România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană

0
7

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Auntul a fost facut de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Datele aferente trimestrului al doilea din 2024 statutul de lider cu o producție de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz fata de Olanda, care a înregistrat o producție de 2,2 miliarde de metri cubi. Față de anul trecut, producția de gaz românesc a crescut cu 1%.

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană

Sebastian Burduja jubileaza si sustine ca marele merit este al Romgaz, compania din portofoliul ministerului energiei, care a avut la șase luni o producție de gaz cu 5% mai mare, față de aceeași perioadă a anului trecut.

“Au pus în producție 7 noi sonde anul acesta, inclusiv 100 Caragele, sondă pusă în producție în doar 75 de zile, record absolut. Iar planurile de investiții continuă. În 2024, Romgaz va aloca 600-800 milioane lei pentru creșterea producției de gaz românesc, la 6 luni, 1,25 miliarde lei, inclusiv investiția în Neptun Deep”, a precizat Ministrul Energiei.

În aceeași perioadă, românii au beneficiat de al patrulea cel mai ieftin preț la gaz, conform datelor Eurostat. Iar din 2027, prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, va fi dublata efectiv producția de gaz românesc.

“Vom avea un preț și mai bun la gaz, vom atrage și mai multe investiții în economie, și vom susține întreaga regiune să își reducă dependența față de gazul rusesc. Înțeleg ca rezultatele și planurile noastre supără multă lume. Recent, o organizație neguvernamentală a încercat să blocheze proiectul Neptun Deep spunând ca la 160 de km de țărmul Mării Negre, în zona exploatării de gaz, ar exista pe fundul mării vestigii antice…Suntem pregătiți să finalizăm toate aceste investiții strategice, oricât de multe interese am deranja. Investițiile sunt de miliarde de euro și au fost pregătite și avizate ca la carte. Independența energetică a românilor nu este negociabilă”, a mai spus Sebastian Burduja.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments