Promenada Inimilor la Iasi: “Bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos!”

0
112

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos si exercitii fizice. Medicii cardiologi trag un semnal de alarma cu privire la faptul ca bolile de inima pot aparea si in cazul persoanelor tinere motiv pentru care monitorizarea starii de sanatate si alimentatia reprezinta principalele metode de combatere a afectiunilor cardiace.

Fumatul, alimentatia nesanatoasa si sedentarismul sunt principalele cauze ale producerii afectiunilor cardiovasculare. Daca pana nu demult, doar persoanele varstnice erau diagnosticate cu boli de inima, medicii cardiologi spun ca au tratat cazuri de infarct la persoane de 30 de ani.

Prof. dr. Florin Mitu, Şeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară- Spitalul de Recuperare Iasi: “Indiferent ca vorbim despre copil, tanar sau varstnic, la persoanele care nu fac miscare exista un risc mare de imbolnavire, nu doar prin boli cardiovasculare dar si boli metabolice: diabet zaharat, boli neoplazice. Miscarea facuta zilnic, macar 5.000 de pasi ne protejeaza sanatatea”.

La Iasi, in cadrul Spitalului de Recuperare exista o Clinica de Recuperare Cardiovasculara unde pacientii bolnavi de inima pot primi o ingrijire speciala. Aici, exista programe si aparatura de ultima generatie care ii ajuta pe medici in diagnosticare si tratare.

Aici este sala de kinetoterapie a Clinicii de Recuperare Cardiovasculara, o sala foarte moderna cu aparate de ultima generatie. Sistemul de biciclete care este un sistem computerizat. toate sunt conectate la un computer central si fiecare pacient are programul lui de kinetoterapie in functie de capacitatea de efort care a fost testata prin testul cardio-pulmonar sau testul de efort simplu. Stabilim un nivel de efort”, ne-a spus prof. dr. Florin Mitu.

Rezultate nu ar putea sa existe in randul pacientilor cu boli cardiovasculare fara o abordare multidisciplinara.

Ioana Bulau, kinetoterapeut: “In aceasta patologie putem vedea rezultate si dupa un timp foarte scurt. dar este important ca acestia sa constientizeze ca trebuie sa faca miscare pe toata durata vietii daca se poate“.

Pacienții cu bronhopneumopatia obstructiva cronică sunt la un risc înalt de a dezvolta insuficiență cardiacă mai mare lucru care implica investigatii suplimentare.

Mihai Roca, Medic Primar Pneumolog – Spitalul de Recuperare Iași: “Sistemul de functionare cardio-pulmonara de efort reprezinta metoda cea mai riguroasa si moderna de testare a capacitatii de functionare la efort nu doar la pacienti, ci si la persoane sanatoase. Noi folosim predominant testul la pacientii cu patologie cardio-pulomonara. Este testul care ne permite sa evaluam celmai corect limitarea functionala la efort dar sa stabilim cu exactitate cauza. Este important mai ales la pacientii care au patologia respiratorie si cardiovasculara pentru ca putem vedea exact daca nu are o capacitate foarte buna de efort cat din aceasta se datoreaza patologiei cardiovasculare si cat patologiei respiratorii“.

Pacientii sunt extrem de multumiti de atentia pe care o primesc de la cadrele medicale. Unul dintre pacientii care a beneficiat de recuperare este cunoscutul artist din Botosani, Marcel Dupu.

Marcel Dupu, pacient: “M-am internat pe 30 septembrie pentru faza a II-a de recuperare in urma unei operatii de by-pass. In prima faza a fost reechilibrarea organismului si mi-a prins extraordinar de bine. Am gasit un spital modern, foarte dotat, cu un personal extraordinar. Ai impresia ca nu esti in Romania. O spun cu toata responsabilitatea si chiar asa este. Mi-am reinceput activitatea si sunt foarte activ“.

Săptămâna Mondială a Inimii este marcata la Iasi printr-un eveniment inedit „Promenada Inimilor Iași”, pe data de 6 octombrie, duminica.

Va fi organizata o plimbare, în cadru organizat, la care poate participa oricine și care își propune să crească nivelul de conștientizare în rândul populației a importanței mișcării fizice în prevenirea bolilor cardiovasculare.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments