul rând, prin blocarea extensiunii Universităţii Alexandru Ioan Cuza la Orhei şi a acordului de înfrăţire dintre raionul Orhei şi judeţul Iaşi, promovate de partidul pro-rus ŞOR, în ambele situaţii organizatorul protestelor anti-guvernare din Chişinău, Dinu Ţurcanu, practic mâna dreaptă a lui Ilan Şor la faţa locului, pozându-se cu Tudorel Toader şi Costel Alexe care îi promiteau sprijinul. Acum Şor încearcă să destabilizeze Republica Moldova şi să dea peste cap rezultatul de la alegerile prezidenţiale şi de la referendumul pro-european din 20 octombrie. În al dolea rând, prin introducerea admiterii on-line şi promovarea unor măsuri favorabile studenţilor etnici români, în ciuda opoziţiei făcută în urmă cu ceva ani de PSD care, în parteneriat cu partidul lui Vladimir Plahotniuc, încerca să blocheze accesul la studii al tinerilor basarabeni în România. În al treilea rând, dar nu în ultimul, am realizat donaţii de carte în şcolile din zonele rusificate şi am susţinut preoţi ai Mitropoliei Basarabiei în misiunea lor, greu încercaţi de structura de ocupaţie canonică numită Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove, subordonată Rusiei, care încearcă să menţină poporul din mediul rural în special în sfera de influenţă a imperiului moscovit. Deci, cine este cu adevărat în slujba Rusiei? Conducerea Ligii Studenţilor sau cei care încearcă să ne împiedice acţiunile?”

 

În lipsa unei declarații oficiale din partea lui Silvian Man, am extras declarația oferită de acesta în data de 2 iulie pentru Teleradio Moldova:

 

Am avut primari din Republica Moldova care ne-au contactat cunoscând acțiunile noastre, cum ar fi donațiile de carte, și aceștia aveau anumite acorduri de înfrățire care deveniseră cumva nefuncționale, în special pandemia a produs o oarecare distrupție în aceste acorduri. Acest fapt ne-a determinat în primul rând să facem o evidență a tuturor acordurilor, pentru că, din păcate, chiar dacă legislația românească a fost clarificată prin Codul Administrativ din 2019, cu toate acestea nu există la nivel central în România o evidență a tuturor acordurilor chiar dacă primăriile din România trebuie să ceară avizul Ministerului Afacerilor Externe, ulterior nu se ține o evidență clară a acordurilor care au fost încheiate și, cu atât mai mult, nu este clar ce s-a făcut în baza acestor acorduri. Așa că noi am spus că cel mai bine societatea civilă trebuie să creeze un mecanism prin care să știm clar care sunt toate acordurile, să existe o formă publică de urmărire a acestora, inclusiv cu detalii legate de fonduri și destinația lor pentru că, inclusiv, am observat, din păcate, că au fost unele acorduri de înfrățire cu unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova conduse de către partide cu orientare anti-europeană, care pur și simplu au omis faptul că s-au primit fonduri din partea Uniunii Europene sau din partea României. Or, acest fapt nu trebuie să se mai întâmple și trebuie să existe acest minim de recunoștință. Populația Republicii Moldova nu mai trebuie să fie manipulată într-o direcție răsăriteană (spre Rusia – n.red.). Cu atât mai mult, acordurile pot să fie sporite, pot să fie îmbunătățite, se pot aduce îmbunătățiri mai ales infrastructurii școlare, pentru că este și această problemă în Republica Moldova, faptul că infrastructura școlară este dependentă de raion, pe când în România este dependentă direct de primării. Totodată, urmărim ca în perioada apropiată să facem un congres al primarilor de pe ambele maluri de Prut. Inclusiv ideile care s-au discutat în emisiunea dumneavoastră vor fi gândite în așa fel încât să se facă niște paneluri și să fie discutate. Intenția noastră cea mai mare este să vedem cum putem să modificăm legislația atât din România, cât și din Republica Moldova, prin lobby parlamentar astfel încât aceste acorduri să fie mult mai ușor de implementat și să se acorde un sprijin mult mai mare în special comunelor care au această problemă legată de atragerea de fonduri. Sunt comune care au potențial de investiție, însă investitorii nu au cum să ajungă acolo pentru că aceste comune nu au o pagină de prezentare sau nu știum cum să se prezinte și să își arate potențialul. Dorim totodată, să facem și ateliere cu primarii din comune ca să îi învățăm cum să facă o prezentare a comunelor lor ca să atragă investitori.”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments