Proiect de lege în Parlament pentru reorganizarea teritorială a României

0
11

Proiect de lege în Parlament pentru reorganizarea teritorială a României. In aceasta saptamana, un grup de parlamentari USR a depus un proiect de lege privind reorganizarea teritoriala a Romaniei. Expunerea de motive se bazeaza pe un document elaborat de Guvernul Romaniei in 1996 – 1997, “Carta Verde. Politia ca de Dezvoltare Regionala in Romania”.

Proiect de lege în Parlament pentru reorganizarea teritorială a României

Carta Verde argumenteaza ca structurarea administrativa existenta, definita prin cele 42 de judete, inclusiv orasele si comune componente, nu este o baza adecvata pentru politica de dezvoltare regionala. Din perspectiva dezvoltarii, ar fi mult mai eficient daca s-ar putea realiza o structurare a tarii intr-un numar mai redus de macroregiuni de dezvoltare, formate prin agregarea judetelor care au caracteristici comune si potential de dezvoltare regionala.

Este prezentat si modelul Suediei care, in urma reformei din anul 2019, a transformat toate judetele in regiuni. Ca urmare a acestei transformari, noile regiuni au capatat responsabilitati extinse. La fel s-a intamplat si in Danemarca, Letonia sau Lituania care au transormat judetele/districtele in regiuni de dezvoltare.

În proiectul de lege se mai mentioneaza ca vor putea ramane cu titlu de orase doar localitatile cu peste 20.000 de locuitori, celelalte urmand sa fie transformate in comune. De asemenea, comunele care au mai puţin de 3.000 de locuitori vor fi desfiintate, urmand sa se comaseze cu alte unitati administrativ-teritoriale din jurul lor.

Cea mai importanta masura prevăzuta in acest proiect de lege vizeaza desfiintarea actualelor judete si reorganizarea in 8 regiuni.

Județul Vest dupa comasarea judetelor Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Județul Nord-Est: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui;

Județul Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea;

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments