Raisa Vieru, soția regretatului poet Grigore Vieru, a murit. Astăzi e condusă pe ultimul drum

0
8

Vestea trecerii în neființă a soției poetului a venit sâmbătă de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău. Tot acolo are loc duminică slujba de priveghi.

Raisa Vieru a murit la 15 ani după decesul soțului ei, Grigore Vieru. A fost profesoară de limba română și latină pentru multe generații de elevi.

Raisa Vieru s-a născut în satul Ceamaşîr (Prioziornoe) care acum aparține de Ucraina, în regiunea Odesa. În anul 1960 s-a căsătorit cu poetul Grigore Vieru și au fost împreună la bine și la greu, aproape 50 de ani, până când destinul i-a despărțit definitiv, în 2009, odată cu moartea poetului.

Grigore Vieru se întorcea din Cahul în data de 16 ianuarie 2009, de la un eveniment dedicat lui Eminescu. Mașina în care se afla a fost implicată într-un grav accident, în satul Dănceni. A fost internat în spital din cauza mai multor fracturi interne. Fiind în stare critică, inima lui n-a mai rezistat, iar în 18 ianuarie a murit.

În 2015, la un eveniment pentru Grigore Vieru, Raisa Vieru și-a exprimat regretul cu îndurerare. Spunea pe atunci că și-ar fi dorit ca ea să fie victima tragediei, iar el să-i supraviețuiască. După moartea soțului, Raisa și-a găsit alinarea în scris. A publicat două cărți dedicate memoriei lui: “Un discipol al lui Orfeu” și “Omul duminicii”. Pentru Grigore Vieru soția lui ar fi fost „muza, piedestalul, colaboratorul şi omul care a impulsionat creaţia lui”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments