Firmă de bodyguarzi sexagenari, cu zero angajați declarați, rupe concurența în două la contracte cu statul

0
17528
Paparuz Cristian si Eugen Apetrei

O firmă fantomă cu zero angajați a pus monopol pe serviciile de pază din instituțiile publice. Compania de Pază Pantera, administrată în acte de o ilustră necunoscută, dar controlată de soțul acesteia și de un cumătru, își adjudecă contract după contract cu statul, deși nu întrunește condițiile de eligibilitate. Concurența acuză faptul că acele caiete de sarcini care stau la baza adjudecării contractelor sunt ori prea subțire întocmite, ori cu dedicație, iar criteriul prețului cel mai mic face o departajare deloc concurențială. Așa se face că șacalii care controlează această firmă își adjudecă mai toate contractele publice în mod ilegal, punând în poarta instituțiilor niște momâi de peste 60 de ani, prost plătite, de pe care încasează nu numai bani din contracte, cât și subvenții de la stat. Numai cu Institutul de Psihiatrie Socola, firma de pază a încheiat contracte, în ultimii 3 ani, de aproape 100 mii euro 

Față de acum 3 decenii, firmele de paza și protecție au ajuns niște caricaturi în domeniu, adevărate secții de paliative cu pulan și tămâie la întrare. Paradoxul face ca multe instituții publice continuă să toace bani grei în acest malaxor social din care bodyguarzi sexagenari primesc salarii la limita supraviețuirii, și acelea cu întârzieri și fără sporuri, iar o mână de smecheri fac bani frumoși și de multe ori la negru, dintr.o activitate la limita legii. Este și cazul Companiei de Pază Pantera, o firmă care figurează cu zero angajați, nu poate demonstra capacitatea de asumare a unui contract, dar este favorită în obținerea de contracte cu statul, în fața unor firme credibile, pe simplul criteriu al ofertei celei mai mici. În ultimii 6 ani de zile, această firmă de pază care salvează pensionarii de la andropauză, a semnat contracte de sute de mii de euro  cu instituții ale statului. Deși Compania de Paza Pantera are declarați zero angajați, acest lucru nu a fost o opreliște pentru conducerea Institutului de Psihiatrie Socola să semneze un nou contract pentru paza spitalului și a celor 5 secții exterioare. În total, Pantera a supt de la Socola peste 91.000 de euro în cei 3 ani de contracte neîntrerupte. O grupare ilegală de moșnegi care apară nebunii de la Socola și îmbogățește peste noapte o mână de afaceriști fără scrupule.

Paznici sociali cu subvenție de la stat

Parcursul contractelor încheiate de această firmă cu societăți publice ieșene începe în anul 2016, atunci când CP Pantera scoate de pe anumite sectoare publice cea mai grea companie de pază – respectiv NPS Security a lui Constantin Adăscăliței. În baza criteriului privind prețul cel mai mic, Adăscăliței pierde toate obiectivele Ecopiața și Servicii Publice, respectiv piețele agroalimentare și cimitirele. Acesta este primul moment în care firma Pantera este contestată la scară deschisă, fiind acuzată că strică piața și respectiv joacă la cacialma. Practic, prețurile practicate de această firmă ascund o activitate la negru, în condițiile în care, la un tarif de 8,93 lei/oră pentru 168 ore lucrate pe lună, rezultă un câştig de 1.500 lei, ceea ce înseamnă că dacă firma încasează atât, aceasta nu poate susţine salariul minim pe economie pentru un agent de pază. Tertipul la care au apelat administratorii firmei a fost angajarea de pensionari și șomeri, drept pentru care firma era scutită anual de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor aferentă acestora. Practic, pentru angajarea fiecărui pensionar sau șomer cu vârsta de peste 45 de ani, firma primeşte lunar o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin doi ani.

Cifră de afaceri de 1 milion de euro cu zero angajați

Eugen Apetrei(dreapte) si Paparuz Cristian( stanga)

 

 

Paparuz Cristian

 

 

Eugen Apetrei

 

 

 

 

În anul 2019, Compania de Pază Pantera încheie un contract de pază în valoare de 61.600 euro cu Salubris. Un an mai târziu, un alt contract de 74.760 euro este încheiat cu Romsilva. Din anul 2022 începe epopeea cu Institutul de Psihiatrie Socola, an în care contractele s-au ridicat la suma de 26.315 euro. În cursul anului trecut contractele spitalului cu CP Pantera s-au ridicat la 24.767, iar în acest an, serviciile de pază au sărit de 40 de mii de euro. În total, cel puțin în ce privește licitațiile organizate prin SEAP, de la constituirea firmei și până în prezent, Compania de Pază Pantera a încheiat contracte cu instituții publice în valoare de peste 400 mii euro.Compania de Pază Pantera SRL o are ca unic acţionar pe Maria Paparuz, însă de firmă se ocupă în realitate soţul acesteia, Cristian Paparuz. Administrator este Eugen Apetrei, care este cumătru cu Maria şi Cristian Paparuz. Pe pagina personală de pe o reţea de socializare, administratorul firmei Pantera şi-a trecut şi porecla „Şakalu“, în timp ce asociatul său pare a avea o pasiune pentru mesele copioase și sponsorizarea galelor de K1. Compania de Pază Pantera SRL a fost înfiinţată în 2008 şi a avut la început un număr de 28 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 297.814 lei, vârful fiind atins în anul 2019, atunci când a avut 95 de angajați. În 2012, 2017 și 2023 firma a figurat cu zero angajați. Chiar și așa, contractile cu statul au curs, cei doi cumătri realizând anul trecut un profit de 830 mii lei, la o cifră de afaceri de …un million de euro.

4.1 8 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments