Disidentul rus Mihail Hodorkovski despre Mircea Geoana: “Candideaza la presedintia Romaniei si il critica pe Putin dar partenerul de afaceri al consilierului sau are legaturi directe cu Kremlinul!”

0
0

O investigație internațională dezvăluie că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană are legături de afaceri cu un propagandist rus, care a vizitat Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014. Jurnaliștii de la The Organised Crime and Corruption Reporting Project, inclusiv cei de la Context.ro, au descoperit că Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6, a înființat o firmă împreună cu un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană, când acesta era adjunct la NATO. Ancheta scoate la iveală o serie de legături, inclusiv cu un mercenar care a luptat alături de ruși în Donbas.

În perioada în care făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înființat o companie în Ilfov împreună cu un om de afaceri rus, Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat pasionat de pescuit.

Kozlov folosește o identitate secretă pentru a promova propaganda pro-rusă. Sub aliasul Alex Krepchinsky, un blogger activ după invazia din 2014, el a publicat materiale favorabile Rusiei. De exemplu, în 2017, a postat o fotografie cu Vladimir Putin, însoțită de comentariul: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război.”

Mănescu a refuzat să comenteze despre activitățile de propagandă ale partenerului său de afaceri în Ucraina, menționând doar că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, adică în luna mai.

Disidentul rus, Mihail Hodorkovski a comentat ancheta mirandu-se ca NATO a trecut cu vederea si l-a numit numarul 2 al aliantei.

“Mircea Geoană, nr. 2 al NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Cu toate acestea, partenerul de afaceri rus al consilierului său are legături directe cu Kremlinul. Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte. Iar alegătorii români ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când vor vota luna viitoare”, a notat Mihail Hodorkovski.

În 2009, Geoană a fost supus criticilor pentru vizitele secrete pe care le-a efectuat la Moscova în timpul unei campanii prezidențiale anterioare. Ambasadorul SUA de atunci a afirmat: „Geoană a fost întotdeauna deschis să discute cu rușii.”

În 2003, Hodorkovski era considerat a fi cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 15
miliarde de dolari. Cu doi ani inainte, a fondat Rusia Deschisă , o organizație reformatoare care intenționa să „construiască și să consolideze societatea civilă” din țară.

În octombrie 2003, el a fost arestat de autoritățile ruse și acuzat de fraudă. Guvernul președintelui Vladimir Putin a înghețat apoi acțiunile Yukos la scurt timp si a întreprins noi măsuri care au dus la prăbușirea prețului acțiunilor companiei și la evaporarea unei mari părți din averea lui Hodorkovski.

În mai 2005, a fost găsit vinovat și condamnat la nouă ani de închisoare. În decembrie 2010, în timp ce încă ispăsea pedeapsa, Hodorkovski și partenerul său de afaceri Platon Lebedev au fost în continuare acuzați și găsiți vinovați de delapidare și spălare de bani. Pedeapsa cu închisoarea lui Hodorkovski a fost prelungită până în 2014. După ce Hans-Dietrich Genscher a făcut lobby pentru eliberarea sa, Putin l-a grațiat pe Hodorkovski, eliberându-l din închisoare pe 20 decembrie 2013.

A existat îngrijorare la nivel internațional că procesele impotriva lui sunt politice. Hodorkovski a depus mai multe cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, solicitând despăgubiri pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului de către Rusia. Ca răspuns la prima sa cerere, care se referea la evenimente din 2003 până în 2005, instanța a constatat că autoritățile ruse au comis mai multe încălcări în tratamentul lor față de Hodorkovski. În ciuda acestor constatări, instanța a hotărât în ​​cele din urmă că procesul nu a fost motivat politic, ci mai degrabă „că acuzațiile împotriva lui au fost întemeiate. El a fost considerat prizonier de conștiință de către Amnesty International.

După ce a fost grațiat de Putin și eliberat din închisoare la sfârșitul anului 2013, Hodorkovski a părăsit imediat Rusia și i s-a acordat rezidența în Elveția. La sfârșitul anului 2013, se credea că averea sa personală valorează, ca o estimare aproximativă, 100–250 de milioane de dolari.

La sfârșitul anului 2014, se spunea că averea lui atinge 500 de milioane de dolari. În 2015, s-a mutat la Londra iar in decembrie 2016, Tribunalul Districtual din Dublin a dezghețat 100 de milioane de dolari din activele lui Hodorkovski care fuseseră deținute în Republica Irlanda.

În 2014, Hodorkovski a relansat Rusia Deschisă pentru a promova mai multe reforme în societatea civilă rusă, inclusiv alegeri libere și corecte, educație politică, protecția jurnaliștilor și activiștilor, susținerea statului de drept și asigurarea independenței presei. El a fost descris de The Economist drept „cel mai important critic în exil al Kremlinului”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments