Bogdan Cojocaru: „PSD vine cu autostrăzi spre comunitatea ieșeană, în timp ce PNL a blocat proiectele de variante ocolitoare și a îngropat definitiv sistemul inteligent de management al traficului”

0
458

Bogdan Cojocaru este președintele PSD Iași și unul dintre candidații la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților. Liderul PSD Iași a oferit un interviu în exclusivitate pentru 7 Est în care a vorbit despre problemele cu care se confruntă Iașul și ce soluții pot fi aduse pentru a atrage investitori. Educația și Sănătătea rămân o prioritate pentru PSD Iași în următorii ani.


Problemele locale/jude
țene: Ce considerați că sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă comunitatea din Iași și cum intenționați să le abordați?

B.C: Ieșenii sunt nemulțumiți de prestația liberalilor care au ratat cele mai importante proiecte pentru municipiu și județ. Ne confruntăm cu un trafic rutier infernal în lipsa unei strategii care să descongestioneze și să fluidizeze. Să facem comparație: PSD este artizanul autostrăzilor A7 Ploiești – Pașcani și A8 Ungheni – Iași – Tg. Mureș, PSD vine cu aceste autostrăzi spre comunitatea ieșeană, în timp ce PNL a blocat proiectele de variante ocolitoare și a îngropat definitiv sistemul inteligent de management al traficului. În Iași, nu avem în lucru niciun pasaj rutier, nicio pistă pentru biciclete. Nimic. PSD conectează Iașul cu două autostrăzi, PNL sufocă comunitățile metropolitane, deci și urbane și rurale, din lipsă de viziune și proiecte concrete. Aici intervine și o altă provocare cu care ne confruntăm și care generează blocajele menționate anterior: integritatea în viața politică și în actul de administrație. Liderii PNL Iași sunt corupți până în măduva oaselor și beneficiază de protecția propriului partid. Fiind lacomi și ocupați să-și rezolve multiplele dosare penale, nu mai au timp și de rezolvarea marilor probleme cu care se confruntă societatea ieșeană în ansamblul ei. Așa că adio integritate, deci adio comunitate, penalii din PNL nu au timp de proiecte ca să ne dezvoltăm. E o realitate tristă care vreau să dispară. Dacă nu vor să facă treabă, venim noi, social-democrații ieșeni și îi punem la treabă, îi învățăm noi cum să facă tot ce ține de fișa postului pentru care sunt plătiți.

Priorități politice: Care sunt principalele priorități pe care doriți să le abordați dacă veți fi ales?

B.C: Toate marile proiecte ale Iașului sunt prioritate și pentru mine și pentru echipa PSD Iași. Vom urmări cu atenție evoluția lucrărilor la cele două autostrăzi, la Spitalul Regional de Urgență, pentru că aici se întâmplă cu adevărat ceva datorită PSD. Avem toate premisele să fim unul din primele trei județe din țară din punct de vedere economic. Dar pentru asta trebuie să ne batem, să aducem fonduri consistente și să facem variante ocolitoare la Iași, Podu Iloaiei și Târgu Frumos, să creăm o mobilitate ca în marile centre urbane din Europa prin proiectul trenului metropolitan, să înființăm și să deschidem cel puțin 6 parcuri industriale cu acces la A8 și A7. Evident, vorbim și despre zona cargo de la Aeroportul Internațional Iași, despre un hub intermodal de mărfuri, despre măcar două drumuri alternative spre Aeroport, dar și despre un nou sediu al Operei Naționale, despre un nou stadion și o nouă sală polivalentă. Susțin cu tărie construirea unei noi maternități, un centru modern pentru mamă și copil. Obligatoriu, vom realiza Institutul Inimii, proiect trântit de incompetența celor din PNL Iași.

Colaborare cu cetățenii: Cum intenționați să implicați cetățenii în procesul decizional și să le ascultați nevoile?

B.C: Despre democrația participativă se vorbește de foarte mult timp, iar eu vă spun că aleșii PSD Iași chiar o pun în aplicare. Suntem în stare să facem audiențe cu cetățenii și fizic, și online, avem această dispoziție prin însăși fibra noastră social-democrată. Mai mult, îi invităm pe oameni să formuleze opinii și să propună la rândul lor soluții atunci când se dezbat chestiuni importante care privesc comunitatea cum ar fi bugetul anual sau oportunitatea unor investiții. Mă gândesc că înfințarea unor platforme oficiale online de dezbateri ar crea un bun tonus în societate și ar angaja mult mai mulți cetățeni în procesul decizional.

Politica economică: Care este viziunea dumneavoastră asupra dezvoltării economice a județului Iași?

B.C: Cu o politică inteligentă și onestă care să creeze cadre legislative stabile și facilități  pentru investitori putem netezi calea dezvoltării economice a județului nostru. O parte din aceste pârghii politice se află în deliberativele locale – Consiliul Județean, consiliile locale – unde PSD are reprezentanții săi și, evident, proiectele proprii cu care a venit în fața alegătorilor. Viziunea mea are două componente importante: prima – viteză mărită de acțiune și de reacție, a doua – crearea condițiilor pentru ca Iașul să devină cel mai important pol al investițiilor directe pe flancul estic al UE. Am o singură rezervă, despre cum vor reacționa potențialii investitori când vor auzi că trebuie să se întâlnească cu penalii PNL de la județ și municipiu. Eu și echipa PSD vom căuta să surmontăm acest handicap de integritate și să-i convingem să vină aici, să investească.

Educație și sănătate: Ce propuneri aveți pentru îmbunătățirea sistemelor de educație și sănătate din regiune?

B.C: PSD Iași are pe primul loc în lista pentru Camera Deputaților pe prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, care, poate nu știe toată lumea, dar a fost expert al OMS, NATO și al Comisiei Europene. Deci o somitate în materie de expertiză în domeniul sănătății publice. Iar la Senat, lista este deschisă de rectorul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, un profesionist în managementul educațional academic. Experiența domniilor lor, performanțele înregistrate în domeniile de activitate, sunt cea mai bună carte de vizită și practic, proba supremă, că sănătatea și educația la Iași și în regiunea noastră se află în atenția și grija unor adevărați profesioniști care au dovedit prin cariera lor, prin recunoașterea națională și internatională, prin probitate intelectuală și morală că sunt capabili să reprezinte interesele ieșenilor în Parlamentul României. Prin comparație, la PNL Iași pe primele locuri avem un Deputat – Zero sprijinit de penali și un ilustru necunoscut la Senat despre care ieșenii habar nu au dacă a făcut vreodată ceva pentru ei.

Educație și cercetare: Cum vedeți rolul universităților și instituțiilor de cercetare în dezvoltarea orașului și ce colaborări ați dori să inițiați?

B.C: Educația este un brand al Iașului, un brand prin excelență, care de zeci de ani se comportă ca un adevărat motor al dezvoltării orașului. La Iași, educația și mediul de afaceri merg braț la brat. Cred că cel mai potrivit în inițiative privind mediul academic și domeniul cercetării este colegul nostru, domnul rector Dan Cașcaval, care are o vastă experiență și o recunoaștere fără echivoc din partea societăților academice. Mă alătur și eu ideii de consorțiu universitar la Iași, susțin acest proiect care poate conduce la crearea unei structuri puternice din punct de vedere al educației superioare, care să fie atractivă pentru cât mai mulți tineri din Europa și din întreaga lume. Am toată convingerea că un astfel de pol universitar creat de viitorul consorțiu va face din Iași efectiv o metropolă europeană, nu doar declarativ. Și pentru că cercetarea științifică stă la baza progresului, mai ales tehnic și tehnologic, ne dorim să avem acest sector bine dezvoltat și susținut la Iași.

Infrastructură: Ce măsuri propuneți pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere și de transport public din oraș?

B.C: În municipiul Iași, liberalii penali sunt direct responsabili de starea proastă a infrastructurii rutiere și a transportului public. Cred că se impune un audit serios la CTP Iași, dar asta e treaba instituțiilor abilitate. Deja, din cauza lipsei de viziune și de acțiune, suntem martorii unor întârzieri de nedorit în ceea ce privește modernizarea pasajelor Alexandru, Socola, Metalurgie, respectiv a șoselelor Bucium, Poitiers, Trei Fântâni. Primarul gândește electoral și egocentric, nu comunitar. E limpede că și primarului trebuie să i se spună ce și cum să facă, din simplul motiv că nici nu știe și nici nu vrea să acționeze. Îi vom monitoriza îndeaproape mișcările, având și pe colegii noștri în Consiliul Local care vor pune pe masă planuri concrete și realizate de specialiști competenți pentru rezolvarea problemelor de trafic și transport public.

Perspectivele viitorului: Ce vă doriți să realizați pe termen lung pentru comunitatea din Iași?

B.C: Termenul lung de care vorbiți aș vrea să-l facem ceva mai scurt. Nu numai pentru că oamenii nu mai au răbdare și își doresc să punem mai repede în practică marile proiecte, ci și pentru că asistăm deja la o schimbarea de paradigmă pentru Iași și Moldova odată cu conectarea la cele două autostrăzi, A7 și A8, respectiv cu finalizarea Spitalului Regional de Urgență. Nu sunt singurele mari proiecte, dar datorită PSD ele se fac sigur pentru Iași și Moldova. Refuz să concep că nu vom avea cel puțin două drumuri alternative către Aeroportul Iași sau că nu vom avea centuri ocolitoare pentru Iași, Podu Iloaiei, Tg. Frumos și Hârlău. Asigurând o infrastructură rutieră conectată la cele mai importante rute și coridoare europene, în fond, stimulăm afacerile, deci aducem valoare adăugată și ridicăm Iașul, ridicăm calitatea vieții cetățenilor, sunt absolut convins că vom asista la un boom semnificativ în ce privește locurile de muncă mai bine plătite pentru locuitorii județului Iași.

Critici și controverse: Cum răspundeți criticilor aduse partidului și campaniei dumneavoastră?

B.C: O așa-zisă critică, cu rol distructiv și declamată demagogic, nu poate face obiectul unui dialog politic și public care să ofere soluții reale și rezultate concrete pentru comunitate. Voi răspunde mereu criticilor constructive care atenționează asupra unor greșeli sau scăpări, care vin să completeze în mod argumentat propunerile și planurile după care vrem să lucrăm pentru interesul comunitar. În plus, critica trebuie să fie credibilă și să vină dinspre oameni corecți și integri. Ce să le răspunzi penalilor din PNL Iași care luptă doar pentru a-și scăpa pielea proprie? Ce să-i răspunzi liderului formal al PNL Iași, „Deputatul Zero”, cum i mai se zice, care minte cum respiră și îi protejează la maxim pe penalii de la Primărie și Consiliul Județean doar ca să-i susțină candidatura și cocoțarea în sinecurile pe bani publici? PSD Iași are candidați pentru Parlament cu multe clase, din punct de vedere al competenței și integrității, repet, cu multe clase peste necunoscuții și obscurii de pe listele PNL Iași. Vom duce o campaniei civilizată, dar și critică, pentru că la Iași PSD se află în opoziție, iar PNL deține pârghiile de putere la nivelul CJ și al Primăriei Iași.

Cultură și turism: Ce inițiative aveți pentru a promova cultura și turismul în Iași, având în vedere bogata sa istorie și patrimoniul?

B.C: Încă din vară, am lansat mai multe proiecte care să crească atractivitatea Iașului. Viziunea PSD este de a crea pe plaftorma Fortus, în acea zonă aglomerată, cel mai mare parc din Iași și din Moldova. O zonă uriașă care să fie transformată într-un plămân prin care Iașul respiră. Un spațiu de relaxare, dar și un centru de evenimente culturale. Pentru binele orașului, acest parc uriaș s-ar putea să devină cea mai importantă investiție în următorii 100 de ani.
Apoi, susținem lansarea unor concursuri de proiecte care să ne individualizeze la nivel național cu un eveniment central, o dată pe an, și al cărui aflux de public să nu se mai măsoare în sute sau doar câteva mii de persoane, ci în zeci de mii. Bucureștiul are Festivalul Enescu, Sibiul are Festivalul de Teatru, Clujul are TIFF. Ce ar putea avea Iașul? Poate un mare festival de jazz, poate un festival de umor, cu cele mai bune reprezentații din lume aduse la Iași, poate o extindere a Festivalului de teatru pentru tineret.
În al treilea rând, vom monitoriza procesul de construire, fără nicio întârziere, a noului sediu al Operei.

Digitalizare: Ce planuri aveți pentru a sprijini digitalizarea serviciilor publice și a îmbunătăți accesibilitatea acestora?

B.C: Evident că mă voi implica în procesul de digitalizare a serviciilor publice la nivelul județului Iași. În fond, IT este domeniul în care m-am pregătit și specializat. Viziunea mea este clară: avem tehnologii generoase la dispoziție, avem un public pregătit să interacționeze digital cu instituțiile publice, să economisească timp și resurse, să evite birocrația și să beneficieze online de cât mai multe din serviciile și documentele eliberate de administrațiile publice locale. Rămâne ca și acestea din urmă să fie prompte, angajate ferm în procesul de digitalizare a activităților proprii și a celor care deservesc cetățenii, agenții economici, ONG-uri. Mă gândesc nu doar la Consiliul Județean, încă restant la acest capitol din cauza mediocrității, ca să nu zic incompetenței și lipsei de voință a administrației liberale din ultimii patru ani, ci și la primăriile de orașe și comune. Depunerea actelor și eliberarea avizelor, acordurilor și a autorizațiilor trebuie să fie realizată obligatoriu și online. Digitalizarea reduce eforturile și de o parte și de alta și oferă o autentică funcție de control și o fereastră de integritate absolut necesară actului administrativ.

Mesaj pentru alegători: Ce mesaj doriți să transmiteți alegătorilor din Iași în această campanie electorală?

B.C: Alegătorii ieșeni știu foarte bine ce vor și sunt singurii în măsură, prin votul liber exprimat, să ofere o cale sigură pentru Iași, pentru dezvoltare și bunăstare. Iar PSD a înțeles perfect ce vor oamenii: aceeași cale sigură pentru Iași, aceeași cale sigură pentru România. Îi invităm să ne cunoască proiectele, să-i cunoască pe candidații noștri, să știe ce personalități sunt pe listele pentru Senat și Cameră, să compare cu ce văd la alte partide și în final să decidă în cunoștință de cauză. Noi suntem aici, suntem aproape de oameni, să-i ascultăm, să le răspundem la întrebări și să le oferim soluțiile pentru o viață mai bună.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments