Fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean, despre decizia în cazul Şoşoacă: „Libertatea cuvântului în România este respectată”. La cine s-ar putea duce voturile

0
164

Diana Şoşoacă rămâne în afara cursei pentru Cotroceni. Decizia Curţii Constituţionale de a nu i accepta candidatura este definitivă şi fără precedent în ţara noastră. Motivarea judecătorilor este aşteptată în seara aceasta. Surse Observator susţin că doi din cei 7 judecători care au votat au făcut opinie separată. Şoşoacă anunţă că se va adresa tribunalelor internaţionale.

„Astăzi am sesizat instituţiile internaţionale cu privire la încălcarea drepturilor omului în România. Mă voi duce la conducerea PE şi voi sesiza sesiza Comisia Europeană pentru încălcarea dreptului unui europarlamentar care a întrunit toate condiţiile să fie europarlamentar dar nu poate să ajungă preşedintele României”, a declarat europarlamentarul Diana Şoşoacă.

Fără cale de atac pe plan intern
Eliminată de Curtea Constitutională din lupta pentru Cotroceni, Diana Şoşoacă nu mai are nicio cale de atac pe plan intern. În cazul său au existat două contestaţii depuse la CCR. Una, legată de faptul că ar fi depus semnături false la Biroul Electoral Central, iar cealaltă pentru apropierea de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti şi numeroasele declaraţii împotriva NATO şi a Uniunii Europene. Pe baza acestor acuzaţii, 5 dintre judecătorii Curţii au ajuns la concluzia că Diana Şoşoacă ar fi incapabilă să respecte Constituţia României, dacă ar ajunge în functia supremă în Stat. „Libertatea cuvântului în România este respectată, este garantată, libertatea de exprimare este garantată în România, Constituţtia garanteză libertatea de exprimare. Nu poate să îi interzică să meargă la ambasadele respective, nu contează care ambasade. Nu poţi să nu îl laşi să candideze că a fost în vizită la Ambasada Rusiei”, a declarat Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR.

Decizia Curţii, luată cu o majoritate de 5 la 2, a provocat tensiuni chiar şi în rândul judecătorilor. Surse Observator spun că aceştia au avut azi dezbateri aprinse în legătură cu motivarea Hotărârii, iar judecătoarele Iuliana Scântei şi Mihaela Ciochină ar fi venit cu opinii separate, în care au criticat decizia adoptată sâmbătă prin votul judecătorilor care au ajuns la Curte cu sprijinul PSD si UDMR.

La cine se duc voturile Dianei Şoşoacă
De altfel, liderii PNL si USR i-au acuzat pe social-democraţi că ar fi influenţat decizia Curţii, cu scopul de a-i asigura lui Marcel Ciolacu un adversar mai uşor în finala prezidentială – pe liderul AUR George Simion, cel care ar putea atrage voturile din bazinul Dianei Şoşoacă.

„Ne fac să avem un anumit tip de bănuială că în spatele deciziei Curţii se ascunde o dorinţă de a-l ajuta pe unul dintre candidaţi, în speţă pe Marcel Ciolacu”, a declarat Daniel Fenechiu, senator PNL.

„Nu ne place doamna Şoşoacă, dar nu putem să închidem ochii la o chestiune atât de gravă, cum ar fi punerea în pericol a proceselor democratice”, a declarat Cristina Prună, deputat USR.

De cealaltă parte, liderii PSD spun că Nicolae Ciuca şi Elena Lasconi ar vrea să profite politic de situaţie.

„Domnul Ciucă oricum este în turul doi, doamna Lasconi şi domnia sa este în turul doi, de ce le este frică?”, a declarat Robert Cazanciuc, senator PSD.

Diana Şoşoacă le-a cerut alegătorilor să nu îl voteze pe George Simion. „S-ar putea ca o parte din electoratul Doamnei Şoşoacă să se ducă cu totul la alte partide, mai degraba USR, sau alte partide decât spre AUR. O parte dintre cei care o votau pe doamna Şoşoaca, să se simtă nereprezentaţi şi să nu se ducă (la vot)”, a declarat Andrei Ţăranu, analist politic.

Între timp, Parchetul General a deschis azi un dosar penal, în care Diana Şoşoacă ar putea fi citată pentru audieri. Asta după ce a glorificat Mişcarea Legionară şi pe Corneliu Zelea Codreanu, lucru interzis de legea din România.

„Revizuirea procesului Corneliu Zelea Codreanu, 30 noiembrie 1940, declar fără valoare sentinţa Tribunalului Militar privitoare la defunctul Corneliu Zelea Codreanu şi reabilitează memoria”, a declarat Diana Şoşoacă, europarlamentar.

Campania electorală va începe oficial pe 25 octombrie, iar primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, urmând ca finala pentru Cotroceni să fie pe 8 decembrie.

1 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments