Motivele pentru care mahmureala devine tot mai rea odată cu înaintarea în vârstă

0
10

Deși oamenii de știință nu au confirmat o legătură directă între vârstă și severitatea mahmurelii, există câteva motive pentru care ne simțim mai rău după o noapte de consumat alcool, odată cu înaintarea în vârstă.

Mulți oameni cunosc senzația care apare după câteva pahare în plus: o durere de cap intensă, transpirație, gânduri agitate și probleme cu stomacul. Adesea, mahmurelile par să se agraveze odată cu vârsta; persoanele mai în vârstă observă că aceeași cantitate de alcool pe care o consumau în tinerețe fără efecte negative le lasă acum o stare de disconfort.

Dar chiar se agravează mahmurelile odată cu vârsta?

Experiențele individuale spun „da,” însă nu există dovezi științifice clare că mahmurelile devin mai intense cu înaintarea în vârstă. Totuși, există câteva explicații plauzibile pentru acest lucru, scrie Live Science.

Un metabolism mai lent

Mahmurelile sunt cauzate de numeroase modificări în corp, care apar după consumul excesiv de alcool. Alcoolul este toxic pentru celule deoarece poate deteriora ADN-ul și afecta procese celulare importante. În timpul descompunerii, alcoolul este transformat temporar într-o substanță toxică, numită acetaldehidă, înainte de a fi transformată într-un compus mai puțin toxic, numit acetat, și, în final, în apă și dioxid de carbon.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, enzimele din ficat care metabolizează alcoolul și produșii săi toxici pot deveni mai puțin eficiente, ceea ce înseamnă că acești compuși toxici pot rămâne mai mult timp în corp. Când acetaldehida stagnează în ficat, poate provoca inflamații în întregul organism. Citokinele, mesagerii chimici care declanșează inflamația, sunt asociate cu stare de rău, anxietate, iritabilitate și oboseală – simptome frecvente ale mahmurelii.

În plus, comparativ cu tinerii, persoanele mai în vârstă suferă mai des de dureri cronice și afecțiuni inflamatorii, cum ar fi diabetul și artrita. Astfel, consumul de alcool poate declanșa un „efect dublu” de inflamație pe lângă nivelul deja crescut de inflamație din organism.

Vârsta și hidratarea

De asemenea, atât consumul de alcool, cât și îmbătrânirea fac dificilă menținerea hidratării, iar combinația celor două ar putea da dureri de cap, la propriu.

Alcoolul este diuretic, ceea ce înseamnă că elimină apa din organism. Este bine cunoscut că deshidratarea poate cauza dureri de cap și oboseală, ambele fiind simptome frecvente ale mahmurelii. După vârsta de 60 de ani, cantitatea totală de apă din organism începe să scadă din cauza pierderii de țesuturi. Această deshidratare nu doar că predispune la mahmureală, dar poate crește și concentrația de alcool în sânge.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments