Penibilul caz al doctorului Nelu Tătaru

0
21

Povestea anchetei asupra doctorului Nelu Tătaru se integrează perfect în atmosfera derizorie în care se scaldă România anului 2024.

Imaginați-vă ridicolul situației: un fost ministru al Sănătății, câțiva ani director de spital dintr-un orășel uitat de lume, Huși, este anchetat de DNA, vizitat de mascați în cabinetul în care se bănuie că a primit drept mită găini, ouă, brânză, mă rog, ce mai are țăranul – pacient prin curte sau cămară.

E un scenariu curat de Kusturica, de un balcanism care erupe prin toți porii realității.

Dincolo de penibilul anchetei se pot lesne regăsi toate tarele societății românești, toate metehnele, frustrările, neajunsurile și supărările celor care trăiesc în unul dintre cele mai sărace județe din țară și pentru care actul medical a devenit o aventură din care nu știi dacă mai scapi cu viață.

Pentru că DNA nu a lovit într-un politician sau manager de spital, ci în organismul social și-așa bolnav și anemic dintr-un orășel vasluian.

Dacă procurorii ar fi căutat cu adevărat probele unei mite, ar fi găsit dovezi de netăgăduit care atestă felul în care guvernările dintotdeauna au păcălit cu te miri ce așteptările locuitorilor din Huși.

Din spitalul orășenesc condus până în urmă cu doi ani de Nelu Tătaru lipsesc medicii. Acolo funcționează o secție ATI, dar fără medic ATI. Spitalul nu are nici un medic cardiolog.  În februarie anul trecut, conducerea spitalului anunța disperată că angajează urgent medici în specializările Pediatrie, Medicină de Urgență, Medicină de Familie, cu competență în Medicină de Urgență, Gastroenterologie, Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, Radiologie și Cardiologie. Nici un candidat nu s-a prezentat.

În aceste condiții, a face un spectacol grotesc din două găini și zece ouă primite de un doctor, fie el și politician, devine o întreprindere care lovește și mai adânc într-un spital și-așa firav, lipsit de resurse, personal medical, aparatură.

Ce se întâmplă la Huși e imaginea întregii Românii.

O țară în care sistemul medical din orașele mici e praf, dar în schimb sunt vânați puținii medici care încă mai au curajul și vocația de a profesa în anonimat.

Vinovat sau nu, doctorul Nelu Tătaru era printre puținii oameni în care locuitorii din Huși aveau speranța că le va reda sănătatea.

Că de vorbele și promisiunile politicienilor, care reprezintă adevărata și perversa mită, s-au lecuit de multă vreme.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments