Dr. Andrei Mihai Andronic, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia
Pregătirea pacientului pentru endoscopia digestivă superioară este esențială pentru a asigura o procedură sigură și eficientă.
Procedura se efectuează pe stomacul gol, pentru a preveni riscul de aspirație în timpul endoscopiei și pentru o vizualizare mai bună a tubului digestiv superior. Pacientul trebuie să nu mănânce sau să bea cu cel puțin 6-8 ore înainte de procedură.
Pacientul trebuie să discute cu medicul despre toate medicamentele pe care le ia, inclusiv suplimentele alimentare și medicamentele fără prescripție medicală. Medicul poate recomanda întreruperea temporară a unor medicamente, mai ales a celor care afectează coagularea sângelui (anticoagulante, antiagregante plachetare, antiinflamatorii nesteroidiene – AINS).
Pacientul trebuie să informeze medicul despre orice alergii cunoscute (în special la medicamente sau anestezice) și despre orice condiții medicale preexistente: afecțiuni cardiace, pulmonare sau renale, diabet zaharat (pacienții diabetici pot avea instrucțiuni speciale privind administrarea insulinei sau a altor medicamente).
Endoscopia digestivă superioară este o procedură relativ scurtă și minim invazivă. Procedura durează în jur de 15-30 de minute.
Medicul va explica procedura, riscurile și beneficiile acesteia și va revizui orice informație medicală relevantă. Se va obține consimțământul scris al pacientului.
Endoscopia poate fi efectuată cu anestezie (sedare intravenoasă; se va produce o relaxare musculară și un somn superficial) sau fără anestezie, când se va administra o anestezie locală a gâtului (spray) pentru a minimiza disconfortul. Pacientul va fi conectat la echipamente pentru a monitoriza ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul de oxigen din sânge în timpul procedurii.
Pacientul va fi așezat pe partea stângă, într-o poziție confortabilă. Medicul va introduce cu grijă endoscopul prin gura pacientului, trecându-l ușor prin esofag și acesta va ajunge ulterior în stomac și duoden. Endoscopul este un tub subțire și flexibil, echipat cu o cameră video si lumină la capătul distal.
Medicul va examina imagini în timp real ale tractului digestiv superior afișate pe un monitor. Se pot detecta anomalii precum inflamații, ulcere, polipi sau tumori.
Dacă este necesar, medicul poate preleva mostre de țesut (biopsii) folosind instrumente speciale introduse prin endoscop. Aceste mostre vor fi trimise la laborator pentru analiză.
În unele cazuri, procedura poate include tratamente, cum ar fi îndepărtarea polipilor, dilatarea stricturilor sau controlul sângerărilor.
După ce examinarea și intervențiile necesare sunt finalizate, endoscopul este retras cu grijă.
Pacientul va fi monitorizat până când efectele sedativelor dispar complet. Poate dura între 30 de minute și o oră.
Pacientul trebuie să fie atent la orice simptome neobișnuite sau severe care pot apărea după procedură, cum ar fi: dureri abdominale intense sau persistente, febră sau frisoane, dificultăți la înghițire sau dureri severe în gât, sângerări (vărsături cu sânge sau scaune negre și tari). Dacă apar oricare dintre aceste simptome, pacientul trebuie să contacteze imediat medicul sau să meargă la cel mai apropiat serviciu de urgență.
Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.